Yakumo AlphaGPS i Acer N35

• 4 Odpowiedzi
  • 767 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 28, 2005, 17:22:25 »
Witam wszystkich zainteresowanych. Jestem dosyć "świeżym" użytkownikiem tego forum, ale mam kilka pytań i kontrowersji dotyczących tych dwóch modeli PDA ze zintegrowanym GPS.
Otóż wcześniej bawiłem się Yakumo Delta 300GPS, a teraz jestem szczęsliwym posiadaczem Yakumo Alpha GPS. Obydwa urzadzenia sprawiają się nieżle.
Jednak Yakumo Alpha GPS, który jest prawdopodobnie klonem Acera N35, lub odwrotnie, czasami robi twardy reset przy podłączaniu do kabla synch-charge. Nie wiem czym to jest spowodowane.
Wiem na pewno, że do Acera jest poprawka systemowa i potem nie ma z tym problemu. Próbowałem ją wgrać do Yakumo, ale niestety mam monit, że jest niezgodność sprzętu z oprogramowaniem. Po prostu zabezpieczenie Acera.
Mało tego mam wszystkie ROMy do Acera, niemieckie i angielskie wraz ze spolszczeniem, które też nie chodzi na Yakumo.
Moje pytanie jest następujące:
Czy ktoś z forumowiczów wie na pewno, czy Acer N35 i Yakumo Alpha GPS to te same PDA?
Jeżeli tak, to zaryzykuję wgranie ROMu z Acera!!!!!
Wiem, że Mio 168 i Yakumo Delta 300GPS to te same PDA. Różnica polegała tylko na rodzaju wyświetlacza, ponieważ Yakumo miał wyświetlacze dwóch producentów Philipsa i jakis inny. Jeżeli wgraliśmy ROM dp PDA z innym wyświetlaczem, to mieliśmy rzutnik światła białego, a jeżeli właściwy to wszystko było OK.
Wracając do tematu, to Acer N35 i Yakumo Alpha GPS mają tesame wejścia, tak samo rozstawione i oprócz czarnych wstawek na obudowie Acera są identyczne.
Zaryzykował bym stwierdzenie, że Yakumo posiada nawet czulszy GPS, bo ostatnio porównywałem go z Acerem kolegi i mój fix był lepszy, mówie tu o iloś,ci satelitów i jakości łącza.
Czekam na porady i newsy!!!
Pozdrowionka.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2005, 19:19:15 »
Yakumo Alpha GPS i Acer n35 to sa praktycznie te same PDA. Niestety do konca pewnym byc nie mozesz, bo wystarczy ze producent zmienil typ wyswietlacza (jak to bylo w jednym z klonow Mio 168) i zmiana ROMu moze wtedy zmienic Twojego PDA w "cegle".

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2005, 19:25:11 »
Wielkie dzięki! Niestety mnie nie pocieszyłeś, ale jakoś będe z tym walczył. Tak czy owak, któregoś razu spróbuję.
Nie wiesz może czy jest jakiś program, który zgrywa ROM, a potem mozna go przywrócić?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2006, 13:12:29 »
Właśnie się bawię tym PDA (YAKUMO Alpha GPS) i ponoć programik typu OSLOADER i STORAGETOOL do zrzucenia romu jest potrzebny - tak się doczytałem na innych forach jak coś bede wiedział wiecej to opisze ...

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2006, 13:36:02 »
Niestety OSLOADER napisany jest tylko dla PDA firmy COMPAQ i nie ma ochoty zrzucać zawartości innych ROMów z innych PDA ... :( ...