Problem z BT-338

• 85 Odpowiedzi
  • 20419 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 02, 2006, 03:12:18 »
Cytat: "waflo"
Po pierwsze urzadzenie trzeba KONIECZNIE sparowac bo bez tego nie bedzie dzialac.

ja nie paruje i dziala na h4150

*

Offline waflo

• 334
Problem z BT-338
« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 03, 2006, 18:38:05 »
No tak tylko, ze nie kupiles przeciez swojego BT-338 dwa dni temu, a masz go pewnie juz dluzsza chwile. Ja pisze o ostatnim wypuscie tego odbiornika. Bez zparowania nie idzie nawiazac z nim polaczenia.

Wersja softu: 3.1.1
SN: 039220

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 04, 2006, 03:03:16 »
Cytat: "waflo"
Wersja softu: (zupdatuje wieczorem jak sprawdze)

czekam...

Problem z BT-338
« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 15, 2006, 09:07:48 »
Witam,

Mam od wczoraj Dell x51v + Navigon Mobile 5, do tego Globalsat BT-338 , Bluetooth laczy sie OK, ale satelity bardzo ciezko znalesc... , i co dziwne jak znajdzie to dioda raz miga a raz caly czas swieci, z tego co wiem to jak ma satelity to powinna caly czas swiecic? mam soft 3.1.1 SN: 29767

Wlasnie wyjolem baterie zeby zrobic Cold Start.

Mam dac do gwarancji czy jeszcze cos sprobowac?

Pozdrawiam

Lukasz

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #64 dnia: Marzec 15, 2006, 09:11:59 »
co znaczy ciezko znalezc satelity? w jakich warunkach to sprawdzasz? poruszasz sie? w samochodzi czy na zewnatrz? - napisz cos wiecej

wyjecie baterii raczej nic ci nie da bo w srodku jest bateria podtrzymujaca

Problem z BT-338
« Odpowiedź #65 dnia: Marzec 15, 2006, 09:25:20 »
Witam, i dziekuje za szybka odpowiedz :lol:

Wiec tak:

W samochodzie jeszcze nie testowalem, ale dalem za okno i raz lapie 6 - 8 satelit a raz 3 i po jakims czasie niekiedy gubi satelity, dioda miga prawie caly czas niekiedy sie swieci ale po chwili znowu to samo,
Dzis bede testowal w Samochodzie to powiem co i jak, ale z wypowiedzi mojego kolegi to powinno to duzo lepiej chodzic..

Navigacja pokazuje ze ma polaczenie ale tez musze czekac i pare minut zanim satelity mi zalapie..

Mam bluetooth na komputerze wiec Cold start zrobic czy cos jeszcze ustawic?

Dzieki

Lukasz

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #66 dnia: Marzec 15, 2006, 09:32:43 »
jezeli lapie fixa do 1 minuty to jest OK - pamietaj, ze to wszystko zalezy od tego co masz za oknem - GPS powinien "widziec" wiekszosc nieba - jesli masz po drugiej stronie domu jakies wysokie domy lub drzewa to juz moga (nie musza) byc problemy - mniejsze lub wieksze

w samochodzie najpierw muszisz zlapac fixa a dopiero potem mozesz zaczac jechac

Problem z BT-338
« Odpowiedź #67 dnia: Marzec 15, 2006, 09:36:04 »
okolo 12:00 przetestuje w samochodzie to odrazu napisze co i jak, jesli tez bedzie lipa to zrobic ten Cold Restart poprzez software?

Aha i jeszcze cos dlaczego automapa nie widzi mi tego BT.., Navigon lapie odrazu..

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #68 dnia: Marzec 15, 2006, 09:43:21 »
Cytat: "Lukas23"
okolo 12:00 przetestuje w samochodzie to odrazu napisze co i jak, jesli tez bedzie lipa to zrobic ten Cold Restart poprzez software?

przywrocic GPS do ustawien fabrycznych mozesz programowo - np. GPSMaus

Cytat: "Lukas23"
Aha i jeszcze cos dlaczego automapa nie widzi mi tego BT.., Navigon lapie odrazu..

ktora wersja AM?
nie widzi BT czy nie widzi GPS'a? jak go uruchamiasz? wylacz inne programy do nawigacji, ktore moga blokowac port i tylko uruchom BT w PDA - nic nie paruj i odpal AM - powinna sama znalezc port i predkosc

Problem z BT-338
« Odpowiedź #69 dnia: Marzec 15, 2006, 09:52:09 »
Automapa 3.9.3

Wlanczam GPS , pozniej odpalam automapa i wchodzi mi do karty.. , ale BT polaczenia nie ma bo wtedy by GPS szybciej migal ( Dioda niebieska ) a miga tak jakby nie miala polaczenia.., W Navigon po odpaleniu odrazu szybciej miga no i chodzi..

co to te Parowanie?:>

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #70 dnia: Marzec 15, 2006, 09:57:42 »
wlacz BT w PDA - byc moze AM go nie uruchamia

parowanie to ustalanie polaczenia miedzy dwoma urzadzeniami BT

Problem z BT-338
« Odpowiedź #71 dnia: Marzec 15, 2006, 10:01:01 »
w PDA jest BT wlaczone... , ale odznaczylem to pod spodem ( Szukaj nowych urzadzen ) ma byc wlaczone?

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #72 dnia: Marzec 15, 2006, 10:18:55 »
chociaz z drugiej strony nie wiem jak to jest w dellu... w HP wystarczy, ze wlaczysz sam odbiornik BT i po odpaleniu softu do nawigacji powinno dzialac - byc moze w systemie WM5.0 trzeba go parowac - poczekaj na odpowiedz kogos z nowym systemem lub x51v...

Problem z BT-338
« Odpowiedź #73 dnia: Marzec 15, 2006, 10:25:55 »
Ok doszedlem do tego... Odznaczylem w GPS ustawienia ( Polacz GPS jesli port jest zajety czy cos takiego ) i odrazu zalapalo.. , a je jestem obecnie zagranica to nie wiem czy to bedzie dzialac, idzie jakos w automapie zobaczyc czy dzialaja satelity itd? GPS pokazuje.

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #74 dnia: Marzec 15, 2006, 10:27:12 »
dzialac bedzie tylko nie zobaczys sie na mapie ;)

sciagnij sobie program Visual GPS z naszego dzialu download

Problem z BT-338
« Odpowiedź #75 dnia: Marzec 15, 2006, 12:12:57 »
no i kicha

Weszlem do Auta wszystko ok odrazu w navigon zielone jade sobie jade mam do domu 2km.. po okolo 500 metrach pda stracilo zasieg satelit i dupa..

GPS mialem na siedzeniu...

Polaczenie z PDA bylo caly czas...

GPS do gwarancji? czy jeszcze cos luknac?

Pozdrawiam

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z BT-338
« Odpowiedź #76 dnia: Marzec 16, 2006, 04:03:21 »
sprawdz go pod golym niebem - pochodz troche z nim w reku - posiedz na lawce... nie masz czasem w aucie ogrzewanej lub metalizowanej szyby?

Problem z BT-338
« Odpowiedź #77 dnia: Marzec 16, 2006, 10:51:31 »
Sprawdzalem to samo lapie satelity i po chwili znowu nic i tak caly czas.. nie trzyma poprostu satelit na stale.. , wczoraj juz go wyslalem do gwarancji , poczekamy zobaczymy.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
globalsat 338...
« Odpowiedź #78 dnia: Maj 09, 2006, 05:51:45 »
a ja  mam taki problem z 338.

generalnie dziła ok, w miare szybko łapie fixa ale przy dłuższych trasach powiedzmy gdy gps chodzi 5 godzin w ciągu tych 5 godzin ok 3-razy przerywane jest połącznenie GPS- odbiornik

ta samo jest z gps-nokia(n70) czy gps-pocket

niby gps trzym fixa (miga dioda) ale urządznie pokazuje brak sygnału gps.
Jest to na tyle niewygodne że nie mogę nagrać np całego śladu gps, wkurzeające jest także w czasie drogi np samochodem restartowanie wszystkiego i ustawianie od nowa (bo po restarcie łapie od razu)

odboirnik kupiłem w ENTRE.PL

jak jest u Was ?

Marcel

Problem z BT-338
« Odpowiedź #79 dnia: Maj 31, 2006, 12:14:52 »
Mam SPV M3000 + odbiornik GPS na chipsecie SiRF Star III moduł i program AutoMapa XL, wszystko jest ok, do momentu kiedy wylacze odbiornik GPS, wowczas musze go od nowa parowac.
Prosze o odpowiedz co moze byc przyczyna, czy to wada odbiornika

Pozdrawiam

Jarek

*

Offline andree

• **
  • 104
BT 338
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 12, 2006, 09:25:54 »
Witam
Do wątków dodam 3 grosze:)
Kupilem tego GPS w wydaniu czeskim, działał bez najmniejszego zarzutu aż.. zmieniłem kartę pamięci. Wcześniej oprogramowanie do GPS było wgrane na CF, potem kupiłem gigową SD (50x) i nagle: zaczął gubić sygnał, programy go widziały albo nie, a jeśli widziały to traciły łączność po kilku minutach.
Wszystko wróciło do normy gdzy ponownie wszystko wgrałem na CF.
Czy ktoś coś z tego rozumie?
Pozdrawiam
Andrzej

*

Offline Axxel

• 12
Problem z BT-338
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 22, 2006, 05:48:35 »
Mam nadzieję, że ten temat jest nadal czytany.
Ja także kupiłem sobie niedawno BT-338 i po pewnym czasie zaczęły się problemy, choć może nie zupełnie. Zacznę od tego iż ogólnie jestem z tego dobiornika bardzo zadowolony, łapie Fix'a bardzo szybko praktycznie cały czas mam 10-12 satelit, dokładność pozycji w przedziale 1-2metry, więc pod tym względem nie ma żadnych powodów do narzekań.
Problem mam z  softem do nokii, której używam jako nawigatora. Otóż czasami pomimo iż odbiornik ma kontakt z 11-12 satelitami, wyznacza kierunki,pozycje, dokładność trzyma 1-2metry to w programach nie wyświetlają się informacje o satelitach, tzn. chodzi mi o te małe symbole satelit z ich numerami oraz siła sygnału. Natomiast np. w narzędziowym programie TomToma pokazuje mi ile złapał satelit i ich numery, ale nie ma siły sygnału na słupkach przy numerze satelity. Pozatym wszystko jest w porządku.
Po przeczytaniu wielu postów na forum dochodzę do wniosku iż może to być wina TomTom'a, bo gdy włącze po "cold starcie" odbiornik i różne programy narzędziowe to wszystko jest OK dopiero po jakimś czasie i chyba właśnie użyciu TomToma zanikają informacje o satelitach.
Czy ktoś już spotkał się z podobną sytuacją ? I czy wiecie jak można rozwiązać ten problem, bo nie uśmiecha mi się po każdym użyciu TomToma wyjmować baterii z odbiornika.

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
Problem z BT-338
« Odpowiedź #82 dnia: Październik 17, 2006, 17:40:11 »
Od kilku dni jestem szczesliwym (to sie jeszcze okaze) posiadaczem BT-338 firmy NAVILOCK.
Problem, jezeli mozna to tak wogole nazwac polega na tym, ze dostalem go jedynie z ladowarka samochodowa (prad wyjsciowy 1A).
Moje pytanie brzmi: Czy jezeli podlacze odbiornik pod ladowarke sieciowa od  Dell Axim X51V (2A) to stanie sie wielka krzywda dla baterii GPSa...?
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

elektryk

Problem z BT-338
« Odpowiedź #83 dnia: Październik 17, 2006, 17:47:13 »
wazne jest napiecie czyli ile volt. a ponadto zasilacz charakteryzuje sie pradem obciazenia. czyli jezeli podlaczych do zasilacza o 'wydajnosci' 2 ampery to sie nic nie stanie. wazne jest napiecie wyjsciowe zasilacza.

Re: globalsat 338...
« Odpowiedź #84 dnia: Luty 16, 2007, 16:50:59 »
Cytat: "marcel"
a ja  mam taki problem z 338.

generalnie dziła ok, w miare szybko łapie fixa ale przy dłuższych trasach powiedzmy gdy gps chodzi 5 godzin w ciągu tych 5 godzin ok 3-razy przerywane jest połącznenie GPS- odbiornik

ta samo jest z gps-nokia(n70) czy gps-pocket

niby gps trzym fixa (miga dioda) ale urządznie pokazuje brak sygnału gps.
Jest to na tyle niewygodne że nie mogę nagrać np całego śladu gps, wkurzeające jest także w czasie drogi np samochodem restartowanie wszystkiego i ustawianie od nowa (bo po restarcie łapie od razu)

odboirnik kupiłem w ENTRE.PL

jak jest u Was ?

Marcel

Moj Bt-338 we czwartek po 1,5 roku odmowil posluszenstwa.
Zaczalem dzisaij czytac tutaj o problemach z tym GPSem i jeden z kolego na str. 3 pisal ze jak przydusi w prawym gornym rogu swojego 338 to mu zaskakuje i moj tez zaskaczyl ale satelit nie znajduje, rozebralem dziada i powiem krotko zimle luty to chyba standart w tych gownach, antene mam luzna, trzyma sie tylko na kleju (tasma 2 stronna).
Jutro potraktuje go hotairem i dam znac o efektach czy tez zacznie dzialac czy do wyrzucenia.
Mojego tez kupowalem w Entre.pl w maju 2005 wiec juz dawno po gwarancji ;(.

*

Offline kuba1961

• 681
Odp: Problem z BT-338
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 25, 2007, 11:42:03 »
BT 338 dzialal mi w aucie z szybami ogrzewanymi (specjalnie uziemialem spirale szyby do testow) ale ktos pisal ze gorsze sa metalizowane szyby Renauta.