W najbliższym czasie chcę zakupić Pocketa z modułem GPS do nawigacji samochodowej naprzemian w 2 samochodach (70% czasu), typowych zadań biurowo/organizacyjnych (20% czasu) i wycieczek pieszych w teren.
W grę więc wchodzi mio168 lub Pocket + moduł BT GPS (GPS CF myślę że odpada ze względu na nieporęczność, tak samo jak modele na kabelku).
Po przeczytaniu postów na forum zdecydowałem się na mio168 (zwłaszcza po update firmwaru do xtrac v2 - ponoc łapie sygnał nawet w trudnych warunkach i nie ma lagu xtrac v1).
W polsce ten Pocket kosztuje ok. 1500PLN ale po sprawdzeniu cenn w USA okazało się że mogę mieć dużo lepszy zestaw za podobne pieniądze.
Dell Axim X50v (424$) + Rikaline 6031-X7 GPS BT (100$) ~1550PLN
lub
Dell Axim X30 Handheld 624MHz (349$) + Rikaline 6031-X7 GPS BT (100$) ~1400PLN
A dodam że w całym mieszkaniu mam własną sieć WI-FI - więc takie dodatki jak BT i WI-FI nie są bez znaczenia.
Dodatkowo większy ekran, VGA i 2x szybszy procesor to też coś. Co do gier i filmów na PPC to raczej mnie nie interesują.
I jaką decyzję podjelibyście na moim miejscu ?
Mam też parę pytań bo jestem raczej słabo zaznajomiony z GPS + PPc
1. Czy jest wyraźna różnica w "jakości" (prędkości) obsługi Automapy na PPC 600MHz w stsunku do 300MHz
2. Czy Automapa wygląda lepiej/jest bardziej czytelna na ekranie VGA
3. Czy jest możliwe zasilanie jednocześnie z jednego gniazda zapalniczki x50v i 6031-X7 - jeśli tak to gdzie można kupić taką ładowarkę/przejściówkę?
4. Czy mata antypoślizgowa dostarczona razem z 6031-X7 jest wystarczająca do utrzymania modułu na miejscu nawet przy gwałtowniejszych manewrach? Jeśli nie to jak mocujecie moduły BT
5. Skąd można pobrać nowsze firmware do Rikaline 6031-X7 ?
Pozdrawiam