niestety próbowałem innym oprogramowaniem ale nic to nie dało. gps pracuje (dioda miga) ale programy nic nie wskazują.
Palmtopa kupiłem w USA i GPS też- może to ma jakieś znaczenie
jest tu ktoś z katowic lub okolic kto mógłby mi pomoć?? choćby sprawdzić czy gps chodzi...
To, gdzie kupiłeś GPS może mieć znaczenie, jedynie w przypadku pierwszego uruchomienia (może ono trwać odrobinę dłużej). Później nie będzie już żadnej różnicy. To co piszesz, wskazuje raczej na problem z protokołem transmisji (pewnie GPS ustawiony jest na SIRF, zamiast na NMEA). Ściągnij jeszcze CEmonitor (jeśli jeszcze go nie próbowałeś)
http://www.gpspassion.com/upload/GPSmonitor1.1.zip rozpakuj i po prostu wrzuć plik .exe na PDA. Odpalasz - wchodzisz w Tools/port setting i na początek wybierasz odpowiedni COM (pewnie 5, lub 6 lub 8 - powinien być opisany jako modem, lub nazwą GPS'u), baud 4800 i NMEA. Wduś OK. Pojawi się główny ekran, dioda na GPS powinna zacząć migać, podobnie jak mała zielona "kulka" w prawym dolnym rogu ekranu. Jeśli tak jest, czekasz kilka sekund, sprawdzając, czy zaczął się odliczać czas (linia UTC). Jeśli się odlicza, połączenie jest OK. Jeśli nie, to wracasz do port settings, przestawiasz baud na inny i odpalasz znowu. Jeśli na NMEA nie pójdzie, to później przestawiasz na SIRF (w port setting) i od początku testujesz różny baud. Daj znać jak poszło.