iPAQ 5550 i co do tego?

• 6 Odpowiedzi
  • 1362 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PiotrekS

• 14
  • Sprzęt: Dell Axim x51v
iPAQ 5550 i co do tego?
« dnia: Grudzień 25, 2003, 23:00:13 »
Planuje zakup takiego iPAQa i Auto Mape, pytanie odnosnie GPS, chce bluetooth, jako ze bede z niego korzystal rowniez poza samochodem a po drugie chce jak najmniej kabli na wierzchu. Ktory model GPSa wybrac, czy wszystkie maja mozliwosc podlaczenia do ladowarki samochodowej celem naladowania akumulatora i ew gniazdo do zewnetrznej anteny? Jako ze jestem nowy na forum i zoltodziob w navi bardzo prosze o porade. Z gory serdecznie dziekuje
Pozdrawiam
PiotrekS

iPAQ 5550 i co do tego?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2003, 01:34:38 »
ja juz to mam za soba.
1 ipaq 5550 bym nie kupil (waga, gabaryty)
2 bt ma wlasne zasialnie i antene, nie ma nic do ipaq
3 cena 2 x CF wiec zastanow sie nad wyborem (dzialanie jednakowe)

*

Offline PiotrekS

• 14
  • Sprzęt: Dell Axim x51v
iPAQ 5550 i co do tego?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2003, 11:43:54 »
no wlasnie mi najbardziej chodzi o te 128 MB ktore mam w iPaqu. jaki jest mniej wiecej koszt zewnetrznej antenki do socketa (chociaz mysle ze nie bedzie mi potrzebna, przednia szyba nie jest ogrzewana) Bo kupujac np iPaqa z 64 Ramu i wkladajac mu karte na 128 zaoszczedzi sie pare groszy ale ma sie juz zajete gniazdo, chyba dobrze to rozumuje? a co polecasz z gniazdem CF? a tak na marginesie mam CFki od cyfrowki wiec mialbym dobre rozwiazanie, tylko ten RAM
Pozdrawiam
PiotrekS

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
iPAQ 5550 i co do tego?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2003, 15:55:40 »
Cena antenki to około 40$

http://www.provantage.com/buy-7SOCG006-gps-external-antenna-socket-communications-gp0817-449-shopping.htm

w Polsce ceny nieco wyższe - około 180 PLN brutto

Jeżeli przednia szyba jest nieogrzewana to prawdopodobnie obejdzie się bez anteny, wystarczy dokupić kawałek taśmy - rzepa do umocowania modułu na podszybiu. Moduł ma dwie diody (zieloną i niebieską) mrugające w czasie jego pracy i to może być nieco uciążliwe, zwłaszcza w nocy, konieczne będzie pewnie lekkie ich przysłonięcie.

Oczywiście, jeśli zamontujesz moduł GPS na karcie CF to gniazdo będzie zajęte. Możesz jednak kupić np iPAQ 2210 który ma jedno gniazdo CF i jedno SD, czyli do CF moduł, a na kartę SD wszystkie mapy. Karta 128 MB na początek wystarczy, jakkolwiek jeżelibyś później chciał doinstalować inne aplikacje nawigacyjne (TomTom, Ozi) to może okazać się za mała - sama mapa Niemiec/Austrii/Szwajcarii dla TomToma to prawie 230 MB...

iPAQ 5550 i co do tego?
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2004, 22:46:13 »
No i mozesz tez kupic jacket Navman-a - masz bez kabli, przenosny zestaw, i dodatkowe gniazdo CF na tanie karty pamieci. Ja tak mam i na razie jestem zadowolony

iPAQ 5550 i co do tego?
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2004, 13:58:07 »
Cytat: jacol
...Jeżeli przednia szyba jest nieogrzewana to prawdopodobnie obejdzie się bez...

Ja mam w mojej Foczce (Focus) ogrzewanie przedniej szyby i Preteca CF, smiga jak trzeba !!! W zestawie byla dodatkowa antena, ale nie jest wogole potrzebna. Palmtop z GPS CF sa w uchwycie na wysokosci radia na takiej dopinanej konsolce, zeby nie wiercic w "kokpicie" :)
ani polozenie calego zestawu, ani ogrzewanie szyby nie przeszkadzaja w dzialaniu :D
fakt faktem, ze teraz raczej kupil bym nie ASUSa A620 (takiego mam) tylko A620BT. Ma 32mb wiecej i siny zabek !  

*

Offline aigel

• 299
iPAQ 5550 i co do tego?
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2004, 14:45:23 »
Cytat: jacol
<b>człowiek</b> napisał:<hr size=1>
<i>.

Ogólnie taki zestaw (5550 + GPS BT) jest piękną zabawką, niestety trochę drogą...
Dodając do tego koszt Automapy, uchwytu samochodowego, anteny zewnętrznej, być może jeszcze karty SD (np 512 MB ;) ) to sumaryczny koszt w zależności od miejsca zakupu może wynieść pomiędzy 5 a 8 tys zł.

Czyli może jeżeli nie potrzebujesz tak super "wypasionej" wersji, to PDA z gniazdem CF i GPS na karcie byłby lepszym wyborem...

..to ja mam specjalnie dla Ciebie złoty środek : moduł GPS HAiCom HI 401 BT E - za 1199 zł + vat
Masz wtedy możliowsc podłaczenia BT, CF oraz złacze szeregowe jak w kazdym MMFie, w komplecie doatajesz ładowarkę samochodową , biurkową , uchwyt samochodowy, 2x etui, oraz zestaw kabli do połaczeń szeregowych .
Gdzie ? W UniCom . tel.672 01 71, 671 40 60