Problem z zarobieniem końcówki :(

• 11 Odpowiedzi
  • 1232 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 26, 2006, 16:16:58 »
Na początek przepraszam ,że w tym dziale ale nie wiedziałem gdzie to najbardziej pasuje.

A teraz do rzeczy.

Posiadam GPS na compactflash a konkretnie coś takiego
http://www.epinions.com/pr-Outdoor_Electronics-Pretec_Electronics_Compact_GPS-LP_Card_OC-GPTXX-A
i mam problem z zarobieniem końcówki do tego modelu. Z elektroniki nie jestem może super ale podstawy mam. Czy mógł by mi ktoś przesłać powiedzieć jak to zrobić aby zadziałało. Końcówkę mam staralem się ją zarobić tak jak mi się wydawało ,że powinno się to robić no ale nie działa tzn.  GPS-LP Server zgłasza błąd i nie może wystartować. Dodam ,że antena dzialała do ostatniej chwili.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Problem z zarobieniem końcówki :(
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2006, 20:32:27 »
Cytat: "Kropek"
Na początek przepraszam ,że w tym dziale ale nie wiedziałem gdzie to najbardziej pasuje.

A teraz do rzeczy.

Posiadam GPS na compactflash a konkretnie coś takiego
http://www.epinions.com/pr-Outdoor_Electronics-Pretec_Electronics_Compact_GPS-LP_Card_OC-GPTXX-A
i mam problem z zarobieniem końcówki do tego modelu. Z elektroniki nie jestem może super ale podstawy mam. Czy mógł by mi ktoś przesłać powiedzieć jak to zrobić aby zadziałało. Końcówkę mam staralem się ją zarobić tak jak mi się wydawało ,że powinno się to robić no ale nie działa tzn.  GPS-LP Server zgłasza błąd i nie może wystartować. Dodam ,że antena dzialała do ostatniej chwili.

Wybacz, ale zupełnie nie rozumiem o czym piszesz. Jaką końcówkę chcesz zarabiać do ODBIORNIKA GPS na CF? Chodzi o dodatkową antenę zewnętrzną (na MMCX)?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2006, 20:58:41 »
Właśnie problem był w tym ,że nie wiedziałem jaki to jest typ koncówki tak to jest ta końcówka przy GPS ,dodatkowa antena jest odrazu na stałe z kablem.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2006, 21:11:03 »
Właśnie problem był w tym ,że nie wiedziałem jaki to jest typ koncówki tak to jest ta końcówka przy GPS ,dodatkowa antena jest odrazu na stałe z kablem.

Większość odbiorników CF ma tzw mini MCX czyli MMCX. To typowa końcówka na kabel koncentryczny, wiadomo - przewód sygnałowy (ten w samym środku kabla) idzie na szpilkę, ekran na obudowę wtyczki - nie wiem gdzie tu można mieć wątpliwości. Najpierw musisz sobie zdjąć powłokę - izolację zewnętrzną na odpowiedniej długości przewodu (zależy od wtyku). Odsłaniasz izolację żyły sygnałowej, ściągasz mały jej kawałek (tyle ile wejdzie do szpilki). Zaciskasz szpilkę, układasz odpowiednio (równo) druty ekranu na obowodzie (oczywiście z dala od szpilki) i wciskasz całość do wtyczki, którą później zaciskasz.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2006, 21:29:14 »
I tak właśnie robiłem tylko jakoś to kurde nie chce działać :( powalcze jeszcze troszkę z tym bo wyjścia nie ma. Dzięki wielkie za upewnienie mnie w tym co zrobiłem.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 26, 2006, 21:42:14 »
I tak właśnie robiłem tylko jakoś to kurde nie chce działać :( powalcze jeszcze troszkę z tym bo wyjścia nie ma. Dzięki wielkie za upewnienie mnie w tym co zrobiłem.

To są niby wysokie częstotliwości i zasadniczo powinno się działać starannie, ale z własnego doświadczenia - po prostu polutowałem 3 różne odcinki 50 omowego kabla koncentrycznego (musiałem przedłużyć) dołączyłem antenę i działało wyśmienicie :) Trzeba tylko uważać na tą możliwość zwarcia ekranu z żyłą sygnałową we wtyczce. W takim wypadku (zwarcia) można nawet uszkodzić odbiornik GPS, bo kablem koncentrycznym przesyłane jest również zasilanie dla zewnętrznej anteny (ok 3 V, do kilkunastu mA max).

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2006, 22:00:17 »
U mam nadzieję ,że mój będzie działał bez problemu starałem się go nie uszkodzić i nie probowałem na siłę tego zrobić. Hmmm ciekawe czy bez anteny złapie pozycje będę musiał sprawdzić.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 26, 2006, 23:07:38 »
Mam pytanie ile czasu ten odbiornik powinien na otwartym terenie ustalać pozycję ?? 1-2 min max ?? Bo mam obawy co do tego czy jest on sprawny niestety :( po zlutowaniu wszystkiego jak potrzeba nadal niestety nie działa.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2006, 09:53:07 »
Mam pytanie ile czasu ten odbiornik powinien na otwartym terenie ustalać pozycję ?? 1-2 min max ?? Bo mam obawy co do tego czy jest on sprawny niestety :( po zlutowaniu wszystkiego jak potrzeba nadal niestety nie działa.

Typowo ok 2 minut, ale jeśli nie używałeś go dłuższy czas, to pierwsze złapanie pozycji będzie trwać nawet i pół godziny. To zupełnie normalne. Zresztą będziesz widział co się dzieje w międzyczasie np. w programie GPSinfo.
Acha - każdy odbiornik tego typu (cf) ma antenę już wbudowaną, plus wyjście na zewnętrzną, gdy będzie używany w trudnych warunkach. Jak najbardziej powinien złapać pozycję bez podłączania dodatkowej anteny, jeśli tylko będzie miał dobry widok nieba.

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2006, 19:54:46 »
Oki GPS działa udało sie złapać pozycję i tak jak mówiłes trfało to około 30min ale problem z zarobieniem końcówki nadal pozostaje. Gdzie takie koncówki mozna kupic bo ta którą ja mam to chyba jest uszkodzona czy coś bo robię wszystko tak jak potrzeba.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 28, 2006, 20:14:54 »
Oki GPS działa udało sie złapać pozycję i tak jak mówiłes trfało to około 30min ale problem z zarobieniem końcówki nadal pozostaje. Gdzie takie koncówki mozna kupic bo ta którą ja mam to chyba jest uszkodzona czy coś bo robię wszystko tak jak potrzeba.

Chyba tylko w internecie (no może na jakiejś giełdzie elektronicznej). Z tego co pamiętam, nie były to jednak tanie rzeczy - ok. 15 zł za wtyk bodajże. Jednocześnie całą antenę z kablem można znaleźć nawet za 30 zł. Nie jestem więc pewny, czy kombinowanie akurat w tym przypadku się opłaci.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2006, 15:46:50 »
U to troszkę przegięcie 15 zł za kawałeczek miedzi :/ chyba zainwestuję w nową antenę.