Dzięki za podjęcie tematu, używam iPAQ'a 3660, przerobiłem sobie kabel Y. Co do baterii podtrzymującej to nie jestem do końca pewny, sprzęt jest nowy (co prawda przeleżał trochę) i wolny od uszkodzeń mechanicznych, natomiast po uruchomieniu pamięta datę, ale przez krótki okres po włączeniu. Jeśli nie znajduje satelitów ustawia datę na początkową.
Kiedy wreszcie zdarzyła się ładna pogoda udało mu się wykryć koło 8-9 satelitów, niestety na otwartym terenie i na dachu samochodu. Po schowaniu do wnętrza auta - pod szybę od razu tracił fix, z 8miu niebieskich słupków zostały wtedy 3 czerwone ramki. Co do metalizowanej szyby to przyznam, że nie wiem czy taką mam. Mój Ka ma prawie 10 lat i wtedy antyreflexów chyba jeszcze nie robili. Zakładając w najgorszym przypadku, że ma, czy to oznacza, że nie mogę odbierać sygnału z odbiornika umieszczonego wewnątrz?
Czytałem w instrukcji tego odbiornika, że każdy region charakteryzuje się pewnym kodem czy listą rozkazów (Earth Datums), dla Polski ten plik nosi nazwę Data68.dat i wprowadza się go programem "Sirfprog" spod DOS'a.
Plik ten jest utrzymywany w SRAMie odbiornika i znika po rozładowaniu baterii. Może wiesz gdzie można zdobyć ten SirfProg i czy to by coś zmieniło? Może wyszukiwałby od tych właściwych satelitów i trwałoby to krócej?
Jak sprawują się inne odbiorniki przy pochmurnej pogodzie? Ten Holux potrafi stać w deszczu cały dzień i nic nie znaleźć, i to nie pod szybą tylko na balkonie, podczas gdy w słoneczny dzień po jakimś czasie namierza ten sygnał.
Kurcze, ale sie rozpisałem