Podlaczenie PDA do radia samochodowego

• 25 Odpowiedzi
  • 1953 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

mik39

« dnia: Lipiec 29, 2005, 10:51:02 »
Witam, przeczytaliscie zapewne informacje o przedsiebiorczym koledze, ktory zrobil modul za pomoca ktorego wszystkie komunikaty glosowe np. z AutoMapy mozna odbierac w odbiorniku samochodowym i posiada funkcje MUTE.
Jako ze nikt tym sie nie zaiteresowal, a uwazam ze pomysl jest swietny, przedsiebiorczy koledzy zza Odry zrobili takie pudelko i sprzedaja je za okolo 80 Euro.
W zwiazku z tym, jako ze autor tego urzadzenia jest naszym krajanem, i posiada gotowy schemat instalacji tego urzadzenia, stworzylem ten watek aby wspolnymi silami zbudowac takie urzadzenie i np. zaproponowac nam wszystkim montaz w naszych autach.
Uwazam ze warto aby takie rozwiazania byly lokalne i Polskie:)
Wszystkich chetnych, ktorzy moga AKTYWNIE pomoc, prosze o info tutaj na forum.
Pzdr.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2005, 16:06:01 »
Ja dodalbym, ze takie urzadzenia sa dostepne od dluzszego czasu - produkuje je np. dunska firma Qubit:
http://www.qubit.dk/products.html
Slyszalem, ze w zastosowaniach nawigacyjnych problemem moga byc urywane poczatki zdan - np. "..c w lewo" zamiast "skrec w lewo". Nie wiem, jak to jest we wspomnianym rozwiazaniu. Z tego testu:
http://www.pocketgpsworld.com/qubit-sound.php
wynika, ze Dunczycy sobie z tym poradzili bardzo dobrze.

*

mik39

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2005, 19:18:18 »
Cytat: timokie
Ja dodalbym, ze takie urzadzenia sa dostepne od dluzszego czasu - produkuje je np. dunska firma Qubit:

Prosze o KONSTRUKTYWNE wpisy. To ze ktos cos takiego robi napewno nie ulega kwsetii. Chodzi przeciez abyc "cos" takiego bylo np. Made by PDACLUB. Dobrze by bylo, prawda?
Takze, ze dunczycy czy szwedzi no i niemcy cos robia takiego to im to sie chwali. Pochwalmy sie i MY!!

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 29, 2005, 21:07:37 »
Cytat: mik39
To ze ktos cos takiego robi napewno nie ulega kwsetii.
Wlasnie to chcialem sprostowac, bo z Twojego postu mozna bylo odniesc wrazenie, ze takie urzadzenia dostepne sa tylko od Niemcow, ktorzy skopiowali pomysl z Polski.
Prosze o KONSTRUKTYWNE wpisy. Chodzi przeciez abyc "cos" takiego bylo np. Made by PDACLUB. Dobrze by bylo, prawda?
Wg. mnie powinienes napisac, jak wyobrazasz sobie to przedsiewziecie w praktyce. Jakas firma (polska oczywiscie) ma sie zajac produkcja, czy moze jakis zapaleniec ma to w garazu robic i naklejac "Made by PDAClub"? Inaczej trudno o KONSTRUKTYWNE wpisy - moim skromnym zdaniem, oczywiscie :)....

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2005, 21:17:21 »
witam Ja chętnie bym kupił takie ustrojstwo. Ile może kosztować?

*

mik39

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 29, 2005, 21:38:32 »
Moge sie zajac produkcja PCB z montazem SMD wedlug opisu. To znaczy aby uscislic: moge wybrac firme ktora to zrobi. Czego wiec oczekuje? Napewno pomyslodawca oryginalu powinien sie z nami skontaktowac.
Albo jeszcze piekniej: zapaleniec co ma mozliwosc zrobienia PCB ze skrzynka i ustalic cene.
Pomyslow jest wiele wiec prosze o "burze mozgow". Jesli pomysl jest chybiony to nie ma sprawy. Przeciez zawsze mozna pojsc do lasu na grzyby:)

[Dodano: 2005-07-29 21:40:45]
[ Jakas firma (polska oczywiscie) ma sie zajac produkcja, czy moze jakis zapaleniec ma to w garazu robic i naklejac "Made by PDAClub"? Inaczej trudno o KONSTRUKTYWNE wpisy - moim skromnym zdaniem, oczywiscie :)....
Nie badz skromny: Kazdy wpis jest cenny a brak pomyslow to tez tez pomysl. Poporstu jak wyzej napisalem, umrze to smiercia naturalna jesli nie bedzie chetnych. Swiat sie nie zawali:)

*

Offline iwi

• **
  • 240
    • http://www.inmo.com.pl/gps
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2005, 13:17:01 »
A czy komunikaty nadawane np z Automapy,TomToma beda wychodzily na wyjscie jack??
Jesli tak to wystarczy kupic modul (35zl w Selgrosie) ktory sygnal z PDA poprzez gniazdo jack przeniesie droga radiowa do radia.
Nie testowalem tego ale ostatnio przegladajac oferte tego molocha zauwazylem.

*

mik39

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2005, 13:43:08 »
IWI, masz racje tylko tutaj chodzi o modul ktory to w momencie powiadomienia glosowego z PDA jednoczesnie zrobi MUTE w radiu kiedy komunikaty beda nadawane.
Czyli innymi slowy:sluchasz swojej ulubionej muzy i kiedy np. AutoMapa powiadamia np. o suszarkach to twoja muza milknie w momencie kiedy PDA ma co "do powiedzenia". Jest to eleganckie rozwiazanie, wedlug mnie oczywiscie.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2005, 14:34:48 »
eee... to NIE jest eleganckie rozwiązanie.
Bo ja nad tym myślałem, ponieważ moje radio ma to wbudowane - tzn. ma wejście wyciszające radio sterowane albo masą jak w większości odbiorników albo sygnałem (wtedy on się pojawia na głośnikach). Podchodziłem do podpinania, ale jak pomyślałem, że będę co minutę miał przerywany sygnał i babę z "jesteś poza trasą, wyznaczam nową" to mi macki opadły i zrezygnowałem.
Zrobiłem najprostszy wzmacniacz z kitów AVT, kupiłem obudowę głośniczka jak do zestawu głośnomówiącego i wystarcza... łączny koszt jakieś 30 zł plus trochę lutowania.

*

mik39

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 30, 2005, 14:54:27 »
WaldekGo, kazdy ma swoje pomysly i twoj napewno sprawdzil sie u ciebie:) Gratuluje zatem:)

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
  • Sprzęt: BT620, 4700, Eten500, Eten650, AcerS200, SGS3
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 30, 2005, 15:05:54 »
Witam wszystkich kolegów na Forum. Bacznie przyglądam się Waszym wypowiedziom, a także korespondencji jak docierała i dociera po dzień dzisiejszy w sprawie „VOX’a”. Na wstępie pragnę poinformować, iż urządzenie istnieje i było wykonane w 20 egzemplarzach, (które znalazły nabywców), oraz zostały zmodernizowane 3 radia samochodowe w tym jedno, które totalnie wykończyłem (Marceli odezwij się mamy sprawę nie uregulowaną). Od czasu ukazania się artykułu minął prawie rok, w tym czasie wielu z Was pisało i zamawiało urządzenie. I tu chciałbym się nieco usprawiedliwić. Zycie zawodowe jak i prywatne pochłania mi większą część doby i nie mam zbyt wiele czasu na eksperymenty i budowę urządzeń. Dlatego, też nie każdy , kto zmówił otrzyma „gotowca”. Mimo to cieszę się, że pomysł znalazł akceptację i zastosowanie.
Pozwoliłem sobie zadzwonić do firmy, która miała zając się montażem i dystrybucją „PDAB”, i dowiedzieć się czy można kupić interesujące nas urządzenie. Odpowiedź była, krótka i jednoznaczna „… zbyt małe zainteresowanie, … rynek niszowy, … zbyt duże ryzyko handlowe, … urządzenie na pewno nie będzie dostępne. ”
Teraz trochę faktów.
1.   wycinanie początku tekstu – jest „ok.” wycina zaledwie 0,2 sekundy zatem prawie nic, tyle trwa szum przed rozpoczęciem wygłaszania komunikatu.
2.   urządzenie jest bardzo stabilne nawet w samochodach marki Fordach
3.   urządzenie jest zgodne z każdą mapą i mp3
4.   posiada dwa tryby pracy: pierwszy odłącza lewy przedni głośnik i podaje komunikat reszta gra normalnie, drugi: z funkcją MUTE wycisza radio całkowicie i podaje komunikat.
5.   Czas po zakończeniu komunikaty czyli cisza w głośnikach trwa 2s.
6.   POLSKA wersja jest najbardziej rozwiniętą  i przemyślaną konstrukcją. (moje zdanie)
Niemcy posiłkowali się tylko schematem z PDAClubu, a to tylko namiastka całego urządzenia.(klon nigdy nie dogoni oryginału), aczkolwiek rozwiązali problem stabilność urządzenia na własny sposób.  
7.   Upublicznienie schematu oznacza, ze każdy może go wykonać na własną rękę. (nie komercyjnie !!!)
8.   Dla hobbistów podpowiem, że można zmodernizować gotowe kity NordElektronik KIT nr NE037, oraz JB Jabel KIT nr J-07. Wspomniane kity wymagają zamiany układów scalonych na inne.
9.   Wykonanie następnej partii kilkudziesięciu sztuk jest możliwe, pod warunkiem oczywiście większego zainteresowania. Bardzo chętnie jeżeli dystrybucja odbędzie się pod auspicjami PDAClubu.
10.   cena gotowego (POLSKIEGO) urządzenia powinna oscylować w granicach 25-30 Euro. + podatki.
11.   A może mały konkurs kto wymyśli najciekawszą nazwę dla modułu otrzyma urządzenie za FREE!!!
12.   Więcej nie marudzę. Pozdrowienia dla wszystkich.

[Dodano: 2005-07-30 15:31:07]
Jeszcze jedno Qubit PDA Sound System realizuje poczęci to co moja i niemiecka wersja, ale są na dobrej drodze, aby dorównać konstrukcją z kontynentu.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 31, 2005, 16:11:50 »
Witam
przegladalem uklad i jest bardzo prosty mysle ze niedlugo opublikuje moje rozwiazanie bardziej skaplikowane uzywajace funkcji mute w radiu  , lub posadajace wlasny wzmacniacz na jeden z glosnikow .
Zarys urzadzenia juz jest i tylko jeszce nalezy testowa wersje zrobic i ......... publikowac .
M.S

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 31, 2005, 18:05:06 »
Cytat: piotr41
Jeszcze jedno Qubit PDA Sound System realizuje poczęci to co moja i niemiecka wersja, ale są na dobrej drodze, aby dorównać konstrukcją z kontynentu.
A mozesz wyjasnic, na czym polega wyzszosc Twojej konstrukcji? (i o co chodzi z tym "kontynentem" - Dania nalezy chyba do Europy :) ).

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 31, 2005, 20:05:38 »
Witam
wyzszosc polega na tym ze jest to moj pomysl ..... no moze nie do konca a nic o Danii nie mowilem . na razie bede robil do swojego radia a potem pomysle co zrobic dalej . Chyba pomyliles posty :)

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 31, 2005, 20:21:38 »
Moje pytanie nie odnosilo sie do Twojej wypowiedzi, tylko do wypowiedzi kolegi piotr41. Chyba nie zauwazyles cytatu na poczatku mojego postu :|...

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 31, 2005, 20:54:59 »
Moje pytanie nie odnosilo sie do Twojej wypowiedzi, tylko do wypowiedzi kolegi piotr41. Chyba nie zauwazyles cytatu na poczatku mojego postu :|...

- wygląda na to, że qubit2 jest sprzedawany w GB i na angielskiej stronie czytałem o nim dlatego pisałem o wyspiarzach.

- Wyższość mojej konstrukcji polega na dwuzakresowej pracy modułu. Częściowe zalety urządzenia  opisane są w punkcie 4 oraz 5 mojej wypowiedzi powyżej + jeszcze jedno, mój moduł działa z głośnikami które już masz w aucie to znaczy że niepotrzeba  dodatkowego głośnika, jak w qubit2. Dodatkowo jest bardzo szybki, i posiada 2 sekundowe opóźnienie po zakończonym komunikacie, co z pewnością doceni każdy user.  
Moduł ten mam w aucie od roku zatem miałem mnóstwo czasu na korekcję wszelkich mankamentów technicznych i użytkowych. Kolejna zaleta to, to ze jest polski. Dlaczego? Dlatego, że jak coś się Tobie nie spodoba w pracy urządzenia możesz to zgłosić i skoryguje. Spróbuj to załatwić z Niemcami albo Duńczykami.

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 31, 2005, 20:58:03 »
No to juz sa argumenty - dochodzi chyba jeszcze nizsza cena :))

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 31, 2005, 21:51:50 »
Witam ponownie
mam mozliwosci zaprojektowania PCB, wykonanie plytki z dokladnoscia 0,2 mm , wykonania wstepnego projektu , z ze nie mam w moim PDA zestwu glosnomowiacego wiec postamowilem to pogodzic bedzie to zestaw glosnomowiacy i jednoczesnie bedzie to gadacz z GPS . Problem ze nie mam takiej dodatkowej wtyczki jak do sluchawek a na razie nie mam zamiary ich niszczyc . Moze macie jakies pomysly ? zawsze moze sie jaks uwaga przydac . Chetnie projekt zrobie na zlecenie :) Robie to od jakiegos czasu .

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 31, 2005, 22:12:09 »
Cytat: Marek S
Witam ponownie
mam mozliwosci zaprojektowania PCB, wykonanie plytki z dokladnoscia 0,2 mm , wykonania wstepnego projektu , z ze nie mam w moim PDA zestwu glosnomowiacego wiec postamowilem to pogodzic bedzie to zestaw glosnomowiacy i jednoczesnie bedzie to gadacz z GPS . Problem ze nie mam takiej dodatkowej wtyczki jak do sluchawek a na razie nie mam zamiary ich niszczyc . Moze macie jakies pomysly ? zawsze moze sie jaks uwaga przydac . Chetnie projekt zrobie na zlecenie :) Robie to od jakiegos czasu .

Nie bardzo łapie o czym piszesz. Chcesz zrobić wzmacniacz m.cz. czy Vox’a i Twój Poket niema  wyjścia słuchawkowego?

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 31, 2005, 22:57:52 »
ma wyjscie sluchawkowe ale  bardzo nietypowe . Nie wiem czy mi sie uda znalesc taki wtyk . pomysle jeszcze jak to zrobic . A dlaczego nie 2 w jednym ? w koncu mam wzmacniacz , przelaczanie glosnikow , mute , to i moze byc glosnomowiacy chyba dobrze mysle nie ? na razie musze skonczyc inny projekt wiec moze sie za to zabiore za jakiz tydzien lub 2

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 31, 2005, 23:08:30 »
Cytat: Marek S
ma wyjscie sluchawkowe ale  bardzo nietypowe . Nie wiem czy mi sie uda znalesc taki wtyk . pomysle jeszcze jak to zrobic . A dlaczego nie 2 w jednym ? w koncu mam wzmacniacz , przelaczanie glosnikow , mute , to i moze byc glosnomowiacy chyba dobrze mysle nie ? na razie musze skonczyc inny projekt wiec moze sie za to zabiore za jakiz tydzien lub 2

Proponuję kupić najtańszy zestaw głośno-mówiący do telefonu komórkowego i nic nie musisz robić. W takich zestawach jest mute i wzmacniacz z głośnikiem, no i masz jeszcze uchwyt do poketa

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 01, 2005, 00:49:48 »

Proponuję kupić najtańszy zestaw głośno-mówiący do telefonu komórkowego i nic nie musisz robić. W takich zestawach jest mute i wzmacniacz z głośnikiem, no i masz jeszcze uchwyt do poketa[/quote]

no to po co ta dyskusja ?

*

Offline iwi

• **
  • 240
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 01, 2005, 09:19:01 »

Proponuję kupić najtańszy zestaw głośno-mówiący do telefonu komórkowego i nic nie musisz robić. W takich zestawach jest mute i wzmacniacz z głośnikiem, no i masz jeszcze uchwyt do poketa

To rozwiazanie jest dobre tylko do wyciszenia radia. A jak pewnie zauwazyles chodzi o podlaczenie takie, zeby sygnal p Jadzi czy P.Andrzeja byl odtwarzany w glosnikach samochodowych.

Ja mam radio firmowe Peugeot 206 wbudowane, ktore nie ma wejscia liniowego i do ktorego schematu pewnie nie znajde. Ciekawi mnie czy to urzadzenie bedzie mozna podpiac do tego radia.

Pytanie do elektronikow: Czy jak podepne poprzez wzmacniacz samochodowy PDA do glosnika np lewego to czy w jakis sposob moge uszkodzic radio? Wystepuja 2 przypadki:
1 radio wlaczone glosnik lewy odtwarza muzyke. Podaje mu sygnal z PDA, na tle muzyki powinien pojawic sie komunikat. Na wyjsciu koncowki mocy pojawi sie sygnal z PDA.
2 radio wylaczone - Komunikat w glosniku a na koncowce mocy to nie ma znaczenia co sie dzieje bo radio wylaczone.

Gdyby sygnaly byly malej mocy to wystarczyloby zrobic polaczenie miksujace na TL074 (o wzmocnieniu 1) i dzialaloby to super, ale nie wiem czy da sie to zrobic na wyjsciu glosnikow? Czy sa takie scalaki ktore wytrzymaja kilkuamperowe prady.

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 01, 2005, 09:33:38 »
Witam!

Wydaje mi sie ze konstruowanie "skomplikowanych" urządzeń jest troche "nie tego" ;) Ma to być urządzenie proste a więc niezawodne. Ja osobiście zrobiłem sam takiego vox'a i jestem w miarę zadowolnony. Dlaczego w miarę? Bowiem to co pisze Piotr41 - obcina 0.2 sek u mnie tez tak jest i automapa mówi:'200m w lewo' zamiast :'za 200m w lewo' ale można się przyzwyczaić. Może dlatego tak jest że mam vox'a podłączonego bezpośrednio do wejśc nawigacji (radio blaupunkt) i po prostu czas zadziałania vox'a+czas zadziałania radia = 0.5 sek ...i zjada początki.
Najlepszym rozwiązaniem wg. mnie byłoby zaprojektowanie układu z pamięcią tzn. jak zaczyna się komunikat jest on zapisywany w pamięci i poźniej po uprzednim wyciszeniu radia odtwarzany w całości. Wiem, że to juz nie jest prosty układ ale w pełni profesjonalny.
Najlepiej i najtaniej by było aby powiedzmy w automapie przed komunikatem był gong ;) - wtedy komunikat będzie cały a vox tani.

Koszt wykonania mojego vox'a to 9 PLN części - płytkę zrobiłem sam koszt nieznany (stare zapasy) ale działa poprawnie z odbiornikami, które posiadają wejście do nawigacji. Z tym nie powinno byc problemu bowiem coraz więcej odbiorników takie wejścia posiada.
Jak ktoś chce moge podesłać schemat na maila.

*

Offline iwi

• **
  • 240
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 01, 2005, 09:38:36 »
bardzo prosze schemta na maila iwi na kki.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 01, 2005, 11:47:04 »
iwi

juz masz wyslany