problem z kalibracją mapy WZKart 1:50000 Okolice Warszawy

• 1 Odpowiedzi
  • 1100 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« dnia: Wrzesień 28, 2005, 14:53:02 »
Usiłuję skalibrowac i użyć w moim iPAQu (OziCE) mapy topogr.-turyst. Okolice Warszawy, 1:50000, wydanej przez WZKart  w 2000r. Wg opisu mapa jest w siatce WGS-84, ma naniesione (zamiast siatki kilometrowej) linie stałych współrzędnych. O projekcji mapy w opisie ani słowa. Skalibrowałem zeskanowany fragment w OZI trial, z 4 punktów, używając 'map datum' WGS-84, i projekcji Lat/Lon. Ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu GPS (Rikaline 6031-X7, BT) Ozi pokazał, że jestem (na mapie) ... dobre 300 metrów od miejsca, gdzie byłem naprawdę. Sama kalibracja jest wewnętrznie zgodna, na przecięciach linii stałych współrzędnych Ozi pokazuje cyferki takie, jakie powinny tam być. Tyle, że to nie jest prawda, a przesunięcie jest na tyle duże, że użyteczność tej mapy jest wątpliwa. Próbowałem też ten sam skan skalibrować używając Pulkovo 1942 (2) oraz Transverse Mercator z parametrami podanymi przez GPSmaniaka dla (starszych?) map topo 1:50000 - trochę się poprawiło, ale wciąż jestem 150 m off. Czy należy uznać, że ta mapa jest po prostu do bani, czy coś jeszcze można kombinować?
z góry dziekuje za pomoc, pozdrowienia, Michał.

PS. Jeśli ten post jest troche "off-forum", to przepraszam i byłbym wdzięczny za wskazanie innego forum, poświęconego bardziej nawigacji GPS i kalibracji map niż "Windows Mobile GPS". Ale mam nadzieję, że to jest własciwe miejsce.

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2005, 15:26:12 »
Powiem szczerze, że nigdy nie kalibrowałem  turystycznych map WZKart-u. Owszem mam w swoich zbiorach dość dużo map WZKart opisanych jako WGS-84, ale to mapy w formie papierowej (jeszcze nie zeskanowane). Jestem trochę zdziwiony że jest tam aż tak duży błąd :(

W opisanej sytuacji - tzn. gdy nie możemy mieć zaufania do opisów mapy pozostaje kalibracja o w oparciu o punkty o znanych współrzędnych. Wówczas stosuję WGS-84 i Lon/Lat.

A tak trochę poza tematem:
Mapki w "czystym WGS-ie" np. słowackiego wydawnictwa Harmanec czasem lepiej "wchodzą w siatkę" w gdy zastosujemy zamiast Lon/Lat, Projekcję Transverce Mercator z południkiem 21°E i skalowaniem 0,9996.

PS. http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.rec.gps