Problemy z czułością GPS w ACER N35

• 40 Odpowiedzi
  • 4356 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 16, 2005, 02:58:14 »
Cytat: GPS Maniak
Po prostu jesteście zapatrzonymi we własny czubek nosa IGNORANTAMI

Czas na podsumowanie.  Ponieważ 95% członków tego forum nigdy w życiu nie zrobiło z gpsem na piechotę więcej niż 2 km (w niedzielę na grzyby) i tyle samo procent nie wie co to jest turystyczny Garmin (w życiu nie miało tego w ręce), ale te same 95% członków Forum wie (nie znając tematu) że ma zawsze rację i że Garmin jest do du.. - to myślę że najlepszym rozwiązaniem problemu będzie jak powiem: ŻEGNAM :)

PS. Najmocniej Przepraszam pozostałe 5%

Lechu Drogi, sądząc po tonie Twoich wypowiedzi, także na pl.rec.gps, wnioskuję że masz słabsze dni.
Nic to, Ty je przetrwasz i my też.

Ty mnie nie przekonasz do turystyki pieszej z Garminem, ja Ciebie do turystyki samochodowej z autonawigacją by PPC, jako pomysłu na aktywny wypoczynek.
Ale czy z tego powodu mamy się powaśnić, a nawet rozstawać?

Przecież jesteśmy maniakami nie tylko zastosowań GPS, ale również prezentowania własnych opinii, dzielenia się informacjami i dyskutowania na różnych forach internetowych.
Nie pozbawiajmy się zbyt pochopnie tej drugiej manii. Nawet jeśli wchodzi w grę internet addiction, to da się z tym jakoś uporać. Można ograniczyć. Ale rzucić? - nigdy...

[Dodano: 2005-03-16 03:07:38]
A dla pogodzenia dyskutantów dodam, że zalew ofert na CeBIT wskazuje na to, iż i tak nas wszystkich zjedzą multi-purpose smartphony. :terrified:

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 16, 2005, 08:38:14 »
Cytat: Moi
Ty mnie nie przekonasz do turystyki pieszej z Garminem, ja Ciebie do turystyki samochodowej z autonawigacją by PPC, jako pomysłu na aktywny wypoczynek.
I nie o takie przekonywanie tutaj chodzi :) :)

Chodzi o co innego.
Ja nie usiłuję nikomu wmówić że jeżdżenie z GPSMAP60CS jest lepsze od jeżdżenia z  Acerem.  Bo to nieprawda.  Nie dość że lepszy, to jeszcze dwa razy tańszy :)  Dlatego od długiego czasu na poradę o tanią, ale dobrą nawigację samochodową polecałem MIO/Yakumo z AutoMapą. Teraz może zamiast MIO byłby to Acer ?

Zatem wbrew zarzucanemu mi (nieobiektywnie) przywiązaniu do Garmina - ja nie lansuję Garmina jako takiego. Do samochodu są inne nie gorsze, a czasem nawet lepsze rozwiązania.

Problem w tym, że ludzie którzy nie mają nawet pojęcia co to piesza turystyka i w życiu nie mieli w ręce Garmnina, próbują mi (a co gorsza innym przypadkowym czytelnikom) wmówić, że Acer nadaje się do tego celu.

cyt: Czyli to jest tani sprzęt do „turystki pieszej” ale do samochodu to już chyba niekoniecznie.

Przecież ten tekst jest tak beznadziejny, że aż powalający.
Gdyby go napisał ktoś kto ma 5-6 wypowiedzi na grupie to rozumiem.
Ale przecież napisał go nie jakiś nowicjusz, ale doświadczony grupowicz !
Którego po mojej kontrze wziął w obronę drugi doświadczony ! (???)
To co tu chodzi ? O prawdę ? Chyba jednak nie.

Jeżeli doświadczeni grupowicze chcą wmawiać ludziom takie bzdury to niech wmawiają :)   To nie jest kwestia upodobań jak mnie niektórzy próbują przekonać.  W samochodzie można rozważać i dsykutować czy nawigacja na PocketPC czy samochodowy Garmin. Fakt - tutaj to rzecz gustu, ale do turystyki ? To już nie jest kwestia gustu. To kwestia prawdy obiektywnej. Jeżeli ktoś pisze, że wytrzymujący na bateriach 3,5 godz. pracy Acer to nie sprzęt do samochodu, a do turystki pieszej to przepraszam - o co w tym chodzi ??
Rozumiesz coś z tego ?? Bo ja nie.
To karkołomne twierdzenie po prosu mnie przerasta !
No co ja mogę więcej powiedzieć ?
Jakich mogę użyć argumentów ?
Żadnych !
Lepiej wziąć zwinąć żagle i po kłopocie.

Ja na tym nic nie stracę  Ja tylko chciałem pomóc, bo wbrew temu co niektórzy myślą, nie jestem na etacie u Garmina. Tak więc ja nie stracę. Stracą tylko ci pojedyńczy biedacy, którzy chcąc kupić sprzęt do lasu nieopatrznie trafią na to forum i którego ludzie pokroju tomaszab czy jacola przekonają że najlepszy pomysł do tego celu to górna półka HP + górna półka rikaline (BT oczywiście).

PS.
Słabsze dni ?  Nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie. Mam się świetnie - idzie wiosna - już wyciągnąłem plecak z pawlacza  :)

Podjąłem tylko decyzję, aby szanować swój czas i:

- z jednej strony nie dyskutować z ignorantami na PDA CLUB (dla jasności: nie wszystkich tu za takich uważam - doceniem i wiedzę i cerpliwość wielu Forumowiczów)

- z drugiej strony nie odpowiadać na pl.rec.gps na lamerskie pytania, na które odpowiedzi są w moim poradniku.

To (poza zakupem Garmina) najrozsądniejsze decyzje w moim życiu :))

Serdecznie Pozdrawiam Lechu

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 16, 2005, 10:12:37 »
Moja obecność na forum skończyła się wczoraj ok. godz. 17 po dla mnie nieprzychylnej (obraźliwej?) wypowiedzi GPS Maniaka:
Czyli to jest tani sprzęt do „turystki pieszej”
Ja sobie wypraszam takie porównania !!!! ...
...Po prostu zawsze znajdzie jakiś ignorant, który napisze (moim zdaniem) jakieś bzdury...
Było mi po prostu przykro, tym bardziej że wyjaśniłem że sformułowanie „turystyki pieszej” było bardzo niefortunne, a miałem raczej na myśli używanie pod gołym niebem a nie w klatce samochodu. Przyznaję, że popełniłem błąd, ale reakcja GPS Maniaka była trochę zbyt ostra.
Dziś rano jak zwykle zaglądam na forum, i z satysfakcją przeczytałem:
Przepraszam. To była taka myśl ogólna o tych którzy tu są od niedawna, a już "wszystko wiedzą" - użyta w bardzo niefortunnym kontekście. Na usprawiedliwienie zwrócę Tobie uwagę, że to było takie moje "biadolenie" nie po Twoim, a po Jakuba poście i odpowiadając Jakubowi wcale nie myślałem już o tym co było w całym wątku. To na prawdę była myśl "ogólna". Słowo.
No ale cóż - napisałem ? Napisałem - głupio wyszło.
Jeszcze raz Przepraszam - mam nadzieję że nieprzyjaciółmi nie zostaniemy ?
Ucieszyłem się. Mamy lepsze lub gorsze dni, mądrzejsze lub głupsze wypowiedzi (mówię o sobie), ale potrafimy zachowywać się kulturalnie.
Dalsze część dyskusji prowadzona miedzy innymi przez Jacola, GPS Maniaka, Lipciopda, Jakuba była ciekawa, ale kontrowersyjna. Popieram prośbę Kolegi ao do Admina, że tego typu dyskusje powinny się odbywać w innym miejscu, bo to był wątek o ACER-ze 35 a nie przewagi „Świąt Wielkiej Nocy Nad Świętami Bożego Narodzenia”. Ale to już zupełnie inny problem.
Ale zaniepokoił mnie powtarzany kilkakrotnie cytat z mojej nieszczęsnej wypowiedzi o „turystyce pieszej”. Myślałem, że wyjaśniłem że to był błąd, dlatego kilkakrotne dalsze podkreślanie tego jest co najmniej niepotrzebne. A już wypowiedź GPS Maniaka
: Gdyby go napisał ktoś kto ma 5-6 wypowiedzi to rozumiem. Ale przecież napisał go nie jakiś nowicjusz, ale doświadczony grupowicz !
Którego po mojej kontrze wziął w obronę drugi doświadczony ! (???) No to przepraszam, jeżeli doświadczeni grupowicze chcą wmawiać ludziom takie bzdury to niech wmawiają To nie jest kwesta upodobań
. Była już po prostu obraźliwa ( w kontekście mojej wypowiedzi).

Pozdrawiam

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 16, 2005, 11:02:16 »
Jak widzisz chciałem załagodzić sytuację, ale jacol niepotrzebnie się wmieszał dolewając oliwy do ognia, a że jestem nerwus to wyszło tak jak wyszło.

Może i lepiej.
Jakoś nie pasuję do tego towarzystwa i .... chyba nigdy nie pasowałem.

Odnoszę wrażenie że 95% uczestników tego forum to ludzie, którzy sarnę kojarzą z ...... sarniną na talerzu :( a nie z pięknymi bukowymi lasami polskich Bieszczad.

Mam nadzieję że się mylę, ale jakiś wewnętrzny głos mi podpowiada że raczej nie.

Pozdrowienia Lechu

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 16, 2005, 11:03:28 »
Cytat: GPS Maniak
Problem w tym, że ludzie którzy nie mają nawet pojęcia co to piesza turystyka i w życiu nie mieli w ręce Garmnina, próbują mi (a co gorsza innym przypadkowym czytelnikom) wmówić, że Acer nadaje się do tego celu.

cyt: Czyli to jest tani sprzęt do „turystki pieszej” ale do samochodu to już chyba niekoniecznie.

Przecież ten tekst jest tak beznadziejny, że aż powalający.

Gdyby go napisał ktoś kto ma 5-6 wypowiedzi to rozumiem.
Ale przecież napisał go nie jakiś nowicjusz, ale doświadczony grupowicz !
Którego po mojej kontrze wziął w obronę drugi doświadczony ! (???)

Lechu, nie bronię cytowanego sformułowania. Mój głos w dyskusji spowodowały Twoje "dość radykalne" uwagi, dyskredytujące w dużym stopniu wszystkie rozwiązania bazujące na PPC. A przecież dobrze wiesz, że tak naprawdę to tylko kwestia określenia własnych potrzeb i co może bardziej istotne środków dostępnych na ich realizację.

Nie ma co ukrywać, że cieszysz się sporym autorytetem w światku GPS/PDA i przyzwyczaiłeś mnie(nas) do znacznie bardziej wyważonych opinii. Dlatego też zareagowałem na sformułowania które może w innych ustach nie miałyby wiekszego znaczenia, ale wypowiadane przez Ciebie wydają się trochę dziwne.

Ja na tym nic nie stracę  Ja tylko chciałem pomóc, bo wbrew temu co niektórzy myślą, nie jestem na etacie u Garmina. Tak więc ja nie stracę. Stracą tylko ci pojedyńczy biedacy, którzy chcąc kupić sprzęt do lasu nieopatrznie trafią na to forum i którego ludzie pokroju tomaszab czy jacola przekonają że najlepszy pomysł do tego celu to górna półka HP + górna półka rikaline (BT oczywiście).

Skupiając się na Twoich wypowiedziach w tym wątku trochę w tej chwili "odwracasz kota ogonem..."
Ja wcale nie twierdzę że tylko PDA na wszelkie okazje.
Uważam jedynie że każdy kupujący ma prawo do innej gradacji priorytetów i w efekcie decyzja o zakupie tego czy innego systemu może być różna i w dalszym ciągu logicznie uzasadniona.
Generalizowanie ogólnie jest trudne i słabo się sprawdza we wspólczesnym swiecie...

Z mojej strony EOT

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 16, 2005, 11:20:42 »
Cytat: jacol
Mój głos w dyskusji spowodowały Twoje "dość radykalne" uwagi, dyskredytujące w dużym stopniu wszystkie rozwiązania bazujące na PPC
Szkoda, że to nieprawda. Trzeba było uważniej śledzić cały wątek od początku i zobaczyć o czym ja tak na prawdę pisałem i w jakim momencie włączyłem się do dyskusji. Moje wypowiedzi cały czas dotyczyły wyłącznie turystki pieszej. Zresztą nawet w tej mojej ironicznej wypowiedzi o DiscoPolo wytłuszczonym drukiem zaznaczyłem że chodzi mi o używanie gpsa poza samochodem.

Student2 jakoś to zauważył, ale Ty nie potrafiłeś.  Trudno.

Żeby było jasne. Ja na nikogo nie jestem obrażony :)

Po prostu widzę, że moje wypowiedzi są raczej traktowane tutaj jako gps-owy folklor niż merytoryczny głos w dyskusji.  Ponieważ mam odmienne zdanie na ten temat, a Was nie przekonam, ponadto przypadkowi "outdoorowcy" zaglądają tu rzadko - to po prostu szkoda mojego czasu na pisaninę. I tyle.

Pozdrawiam Lechu

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 16, 2005, 12:28:58 »
Lechu,

serwis nazywa się PDAclub, więc trudno by P.T. garminowcy/magellanowcy byli tu w większości.
Pewnie każdy, kto kupił i intensywnie używa Garmina, docenia jego zalety i potrafi go sprawnie przygotować, a potem wykorzystywać w wędrówkach po bezdrożach, traktuje GPS+PPC za profanację.

PPC to Windows, a Windows to "Where do you want to go today", czyli masz wszystko gotowe i nie musisz (ba! - nie powinieneś) myśleć skąd, co i jak się w  komputerze znalazło. Ważne, że jest ready to go. Windows (każdy!) ubezwłasnowolnia i otępia większość userów.

Trochę ta cała sytuacja przypomina spory linuksiarzy vs. windowsiarze na pl.comp.os.advocacy. Obie strony mają rację, bo uzasadnione argumenty są tak po jednej, jak i po drugiej stronie.

Natomiast chcę jeszcze zwrócić Twoją uwagę na fakt, że czasy się zmieniają i są już Pockety, które wg. reklamy można topić, gotować i piec, zaś bateria wytrzymuje >15h. GPS wbudowany. Zerknij choćby na tego Rekon'a 400, do którego linki podał Lipcio. Kosztuje, co prawda, 1.800 US$, ale to nie jest rząd wielkości różnicy w cenie, w porównaniu z dobrym Garminem. A dodatkowe zalety funkcjonalności PDA nadal ma.

Ceterum censeo - i tak nas zjedzą smartfony.

« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 17, 2005, 18:34:32 »
PAX, PAX PANOWIE
pogódźcie się, bo w końcu vanitas vanitatum, et omni vanitas i do tego jeszcze względne:

zajrzyjcie tu http://www.psionteklogix.com, a konkretnie np. tu:
http://www.psionteklogix.com/public.aspx?s=com&p=Products&pCat=128&pID=1774

albo tu:
http://www.symbol.com/products/mobile_computers/mobile_computers.html
a konkretnie np. tu:
http://www.symbol.com/products/mobile_computers/mobile_ppt8800_ppc2003.html

ceny w Polsce są np. tu:
http://1klik.pl/sklep/Symbol/m973/

BTW - Lechu - ja do pracy - właśnie do lasu czasem zabieram iPAQ 5550 + Socket BT, a czasem GPSmap 76CS ;) - oba mają swoje zalety i wady.

Moi koledzy na co dzień (latem i zimą, w słońcu i w deszczu) w terenie użytkują leciwe PSION'y Workabout MX - ich parametry już 5 lat temu śmieszyły każdego "komputerowca", a cena jeszcze dziś zwala z nóg - ale do celów do jakich zostały przezaczone wystarczają, a warunków pracy jakie znoszą od kilku lat, nie przetrzymałby żaden "cywilny" palmtop.

« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 23, 2005, 18:19:12 »
jestem posiadaczem acer n35 jeśli chodzi o sygnał  jest ok w samochodzie chowam go do schowka i jeszcze nie zgubił bateria jest cienka jak polsilwer jeśli GPS to tylko ładowarka
POZDRAWIAM WSZYSTKICH  

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 23, 2005, 18:23:44 »
Cytat: marcin01010
w samochodzie chowam go do schowka i jeszcze nie zgubił
to po co ci nawigacja w aucie jak PDA trzymasz w schowku?
jezdzisz na sluch?

*

Offline Puby

• *
  • 56
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 25, 2005, 15:01:34 »
Jeszcze jedno - wlasnie testuje mojego n35 w Mondeo z ogrzewaniem przedniej szyby. I tutaj szok - spodziewalem sie totalnej klapy ale na razie jest ok - nawet bardzo ok.
PPC zamontowalem na samym srodku szyby - sygnal jest nizszy niz w szybie bez ogrzewania ale odbiornik nie ma zadnych problemow z ustaleniem pozycji.