Problem z Nokia LD-3W i SPV M3000

• 40 Odpowiedzi
  • 5397 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 22, 2006, 13:41:15 »
Cytat: "obsy"

Podpinając się pod wątek: czy ktoś wie, JAK odczytać status baterii z ld-3w? Inaczej: co s60v3 wysyła żeby taki status odczytać?

Ciezko powiedzeć bo z tego co wiem nie ma jeszcze żadnej aplikacji która miałaby tą opcję (sądzę że najbliższy będzie Wayfinder ze względu na "bliskie romanse z nokią")

Można też poszukać informacji na forum Nokii, bo innych pomysłow nie mam.

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 15, 2006, 13:45:07 »
Witam Serdecznie, muszę przyznać, że LD-3W należy do narowistych sprzętów. Jest jednak na to sposób. Mamy już sparowane urzadzenia i przypisany com6. Nadal jednak TomTom nie widzi odbiornika. Oto rozwiązanie: proszę wyjąć na chwilę (przy właczonym menu konfiguracju TT)  baterię z LD-3W, a potem szybko ją włożyć i odpalić sprzęt. Powinno być ok. Jeśli natomaist nie może się sparować, należy baterię wyjąć w chwili zświecenia się niebieskiej diody na odbiorniku tuż po wpisaniu hasła 0000 w PDA. Szczególnie polecam ten sposób przy parowaniu LD-3W z urządzeniami SPV C500 i wyższe ;-)

Pozdrowienia !!!

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 15, 2006, 15:48:09 »
Stefan raczej darowałbym wyjmowanie baterii podczas pracy - za bardzo zdrowe dla urzadzenia to nie jest.
Jednak faktem jest że po sparowaniu, dodaniu portu wychodzącego -outgoing, (przychodzący jest niepotrzebny) dobrze wyłączyć LD-3W i włączyć ją ponownie.

Prędkość połączenia - nie zauważyłem większych problemów, ani różnic w prędkościach  do 57k więc przeważnie ustawiam na 4800/9600 w zalezności od humoru ;)

Co do przyjazności - sparowanie ( no plus ten ewentualny restart ), korzystanie nie odbiega "łatwością" od normy.

Jak już pisałem LD ma jedną cechę mocno kotrowersyjną - usypianie - do dziś nie mogę ocenić, czy to błogosławieństwo, czy jej przekleństwo.. może trochę każdego ;)

W innym temacie pisałem że cosik powoli łączy - po zrobieniu resetu ( runkcja wywoływana z klawisza ) modułu wszystko wróciło do normy. Czasy coldstartu identyczne z drugim moim GPS-em.

Testy różnistych programów korzystających z GPS-u. Przejrzeliśmy ze znajomymi ich większość i ...
Kłopoty ma w zasadzie tylko iGO 2006 ( wersja bez updatów jaką miał znajomy, podobno po update jest już ok ). Rozwiązaniem jest np. Franson GPSGate - dodatkowo dostajemy możliwość definiowania wirtualnych portów dla GPS-a i dzięki temu korzystania z kilku programów używających tych danych.
Reszta softów Autopilot demo, Automapa, TomTom, Miomap, GPS Auto, Visual nie miały problemów

Cóż jeszcze - acha - mając dwa GPS-y ( i MS BT Stack) nieco obawiałem się problemów z parowaniem, ale obydwa urządzenia sparowane na różnych portach działają bezproblemowo ( nie naraz oczywiście ;) )
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 15, 2006, 16:56:54 »
Stefan raczej darowałbym wyjmowanie baterii podczas pracy - za bardzo zdrowe dla urzadzenia to nie jest.
Jednak faktem jest że po sparowaniu, dodaniu portu wychodzącego -outgoing, (przychodzący jest niepotrzebny) dobrze wyłączyć LD-3W i włączyć ją ponownie.

Grisza z tym wyjmowaniem baterii nie do mońca się z tobą zgodzę. W Palmtopie z pewnością będzie to miało złe strony dla sprzętu, a w tym wypadku (LD-3W) daruj, ale nie sądzę aby to było szkodliwe dla tak "prostego ukladu".  probowałem włączać ją w trakcje konfiguracji ze sprzętem TT, ale bez skutecznie, a wyjęcie baterii pomogło. Myślę, że każdy mając na względzie troskę o swój sprzęt postapi zgodnie z własnym sumieniem ;-) :)

« Odpowiedź #34 dnia: Luty 13, 2007, 11:24:21 »
Cytat: "grisza[gen
"]
Kłopoty ma w zasadzie tylko iGO 2006 ( wersja bez updatów jaką miał znajomy, podobno po update jest już ok ). Rozwiązaniem jest np. Franson GPSGate - dodatkowo dostajemy możliwość definiowania wirtualnych portów dla GPS-a i dzięki temu korzystania z kilku programów używających tych danych.
Reszta softów Autopilot demo, Automapa, TomTom, Miomap, GPS Auto, Visual nie miały problemów

Jak uzyskać update iGO 2006. Mam podobny problem i nie widzi mi wogóle MDA II modułu GPS Nokii. Natomiast na module świeci się kontrolka zielona, niebieska i biała.

« Odpowiedź #35 dnia: Luty 13, 2007, 13:51:57 »
NIe wiem czy wiecie ale NOKIA LD-3W ma coś takiego jak restet połaczenia, wykonuje się go następująco :
Właczamy urządzenie, naciskamy na przycisk power i trzymamy - najpier mignie na czerwono tak jak przy wyłączaniu, potem zaczenie szybko migać na przemian ( ziel-czerw) i na koniec mignie na czerwono. Ustawinie połączenia Blue powinno się zresetowac i można już parować z innym urzadzeniem.[/img]

« Odpowiedź #36 dnia: Luty 13, 2007, 14:37:22 »
Tyle to wiem doszedłwm do tego. Interesuje mnie jak zrobić update iGO

« Odpowiedź #37 dnia: Luty 13, 2007, 14:55:06 »
A tego to nie wiem, nie używam IGO

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 13, 2007, 20:22:47 »
Rafi Zet
pis_of_szit
ciekawa pogaduszka :)

Rafi Zet
zwroc sie do sprzedawcy u ktorego nabyles ten produkt - powinien ci pomoc

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 13, 2007, 20:41:46 »
pis_of_szit wiesz - od ostatniego postu pewnie było dość czasu aby zajrzeć do instrukcji ;) A ty się mylisz - to nie reset połączenia , tylko urządzenia. Bywa przydatny jak wszystko pójdzie w maliny...
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

Odp: Problem z Nokia LD-3W i SPV M3000
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:11:16 »
Ale LD-3W z SPV C550 wogole nie dziala
caly czas po wbiciu hasla 0000 dlugo szuka i szuka i w koncu wyswietla komunikat ze haslo nieprawidlowe