AM ani TT nie posiadają informacji o pewnych ograniczeniach wysokości/nośności/szerokości pewnych odcinków dróg - popatrz w specjalne mapy dla kierowców ciężarowek ( co prawda za pomocą samodzielnej zabawy można te ograniczenia wprowadzić do oprogramowania) tu chyba najlepiej zadziała AM ( bo baza danych dla PL jest zrobiona) ale chyba nie o to chodzi - chociaż będzie to w miarę niezłe. Tylko czy któryś kierowca ma tyle zaparcia aby to zrobić.
Kilkukrotnie zabawiałem się w pilota przy takich transportach ponadnormatywnych ( wysokośc) - ale przygotowanie trasy - na sucho trwało dość dlugo.Po drodze też nie było różowo - mimo zrobienia trasy na sucho okazalo się iż w realu jedna z dróg została zamknięta(remont mostu) - ale AM poradziła sobie - inne odcinki z ograniczeniem wysokości wiaduktów wcześniej na suchio zablokowałem - musieliśmy przejechać 2 km polną drogą.
Chyba iGo ma zaimplementowaną funkcję dla ciężarówek - ale nie wiem czy ma wprowadzone dane dotyczące np przejazdu przez Warszawę ( ciągłe zmiany) czy też ograniczeń wysokości wiaduktów i nośności mostów.
Podobno jest specjalizowane oporgramowanie - ale tylko o tym słyszałem.