Problem z transmisją sygnału GPS po RS232

• 5 Odpowiedzi
  • 982 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline k.lukas

• **
  • 189
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S / Iphone 3G
« dnia: Listopad 05, 2004, 19:05:49 »
Witam wszystkich.
Panowie wyczerpałem już wszystkie możliwe opcje więc postanowiłem zasięgnąć opini fachowców. Otóż mam w samochodzie urządzenie odbiorcze GPS, które służy do monitorowania mojego pojazdu przez jedną z firm ochroniarskich.W urządzeniu tym jest dodatkowe wyjście do nawigacji przesyłające sygnał poprzez RS232. Chciałem je wykorzystać do mojego Ipaqa 3870 z AutoMapą. Niestety AutoMapa nie znajduje tego urządzenia.RS napewno nadaje bo sprawdzałem na HyperTerminalu.Urządzenie jest zgodne ze standardem NMEA 0183. Kabelek sprawdzałem juz ze 100 razy napewno jest sprawny. Czy muszę mieć w Ipaqu jakiś program do konfiguracji RS-a? Co mogę jeszcze zrobić ? Z góry dziękuję za pomoc.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2004, 21:01:18 »
Ściągnij sobie sam programik anteny GPS ze stron TT, to zobaczysz czy PDA widzi GPS

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2004, 15:50:56 »
Czy jesteś pewny, że kabelek masz dobrze zrobiony (jak masz ten od hot-synca to pewnie powinieneś zamienić TX z RX) . Mam 3970 i rs-owy GPS. Działa mi na kabelku podpiętym do gnazda w Ipaqu COM1 i przez plecki  i kartę PCMCIA na COM7 ( z karty PCMCI  mam wyprowadzone zasilanie do odbiornika GPS i orax TX i RX ) Może być jeszcze problem z transmisją. GPS Motoroli Oncore działał mi tylko na 4800. A Holux z PCMCI-ą działa  na 38400.

*

Offline sp5mg

• 17
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2004, 10:08:46 »
Witam sprawdź czy to dodatkowe wejście to czasami nie jest do zasysania logów lub programowaniasamego interfejsu .Jeżeli jest to ewidętnie wyjście syggnału GPS - musisz zrobić kabelek db9 na db9 podłączyć odpowiednio RX i GND  ,pociagnąć z sieci program VISUALGPS i sprawdzić to na jakimś laptopie ,jak zadziała i bedzie to sygnał NMEA potrenuj na palmie .

*

Offline k.lukas

• **
  • 189
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S / Iphone 3G
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 29, 2004, 08:55:19 »
Witam ponownie.
Udało się !!! Wszystko działa idealnie.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 06, 2004, 12:39:20 »
A może byś rozwinął kwestię "Udało się !!!" i napisał co stanowiło problem i jak go rozwiązałeś?
Może w przyszłości jeszcze komuś sie przyda ta wiedza?