problem z gps holux gm-270

• 10 Odpowiedzi
  • 1339 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 04, 2006, 22:35:41 »
Witam!!!

mam problem z w/w gpsem - zainstalowałem GPS Viewer , naciskam scan i na żdnym porcie nie odnajduje on gpsu. cześć portów nie daje się otworzyć (open faild)

posiadam hp ipaq 2410 z wm 5.0

jak wkładam gps wyskakuje okienko żę wykrył nowy modem - tak było na początku potem sięchyba przyzwyczaił :D  :? dioda na gpsie świeci i hym nie powiem nie wiem co zrobić żeby ipaq zobaczył gps.. pomocy - ostrzegam jestem trochę zielony w tych tematach ;P

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: problem z gps holux gm-270
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 05, 2006, 09:50:12 »
Cytat: "mr.dipi"
Witam!!!
mam problem z w/w gpsem - zainstalowałem GPS Viewer , naciskam scan i na żdnym porcie nie odnajduje on gpsu. cześć portów nie daje się otworzyć (open faild)
posiadam hp ipaq 2410 z wm 5.0
jak wkładam gps wyskakuje okienko żę wykrył nowy modem - tak było na początku potem sięchyba przyzwyczaił :D  :? dioda na gpsie świeci i hym nie powiem nie wiem co zrobić żeby ipaq zobaczył gps.. pomocy - ostrzegam jestem trochę zielony w tych tematach ;P

Może problem wynika z systemu zainstalowanego na Ipaq'u? Starsze wersje GPS Viewera mogą nie działać dobrze na WM 5.0 (nie wiem tego na pewno). Spróbuj innego programu (GPSinfo, Cemonitor) - na liście portów do otwarcia w tych programach powinieneś po włożeniu GPS'u do slotu CF zobaczyć COM X (często 8 lub 5) : nazwa GPS (czasem napis Modem - jeśli nie poznaje marki). Standardowe ustawienie to baud 4800.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2006, 22:27:03 »
niestety próbowałem innym oprogramowaniem ale nic to nie dało. gps pracuje (dioda miga) ale programy nic nie wskazują.

Palmtopa kupiłem w USA i GPS też- może to ma jakieś znaczenie

jest tu ktoś z katowic lub okolic kto mógłby mi pomoć?? choćby sprawdzić czy gps chodzi...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 31, 2006, 09:00:07 »
niestety próbowałem innym oprogramowaniem ale nic to nie dało. gps pracuje (dioda miga) ale programy nic nie wskazują.

Palmtopa kupiłem w USA i GPS też- może to ma jakieś znaczenie

jest tu ktoś z katowic lub okolic kto mógłby mi pomoć?? choćby sprawdzić czy gps chodzi...

To, gdzie kupiłeś GPS może mieć znaczenie, jedynie w przypadku pierwszego uruchomienia (może ono trwać odrobinę dłużej). Później nie będzie już żadnej różnicy. To co piszesz, wskazuje raczej na problem z protokołem transmisji (pewnie GPS ustawiony jest na SIRF, zamiast na NMEA). Ściągnij jeszcze CEmonitor (jeśli jeszcze go nie próbowałeś) http://www.gpspassion.com/upload/GPSmonitor1.1.zip rozpakuj i po prostu wrzuć plik .exe na PDA. Odpalasz - wchodzisz w Tools/port setting i na początek wybierasz odpowiedni COM (pewnie 5, lub 6 lub 8 - powinien być opisany jako modem, lub nazwą GPS'u), baud 4800 i NMEA. Wduś OK. Pojawi się główny ekran, dioda na GPS powinna zacząć migać, podobnie jak mała zielona "kulka" w prawym dolnym rogu ekranu. Jeśli tak jest, czekasz kilka sekund, sprawdzając, czy zaczął się odliczać czas (linia UTC). Jeśli się odlicza, połączenie jest OK. Jeśli nie, to wracasz do port settings, przestawiasz baud na inny i odpalasz znowu. Jeśli na NMEA nie pójdzie, to później przestawiasz na SIRF (w port setting) i od początku testujesz różny baud. Daj znać jak poszło.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 31, 2006, 09:18:25 »
hym zzainstalowałem...

niestety na żadnym porcie nie ma dopisku modem albo gps albo holux, jednak tylko na porcie 4 dioda gps się świeci, wypróbowałem wszystkie baud zmieniłem z NMEA na SIRF i żadnych danych narazie nie dostał...ale robiłem to w domu, jeszcze spróbuję jak wyjdę.

ta zielona kulka powinna świecić od razu po zmianie ustawień, czy trzeba odczekać chwilkę??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2006, 09:36:27 »
hym zzainstalowałem...

niestety na żadnym porcie nie ma dopisku modem albo gps albo holux, jednak tylko na porcie 4 dioda gps się świeci, wypróbowałem wszystkie baud zmieniłem z NMEA na SIRF i żadnych danych narazie nie dostał...ale robiłem to w domu, jeszcze spróbuję jak wyjdę.

ta zielona kulka powinna świecić od razu po zmianie ustawień, czy trzeba odczekać chwilkę??

Skoro świeci na 4 to pewnie to jest właściwy port - zresztą możesz wyjąć GPS i sprawdzić, czy wtedy też com4 będzie na liście. Zielona (albo raczej niebieska) kulka powinna zacząć migać od razu po wciśnięciu OK w ekranie wyboru portu i to niezależnie od wybranego Baudrate itp. Natomiast pojawienie się odczytu UTC na ekranie głównym pokazuje, że wybrany został właściwy port, baud, i protokół. Testy można robić gdziekolwiek (nie musi być na zewnątrz). To jak - miga ta "kulka" niebieska czy nie?

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 02, 2006, 09:46:30 »
nie miga :(

jak wyciągnę gps to prosi o włożenie sprzętu do com4

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 02, 2006, 10:12:24 »
nie miga :(

jak wyciągnę gps to prosi o włożenie sprzętu do com4

Nie wygląda to najlepiej w takim razie. Na pewno warto sprawdzić, czy nie ma jakiegoś "patch'a" do wm 05 do Twojego modelu Ipaq'a (w WM 05 zdarzały się problemy z com'ami - szczególnie z irdą na początku). Wyczerpałeś już chyba wszystkie domowe sposoby sprawdzenia odbiornika GPS - pozostaje poprosić kogoś z Katowic, o sprawdzenie sprzętu (ja niestety z Kraka jestem :). Mimo wszystko stawiam jednak na problem programowy WM 05 - jakoś nie mogę się przekonać do tego systemu :) Może wrzuć pytanie na dział HP, o kompatybilność 2410 z WM05 z odbiornikami GPS na CF?

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2006, 13:43:12 »
:(

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2006, 16:03:27 »
Sprwadź jeszcz za pomocą np karty CF czy nie jest uszkodzony port w iaczku oraz za pomocą przejściówki CF-> PCMCIA czy sprawny jest GPS ( za pomocą któregoś z programów do testowania) Wtedy bedziesz wiedział w czym jest problem.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 02, 2006, 18:42:35 »
kartę pamięci na cf wkładałem i chodziła...a przejściówki niestety nie posiadam :(