Pocket + GPS

• 5 Odpowiedzi
  • 1148 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pocket + GPS
« dnia: Styczeń 12, 2005, 00:40:26 »
W najbliższym czasie chcę zakupić Pocketa z modułem GPS do nawigacji samochodowej naprzemian w 2 samochodach (70% czasu), typowych zadań biurowo/organizacyjnych (20% czasu) i wycieczek pieszych w teren.
W grę więc wchodzi mio168 lub Pocket + moduł BT GPS (GPS CF myślę że odpada ze względu na nieporęczność, tak samo jak modele na kabelku).
Po przeczytaniu postów na forum zdecydowałem się na mio168 (zwłaszcza po update firmwaru do xtrac v2 - ponoc łapie sygnał nawet w trudnych warunkach i nie ma lagu xtrac v1).

W polsce ten Pocket kosztuje ok. 1500PLN ale po sprawdzeniu cenn w USA okazało się że mogę mieć dużo lepszy zestaw za podobne pieniądze.

Dell Axim X50v (424$) + Rikaline 6031-X7 GPS BT (100$) ~1550PLN
lub
Dell Axim X30 Handheld 624MHz (349$) + Rikaline 6031-X7 GPS BT (100$) ~1400PLN

A dodam że w całym mieszkaniu mam własną sieć WI-FI - więc takie dodatki jak BT i WI-FI nie są bez znaczenia.
Dodatkowo większy ekran, VGA i 2x szybszy procesor to też coś. Co do gier i filmów na PPC to raczej mnie nie interesują.
I jaką decyzję podjelibyście na moim miejscu ?

Mam też parę pytań bo jestem raczej słabo zaznajomiony z GPS + PPc
1. Czy jest wyraźna różnica w "jakości" (prędkości) obsługi Automapy na PPC 600MHz w stsunku do 300MHz
2. Czy Automapa wygląda lepiej/jest bardziej czytelna na ekranie VGA
3. Czy jest możliwe zasilanie jednocześnie z jednego gniazda zapalniczki x50v i 6031-X7 - jeśli tak to gdzie można kupić taką ładowarkę/przejściówkę?
4. Czy mata antypoślizgowa dostarczona razem z 6031-X7 jest wystarczająca do utrzymania modułu na miejscu nawet przy gwałtowniejszych manewrach? Jeśli nie to jak mocujecie moduły BT
5. Skąd można pobrać nowsze firmware do Rikaline 6031-X7 ?

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pocket + GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2005, 00:44:56 »
Ad 1. Pamietaj ze ekran VGA znacznie ogranicza moc obliczeniowa PDA, dlatego przyrost predkosci pracy w porownaniu do 300MHz zegara nie bedzie taki widoczny
Ad 2. Obecnie Automapa nie posiada wsparcia dla ekranów VGA ani dynamicznej zmiany orientacji ekranu, czyli wyglada jak na kazdym innym PDA

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Pocket + GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2005, 00:46:34 »
Podejme sie odpowiedziec Ci na 2 ostatnie pytania
ad.4 - nie , przy ostrych zakretach gps "leci" z maty, ja trzymam go
[pic=http://www.totenhosen.neostrada.pl/pictures/gps1.jpg]  i jest ok
ad.5 - nie mozna pobrac, nowy firmware wgrac moze tylko serwis Rikaline ( w Polsce jest we Wroclawiu)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline Maap

• 737
Pocket + GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2005, 10:05:08 »
Polecam MIO z kilku powodów :
+ mała, zwarta obudowa
+ zintegrowany odbiornik GPS
+ całkiem dobra bateria (w przypadku wycieczek pieszych ma to znaczenie)
+ dobre działanie GPSa nawet w trudnych warunkach
+ dobry głośnik (zapewniający odpowiednią głośność w samochodzie)

Osobiście jestem bardzo zadowolony z krótkiego póki co uzytkowania tego typu urządzenia.

Ad.3. W każdym praktycznie supermarkecie można kupić rozdzielacz do gniazda zapalniczki.

Upewnij się czy gwarancja na towar zakupiony w USA będzie honorowana w Polsce bo może to być w przyszłości problem.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Pocket + GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2005, 10:09:00 »
Uzupelniajac - gwarancja Rikaline US nie jest uznawana w UE
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Pocket + GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2005, 12:54:00 »
W zestawie z GPS 6031 X7 jest rzep, który zapenia trzymanie przy kazdym zakrecie. Problematyczne jest tylko jego przytwierdzenie do kokpitów, które są wykonane z porowatych plastikow - fabtyczny klej nie wystarcza. Przydaje sie kawalek dobrej tasmy dwustronnej.

Pozdrawiam
Piotr Majewski