Problem ze sparowaniem HP i NAVIBE

• 6 Odpowiedzi
  • 2964 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem ze sparowaniem HP i NAVIBE
« dnia: Kwiecień 13, 2007, 22:09:06 »
Witam.

Posiadam ipaq 4150 i gps navibe gb732.  Podczas instalacji moj pda wykrywa gps ale pozniej juz nie chce sie z nim polaczyc-jest tak jakby rownie dobrze gpsu nie bylo.
Wczesniej uzywalem innych gps na BT i wszystko dzialalo.
GPS laczy sie tylko z komputerem- sprawdzalem na 3 ipaq 4150 i jednym 1940.
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
Odp: Problem ze sparowaniem HP i NAVIBE
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2007, 15:39:48 »
sparowales navibe z kodem 0000  ?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2007, 01:29:39 »
Oczywiscie. 
Na szczescie problem juz rozwiazany. 
Okazuje sie ze w niektorych modelach oprocz wyszukania urzadzenia i wykonania  skrótu nalezy wejsc w menadzera BT  > narzedzia > urzadzenia sparowane > dodaj.   I tam samemu wyszukac BT GPS i sparowac maualnie.  Jak juz tam pojawi sie ikonka BT GPS to wszystko bedzie dzialac. 
Mam inne gpsy BT  i zawsze automatycznie byl tam skrot  tworzony.  W tym modelu ( NAVIBE GB 732) nalezy to zrobic samemu ( sprawdzalem na wielu modelach ipaq) - pewnie niektore inne GPS BT tez tak trzeba sparowac wiec jak ktos szuka ( a zauwazylem ze troche pytan na ten temat jest w sieci i wszystkie bez odpowiedzi) to ten sposob dziala.
Pozdrawiam serdecznie

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2007, 11:13:34 »
Okazuje sie ze w niektorych modelach oprocz wyszukania urzadzenia i wykonania  skrótu nalezy wejsc w menadzera BT  > narzedzia > urzadzenia sparowane > dodaj.   I tam samemu wyszukac BT GPS i sparowac maualnie.  Jak juz tam pojawi sie ikonka BT GPS to wszystko bedzie dzialac. 

No właśnie o tym mówił twój poprzednik - to jest właśnie parowanie urządzeń. Wyszukanie i dodanie do listy nie ma nic wspólnego z parowaniem. Parowanie to takie dodanie urządzenia do listy zaufanych dzięki czemu nawiązują połączenia bez potwierdzeń.

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2007, 21:01:34 »
Nie chcę zaśmiecać forum, więc piszę w tym temacie.
Problem jest następujący - zakupiłem dziś GPS Navibe GB 735 i za nic nie mogę go sparować z moim rw6815... Wchodzę do managera BT, GPS jest widoczny i prosi o hasło (wpisuję 0000) i niby wszystko OK, ale ta niebieska dioda na odbiorniku zamiast ciągle świecić nadal głupkowato mruga  >:( Próbowałem ustawiać Outgoing Port, Soft i Hard Reset... Zero efektu... Może ktoś pomoże, bo czytałem kilka tematów na forum i próbowałem kilku rozwiązań ale dalej GPS nie chce do końca sparować się z HP  :(

Pomajstrowałem trochę i problem jakoś się rozwiązał
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2007, 21:40:22 wysłana przez ja456 »
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline luis

• 18
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2007, 21:35:27 »
Witam Wszystkich i proszę o pomoc. Jestem kompletnym laikiem więc proszę o wyrozumiałość i ewentualną  pomoc krok po kroku jak w instrukcji obsługi. Mój ipaq HP hx 4700  widzi Navibe GB-732  jednak nie wykonuje komendy conect. Pokazuje, że jest błąd. Próbowałem zmienić room na najbardziej aktualny (win ce 2003 wersja 1.10) i nic się nie zmieniło, w dalszym ciągu nie mogę go sparować. Użyłem starego GPS-a do ipaqa  i wszystko jest o.k.
Podłączyłem telefon Nokia i Navibe działa jak oszalały widząc satelity nawet w pomieszczeniu, auto mapa działa,  tom tom też działa więc ja muszę coś robić źle, ale nie wiem gdzie tkwi błąd przy próbie podłączania do ipaqa. Nawet nie pyta o hasło jak u kolegi ja456 
Proszę o pomoc

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2007, 10:25:09 »
Mam podobny problem. Navibe i iPAQ h2210. Za nic nie moge polaczyc obu urzadzen.
Zrobilem wszystko co bylo tu napisane. iPaQ widzi Navibe'a, ale...
Gdy mam wlaczona Automape albo VisualGPSce i probuje wlaczyc BT (ikonka w lwewy dolnym rogu ekranu) to dostaje komunikat: "BTTrayCE. Bluetooth could not  be correctly initialized".
Gdy przed uruchomieniem VisualGPSce, uruchomie wczesniej BT, to przy ustawianiu portu na 4 (BT) otrzymuje komunikat "Communication Error. Unable to open port. Please close the aplication accessing the communication port." Automapa komunikuje, ze nie moze otworzyc portu Com4. Oczywiscie, NIE uruchamiam jednoczesnie Automapy i VisualGPS.
Jesli nie uruchomie recznie BT, to kazdy z tych programow uruchamia sobie BT - miga niebieska dioda i tylko tyle. Automapa szuka sygnalu GPS. VisualGPS nie laczy sie. Dioda tez miga, gdy uruchomie BT recznie.
Wczesniej uzywalem GPSa Leadteca i wszystko bylo OK.
Bardzo prosze, pomozcie!!! Za 2 dni mam wyjazd na wakacje.

Juz nie zawracam glowy. Dziala!
Uporalem sie. Trzeba bylo dac port 8, a nie 4...   ;D
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 12:41:12 wysłana przez eMar »