Czy Mio 168 jako nawigacja do samochodu to dobry wybór?

• 17 Odpowiedzi
  • 2141 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 31, 2005, 21:32:50 »
Witam,
Po długich rozmyślaniach doszedłem do wniosku że coś takiego jak Qtek 9090 czy 2020 jest dla mnie za drogie i co najważniejsze dość duże i nieporęczne aby nosić to ze sobą tak jak telefon komórkowy.
W związku z tym zastanawiam się nad pozostaniem przy tradycyjnym tel. komórkowym i zakupem do celów nawigacji samochodowej palmtopa Mio 168. (i zabieranie go ze sobą tylko na wyjazdy poza moje miasto)
Jak sądzicie drodzy użytkownicy palmtopów, czy do nawigacji w samochodzie Mio 168 to dobry wybór?
Czy ta wbudowana antena dobrze działa?
Czy antena musi "widzieć" niebo (satelity) czy też np pasażer może trzymać takie urządzenie na kolanach podczas jazdy samochodem?

Z góry dziękuję Wam za komentaże.

Pozdrawiam

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2005, 22:24:29 »
co do samego mio168, to mysle ze jest to dobry kompromis pomiedzy cena a jakoscia. jesli ktos potrzebuj pocketa glownie do nawigacji to moim zdaniem jest to bardzo dobry wybor. pocket posiada w zestawie wlasciwie wszystko co potrzebne do nawigacji w aucie (uchwyt, antene zewnetrzna, ladowarke samochodowa), tak wiec do podstawowego zestawu wystarczy dokupic tylko wybrana mape i mozna ruszac w droge. co do trzymania pocketa na kolanach przez pasarzera to wydaje mi sie ze gps powinien dzialac (ale niech sie wypowiedza specjalisci bo ja jestem poczatkujacy w kwesti gps).

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2005, 23:04:52 »
moim zdaniem bardzo dobry wybor a mape mozesz kupic rowniez w komplecie z mio

teoretycznie antena powinna widziec niebo ale to tez zalezy w jakim terenie jestes itp - poza miastem w otwartym terenie w reku u pasazera rowniez powinien dzialac

no a jak podlaczysz antene zewnetrzna (ktora niekoniecznie musi byc na zewnatrz - moze lezec gdzies pod szyba) to juz zupelnie moze lezec gdziekolwiek

mio jest sprawdzonym rozwiazaniem, ktore sprawuje sie bardzo dobrze jak za te pieniadze

z tego co pamietam najlepsze ceny na zestawy mio z mapa, akcesoria, uchwyt i karta pamieci ma w tej chwili komputronik

zestaw chyba za ok 1660 zl

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2005, 23:24:21 »
Polecam zapoznac sie z tym artykulem:
http://www.pdaclub.pl/view.php?cat=1&news_id=8608

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2005, 23:48:05 »
Świetnie!! dzięki za informacje.
Tak przy okazji to jeszcze zapytam czy może ktoś zapoznał się z najnowszą ofertą Macro Cash&Carry?
Jest tam palmtop Typhoon (tylko tyle napisali), na zdjęciu wygląda identycznie jak Mio 168, przyciski i obudowa taka sama, jedyna różnica to w otworkach jak sądze na mikrofon/głośniki w prawym rogu pod ekranem. W Typhoon te otworki są równoległe do siebie a w Mio tak jakby ustawione w wachlarzyk.
Czy ten Typhoon to to samo co Mio 168?

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2005, 23:55:22 »
Jako użytkownik Mio 168 mogę powiedzieć tylko jedno: polecam.
Napewno się nie zawiedziesz. Wbudowana antena jest bardzo czuła i nie gubi sygnału nawet pod zadaszeniem stacji benzynowej (sprawdzone wielokrotnie).
Dodatkowym atutem jest niezłe wyposażenie zestawu. W standardzie jest uchwyt samochodowy (nie ma więc potrzeby aby absorbować pasażera), ładowarka samochodowa i stacjonarna a w zależności od tego kto sprzedaje można otrzymać kartę pamięci lub MioMap (w moim przypadku była to karta 256).
Ja za swój zestaw zapłaciłem 1400 zł. Nówka, gwarancja 12 m-cy.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2005, 09:11:43 »
Także potwierdzam powyższe. Sprzęt przetestowałem nawet w lesie i stwierdzam, że czułość odbiornika gps jest doskonała. Widzi nawet niskie satelity, z czym eTrex sobie zupełnie nie radził.
Mój Yakumo jest jeszcze tańszy. Za "gołego" (bez uchwytu samochodowego i Automapy) PDA zapłaciłem zaledwie 1199 zł.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2005, 10:05:50 »
w mio168 w komplecie za 1245 zl masz jeszcze ladowarke samochodowa i uchwyt - czy yakumo rowniez je ma ? bo nie jestem pewien - jesli nie to mio168 bardziej sie oplaca kupic

http://www.afgcomputers.pl/product_info.php?products_id=2049

McAron - nie powinienes miec 24 m-ce gwarancji?

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2005, 15:01:59 »
Cytat: lipciopda
w mio168 w komplecie za 1245 zl masz jeszcze ladowarke samochodowa i uchwyt - czy yakumo rowniez je ma ?...

Ładowarka samochodowa jest, nie ma tylko uchwytu samochodowego (kosztuje 55 zł). Czyli praktycznie na to samo wychodzi.
Gwarancja, oczywiście, dwa lata.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 02, 2005, 00:24:26 »
Wielkie dzięki za odpowiedzi,
bardzo mi pomogliście w rozeznaniu tematu.

Pozdrawiam

Gdyby ktoś coś jeszcze miał do dodania to chętnie poczytam:)

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2005, 23:15:16 »
posiadam MIO od kilku dni i jestem zachwycony..to moj pierwsszy PDA i moze dlatego mógłbym pisac o nim w samych superlatywach , ale powiem szczerze : jest naparwde super za te pieniadze (tj 1250 zł, www.mio.pl, odbiór osobisty na Śląsku) i nawiigacja działa też bardzo dobrze - już sprawdzałem...teraz tylko musze dokupic karte pamięci i bedziie juz lux

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 02, 2005, 23:22:39 »
Ciesze się że Mio ma dobrą opinie u Was bo mnie osobiście też przypadł do gustu choć jeszcze go nie miałem okazji testować.
Dzisiaj porównywałem Mio i Acera n35 i zdecydowanie Mio robi lepsze wrażenie ( niestety tylko pozwolili mi je potrzymać a nie włączać i testować, ale to u nas jeszcze normalka)

Mam pytanko do PaDo, gdzie kupiłeś swojego, też jestem ze śląska to może będę miał blisko.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 02, 2005, 23:49:06 »
www.mio.pl -> tam jest wszystko, razem z adresem.

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2005, 23:59:22 »
Cytat: pado
(tj 1250 zł, www.mio.pl,

faktycznie pisałeś to w swoim pierwszym poście,  przepraszam nie doczytałem.

Tak czy inaczej dzięki za informacje.
Pozdrawiam

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 03, 2005, 09:43:33 »
Zakup w Sosnowcu. Ważne: cena mio na stronie www to 1399 zł i nie sugeruj się tą ceną! to jest cena z polską lokalizacją - bez niej zaplacilem 1250 zł. firma zmienia teraz swoją siedzibę więc jest troche zamieszania ale warto zadzwonić pod podane na www nr telefonów i dogadać się co do ceny... myślę , że i tak nie kupi sie MIO taniej tzn owszem sa oferty na necie za 1220 zł (polecam strone www.skapiec.pl ---> porównania cen sprzetu elektronicznego i nie tylko ) ale doliczając koszty przesyłki i tak wychodzi koło 1250 zł. a dla mnie ważne było, żeby sprzęt odebrac osobiscie (wkoncu 1250 zł to nie jest mala kota) i miec potem mozliwosc ewentualnego (odpukac) osobistego oddania do serwisu a nie wysylania sprzetu paczką...

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 03, 2005, 10:43:54 »
PaDo
To fakt, 50 zł w tą czy w tą to już nie takie duże pieniądze, a warto kupić sprzęt z zaufanego źródła i właśnie najlepiej osobiście spojrzeć sprzedawcy w oczy przy zakupie.

Tak z innej beczki troszkę. Czy sprawdziłeś już opcję ostrzegania przy zbliżaniu się do POI (np. fotoradary). Gdzieś czytałem że dopiero od tygodnia jest taka opcja w oprogramowaniu AutoMapy.
Wiesz może co, jak i gdzie sie ściąga żeby ta opcja była dostępna?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 03, 2005, 11:16:00 »
Sciagasz najnowsza wersja AM i zaznaczasz odpowiednia opcje - ostrzegaj o PU i POI i dziala.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 03, 2005, 11:19:46 »
niestety co do automapy to doswiadczenia mam bardzo male...owszem sprawdziłem dzialanie tego programu, ale to wszystko... nie mam jeszcze karty pamięci wiec narazie nie mysle o dokladnieszym sparwdzaniu tego produktu... coprawda mapa GOPu miesci sie w RAMie ale ja sprawdzałem wer. 3.5 wiec dosc stara...