Program Navizon czyli nawigacja GPS bez GPS :P (No prawie be

• 43 Odpowiedzi
  • 5317 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline p1vo

• **
  • 124
    • http://wifia.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 22, 2005, 15:27:08 »
no to jak z ta dokladnoscia?
ktos to juz wogole testowal?

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 22, 2005, 16:44:12 »
Problem polega na tym że to powinno byc równie dokładne jak GPS JEDNAK nie mamy empirycznego sprawdzenia bo nie ma map BTSów dla Polski i rzeba je stworzyc a mam jednak troche obawe że nasze mapy nie będa aż tak dokładne jak bysmy chcieli ale da sie temu napwno jakoś zaradzic.

BTSy sosnowca wyslane więc za jakis czas napewno juz będa dosepne zreszta dam jeszcze znac gdy będą :D

P1vo. sama lista BTSów nie wystarczy musza byc jak najdokładnejsze współżędne geograficzne dla kazdego z nich i mozna to zebrać albo jezdząc z GPSem podpiętym do PDA i właonym Navizonem albo manulanie pozbierać te dane (ja aktualnie pracuje nad taka Baza Danych dla Łodzi i mi średnio idzie bo cięzko jest z masztami wolnostojącymi a w sumie wszystkich operatorów mam ponad 180 nadajników) Na wszystko trzeba czasu ale mysle że damy rade :D

*

Offline p1vo

• **
  • 124
    • http://wifia.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 22, 2005, 16:48:21 »
mi progs nie wykrywa wizardem gpsu a jak ustawie recznie i dam starto to zawiesza calego pda. :/

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 22, 2005, 16:57:07 »
UUU no to kiepsko...Na innych programach rozumiem że działa?... Moge tylko proponować szukac w ustawieniach i na forum Navizona www.Navizon.com może tam coś znajdziesz ja sam nie urzywałem nigdy GPSa osobiscie więc nie wiem dlaczego tak może byc. Niestety.

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 24, 2005, 00:35:14 »
No i pojawilo sie 14 BTS'ow na terenie Sosnowca :), tylko ze poki co to jest tak jak wtedy, czyli pisze "No positioning data" :(. Narazie nie testowalem na zewnatrz, bo juz pozna godzina, a nie bede sie po nocy wloczyl z Pocketem :D. Jak jutro pojade na uczelnie to przetestuje, ale jakos watpie w to ze to zadziala. Zsynchronizowalo mi sie tak jak nalezy :), bez zadnych problemow. Jak na moj gust to powinna sie ta lampka w glownej zakladce (status) zapalac przy "GSM". A jak jest u Ciebie Jackuzy ??

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 24, 2005, 02:36:24 »
A no powinna się zapalić gdy tylko znajdzie jakieś positioning Data a że dodane jest te 14 BTSów w sosnowcu to chyba się zapali...no nic potestuj, pokombinuj i się zobaczy...mam tylko nadzieje że to zadziała :) (bo inaczej po co tyle zachodu :( )

*

Offline samsa

• **
  • 123
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 24, 2005, 09:15:35 »
Cytat: p1vo
no to jak z ta dokladnoscia?
ktos to juz wogole testowal?

Witam!
Jeśli chodzi o dokładność przy sporządzaniu bazy danych - najlepszym rozwiazaniem byłoby fizycznie znaleźć się tuż przy BTSie i przeprowadzić serię pomiarów współrzędnych...
Specyfika programów do określania lokalizacji polega na zapisie współrzędnych geogr. BTSa w momencie uzyskania najsilniejszego sygnału sieci GSM w obrębie danego sektora stacji do której zalogował się aparat. Powstawać mogą z tego tutułu spore rozbieżności. Jedynie estymacja danych z szeregu pomiarów wykonanych w zasięgu danej komórki - stacji bazowej, uwzględniająca m.in. propagację sygnału w terenie, odległość od BTSa może dać bardziej precyzyjne wyniki.

Aktualnie nie posiadam PDA, ale od dłuższego czasu jestem zainteresowany poruszonym w wątku tematem lokalizacji stacji mobilnych = użytkownika w sieciach GSM (wiadomo, Wielki Brat czuwa ;) ). Wykorzystuję w tym celu oprogramowanie na słuchawki z Symbian OS (zarówno do sprawdzania parametrów sieci, aktualizacji danych do baz BTSów  jak i nawigacji - bez i z odbiornikiem bt gps).
W zasadzie do zgromadzenia niezbędnych danych do sporządzenia bazy lokalizacji BTSów wystarczy najprostszy telefon GSM i odbiornik gps. Pozostaje jedynie kwestia odpowiedniego spreparowania wynikowej bazy do użytku programu navizon (bo jak rozumiem, nie posiada on możliwości importu baz danych z pliku?).  
Jeśli jesteście zainteresowani taką metodą kompletowania danych, na symbian forum zamieścić mogę mały tutorial z "ideą i metodyką pomiarów" ;) oraz sugestiami w kwestii oprogramowania.
Pozdrawiam!

« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 24, 2005, 13:16:56 »
To co napisałeś jest jak najbardziej logiczne i prawidłowe, Co do dokładnosci pomiaru współżednych dla navizona to jak to oni zrobili juz trzeba ich pytasć :D Jak narazie chyba żaden z nas nie chodził po miescie z GPSem i nie lokalizował stacji ale kombinujemy z bardziej naganną wersja ich lokalizacji czyli znajdujemy je w necie na liscie BTSów dla danego miasta a potem w automapie znajdujemy dane miejsca dopasowując np do zdięc :D No okik ja tak robie :D co do BTSów z Warszawy to ktośiny to zrobiłwięc nie wiem czym on sie posługiwał ale opisał ich ponad 1200 więc miał co robić...Metoda jakaopisałeś napewno była by najdokładniejsza ale i najbardziej pracochłonna (nie mówiąc o paliwożernosci :D)

Co do lokalizacji to są ciekawe programy jak np ja używam NiceTracker a i przec pewnien czas Cell coś tam (niepamiętam;p) ale to drugie strasznie się wieszało więc sobie dałem spokój :D Z preparowaniem danych to poprostu wysyłam dane do gościa z Navizona a on sam juz je stawia do bazy danych więc nie jest to trudne :D acha nie zapominajmy że ten najprostrzy telefon musi mieć włączony Monitor Sieci :D Nokia, Simens, Motorola :D (no dobra jeszcze kilka ale te to podstawa) tak czy siak dopiero się dowiemy czy aby to wogóle działa:>

*

Offline pkm

• 3
  • Sprzęt: Vario III
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 29, 2005, 10:57:54 »
Witam.

Poużywałem w weekend navizon na pożyczonym GPS.
Pojeździłem po Warszawie i (przy okazji) połapałem AP + Cele (Era).
MDA III + Pretec BluetoothGps

Uwaga!
Aby działało prawidłowo bez GPS musiałem ustawić regional settings (MDA III) na "English UK" - Jak było "Poland" w logu NEMEA było np"+ neskończoność" i Ozie lub VisualGPSCE nie łapał FIX'a.

Teraz jest OK.

Dodatkowo
- trzeba nauczyć się programu i jego zachowań - uruchamiać w odpowiedniej kolejności bo się wiesza (np zanim odpaliłem navizone ustawiałem połączenie  z GPS i rozłączałem), nie wyłączać WLAN itp ...
- i tak się wiesza (może to moduł GSM+ WLAN+ Bluetooth)

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 29, 2005, 13:20:35 »
Witam!

Pkm, napisz prosze cos wiecej. Testowales rozumiem na AP i Cell, tak ?? Czy wspolrzedne, ktore podawalo byly dokladne ?? Jesli nie to napisz jak bardzo odbiegaly od tych "GPS'owych". Co to za log "NEMEA" i gdzie go moge znalezc ?? Mnie interesuje tylko nawigowanie za pomoca modulu GSM, wiec jak bys mogl to napisz pod tym katem.

U mnie jest tak:

- Mam odpalony GSM
- Wlaczam Navizon'a
- Zrywa mi polaczenie GSM
- Odpalam na nowo GSM
- Daje "Start" i pisze zawsze "No positioning data" :(
- Nie zapala sie tez lampka GSM w glownej zakladce Navizon'a

Znasz moze przyczyne mojego problemu ?? Mnie sie jednak wydaje ze jest to spowodowane mala iloscia BTS'ow zgromadzonych w bazie, no ale byc moze chodzi tu o cos innego.

PS. Aha, jeszcze jedno. Czy polaczenie z BTS'ami nawiazywane jest tylko w momencie klikniecia w button "Start", czy jest mozliwosc polaczenia gdy tylko znajde sie w promieniu BTS'a znajdujacego sie w bazie (gdy na ekranie widnieje wczesniej wspomniany napis "No posiotioning data") ?? Moze troszke zamieszalem, ale mysle ze mnie zrozumiesz :)

Pozdrawiam, Lukas.

*

Offline pkm

• 3
  • Sprzęt: Vario III
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 29, 2005, 14:30:56 »
Lukas.
Dziś mi się udało odpalic (regional settings).
Do tej pory zauwazyłem że jako moją lokalizację podaje lokalizację BTS'a, czy AP.
Jeśli BTS (czy celę) został dodany przez mnie jak byłem w pracy (GPS pokazywał pracę) to teraz jeśli bez GPS znajdzie mi ten sam BTS to pokazuje mi lokalizację w pracy (tak jak zostało zgłoszone do navizone). Podszedłem do innego okna (inna strona świata) i znalazł mi BTS który jest 5 KM dalej (jechałem w weekend albo ktoś inny dodał) - no i z prędkością ~13000km/h (ozi) pojawiłem się na Włochach  .
W sumie nie spodziewałem się czegoś lepszego ....
AP mają mniejsze zasięgi więc powinno działać lepiej.

Zabaczyłem też ciekawą sprawę.
W moich danych pojawił sią AP w miejscu gdzie nie byłem. Natomiast ulica zataczała duży łuk w kształcie litery C - ten AP był ~po środku ... może navizone aproksymuje lokalizację AP/CEL na podstawie miejsc gdzie były widzialne? Nie wiem.

Zobaczę w trasie do domu czy będę jechał "skokami" pomiędzy BTS'ami .... takie siedmiomilowe buty
Może to problem małej ilosci zgłoszeń lokalizacji.

Mi nie zrywa na stałe GSM'a. - nie mam tego problemu albo o nim nie wiem - tylko czasem zdycha ....

NMEA - jeśli masz Oziexplorera (demo dobrze działa) to wybierz MAP - display NMEA Input (czyli to co wysyła ~GPS - pewnie mozna znaleźć opis co to oznacza).
Jeśli masz visualgpsce (jest w dziale download) - zapisz log i go obejrzyj.

Jak naciśniesz "start" to non stop skanuje WIFI(jak masz) i GSM. Jeśli znajdzie coś znajomego to pisze "WIFI lub GSM Positioning" i wysyła lokalizację udając GPS ... jak nic nie zna to pisze "No posiotioning data" (czerwone lampki) ... znajdzie coś to znowu "WIFI lub GSM Positioning".

Mie udało mi się jeszcze wywnioskować czemu wszsytkie lampki czasem sa szare ...

« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 14, 2006, 15:45:08 »
Informacje o BTS w polsce na btsearch.org

« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 07, 2006, 19:01:24 »
no i jak panowie to sie skonczylo? Warto się w ogole tym zainteresować? Obiecana byla mapka btsów dla łodzi. A tu nic.
Na dobrą sprawe nikt chyba oprocz pkm-a tego nie odpalił?

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 10, 2006, 11:44:44 »
no wlasnie, zmarlo?