A z moich obserwacji wynika, że większość tych "urządzeń" to...

straszaki. Ładnie toto wygląda, prawie jak prawdziwe, ale nie emituje żadnego promieniowania namierzającego (wykrywalnego przez detektor).
A reszta... No cóż, w bazie POI te stale pracujące mogą się chyba znaleść bez żadnych problemów (nawet są ikonki "radar") i faktycznie na równi z "czarnymi punktami" służyły by do zwiększenia bezpieczeństwa na drodze. W końcu nie po to powiesili tam to sprytne urządzonko aby tylko rejestrowało ruch...
Sprawdziłem ile obecnie jest radarów w bazie POI:
[pic=http://guru.strefa.pl/gps/radary.jpg]
jak widać, troszkę tego jest. Inna sprawa, czy faktycznie wskazują jakieś sensowne punkty kontroli radarowej. Na trasach, po których na ogół się poruszam (Szczecin - Gorzów Wlkp. - Zielona Góra) stałych (radarów zawieszonych na stałe lub "ulubionych" punktów) kontroli radarowych nie ma zbyt wiele.
Jednak radarów nie zauważyłem (a w POI są ale myślę dlatego, że wiszą tam żółte tablice informujące?):
- na drodze E30 w okolicy Poźrzadła (N: 52*18'04.34", E 15*14'24.37" )
- Mostków (N 52*16'04.46", E 15*23'22.60" ),
- na drodze E65 w okolocy Mielęcina (N 53*04'51.39", E 14*54'00.22" )
Za to radary są:
- stacjonarny wspierany od czasu do czasu przez policję w miejscowości Torzym (E30, pozycja: N 52*18'46.48" - E 15*05'23.41"- brak w bazie),
- w Świebodzinie (szczególnie w niedzielę ulubiony punkt policji i dodatkowo "fotostraszak" na drodze E-30 - N52*15'20.38", E 15*33'03.83, POI informuje o punkcie w okolicy N 52*15'42.48", E 15*31'13.79" - policja tam staje rzadko, ale dość ruchliwe skrzyżowanie a więc lepiej zwolnić!)
- na drodze E65 za Pyrzycami (w stronę Szczecina) faktycznie od czasu do czasu można spotkać policję.
Ponadto w Szczecinie (wjazd od strony Gorzowa) mogę wskazać po punkcie kontrolnym stałym i ruchomym. Następnym razem postaram się je oznaczyć na mapie i umieścić ich współrzędne GPS.
No właśnie... Może byśmy sobie taką weryfikację zrobili? Czyli weryfikacja, czy faktycznie w aktualnej bazie POI jest radar, czy też straszak a może tylko mylne oznaczenie?
Proponuję podawać też faktyczne "ulubione" policyjne punkty kontrolne. Najepiej weryfikowane wzrokowo i / lub detektorem aby uniknąć fałszywych danych. Oczywiście

policjanta

z "suszarką" nie sposób pomylić z czymkolwiek, ale stacjonarny punkt może się okazać "straszakiem"

a więc weryfikacja detektorem byłaby wielce wskazana

Czyli najprościej podać pozycję GPS, którą każdy mógłby sobie wrzucić do "ulubionych" - przynajmniej do czasu, gdy producent nie zdecyduje się na możliwość swobodnego definiowania przez użytkownika punktów POI i możliwości ich wzajemnej wymiany przez użytkowników danej mapy.
Na przykład:
Radar stacjonarny zawieszony nad drogą w miejscowości Torzym, droga E30, pozycja: N 52*18'46.48" - E 15*05'23.41". Uwaga: od czasu do czasu wspierany przez policę Oczywiście wszystko w celu poprawy bezpieczeństwa na drogach a nie tylko po to aby zaoszczędzić trochę kasy na mandatach