Witam wszystkich kolegów na Forum. Bacznie przyglądam się Waszym wypowiedziom, a także korespondencji jak docierała i dociera po dzień dzisiejszy w sprawie „VOX’a”. Na wstępie pragnę poinformować, iż urządzenie istnieje i było wykonane w 20 egzemplarzach, (które znalazły nabywców), oraz zostały zmodernizowane 3 radia samochodowe w tym jedno, które totalnie wykończyłem (Marceli odezwij się mamy sprawę nie uregulowaną). Od czasu ukazania się artykułu minął prawie rok, w tym czasie wielu z Was pisało i zamawiało urządzenie. I tu chciałbym się nieco usprawiedliwić. Zycie zawodowe jak i prywatne pochłania mi większą część doby i nie mam zbyt wiele czasu na eksperymenty i budowę urządzeń. Dlatego, też nie każdy , kto zmówił otrzyma „gotowca”. Mimo to cieszę się, że pomysł znalazł akceptację i zastosowanie.
Pozwoliłem sobie zadzwonić do firmy, która miała zając się montażem i dystrybucją „PDAB”, i dowiedzieć się czy można kupić interesujące nas urządzenie. Odpowiedź była, krótka i jednoznaczna „… zbyt małe zainteresowanie, … rynek niszowy, … zbyt duże ryzyko handlowe, … urządzenie na pewno nie będzie dostępne. ”
Teraz trochę faktów.
1. wycinanie początku tekstu – jest „ok.” wycina zaledwie 0,2 sekundy zatem prawie nic, tyle trwa szum przed rozpoczęciem wygłaszania komunikatu.
2. urządzenie jest bardzo stabilne nawet w samochodach marki Fordach
3. urządzenie jest zgodne z każdą mapą i mp3
4. posiada dwa tryby pracy: pierwszy odłącza lewy przedni głośnik i podaje komunikat reszta gra normalnie, drugi: z funkcją MUTE wycisza radio całkowicie i podaje komunikat.
5. Czas po zakończeniu komunikaty czyli cisza w głośnikach trwa 2s.
6. POLSKA wersja jest najbardziej rozwiniętą i przemyślaną konstrukcją. (moje zdanie)
Niemcy posiłkowali się tylko schematem z PDAClubu, a to tylko namiastka całego urządzenia.(klon nigdy nie dogoni oryginału), aczkolwiek rozwiązali problem stabilność urządzenia na własny sposób.
7. Upublicznienie schematu oznacza, ze każdy może go wykonać na własną rękę. (nie komercyjnie !!!)
8. Dla hobbistów podpowiem, że można zmodernizować gotowe kity NordElektronik KIT nr NE037, oraz JB Jabel KIT nr J-07. Wspomniane kity wymagają zamiany układów scalonych na inne.
9. Wykonanie następnej partii kilkudziesięciu sztuk jest możliwe, pod warunkiem oczywiście większego zainteresowania. Bardzo chętnie jeżeli dystrybucja odbędzie się pod auspicjami PDAClubu.
10. cena gotowego (POLSKIEGO) urządzenia powinna oscylować w granicach 25-30 Euro. + podatki.
11. A może mały konkurs kto wymyśli najciekawszą nazwę dla modułu otrzyma urządzenie za FREE!!!
12. Więcej nie marudzę. Pozdrowienia dla wszystkich.
[Dodano: 2005-07-30 15:31:07]
Jeszcze jedno Qubit PDA Sound System realizuje poczęci to co moja i niemiecka wersja, ale są na dobrej drodze, aby dorównać konstrukcją z kontynentu.