Garmin eTrex i HP Ipaq h1940

• 13 Odpowiedzi
  • 796 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 08, 2007, 20:41:14 »
Witajcie,

mam GPSa Garmin eTrex:

i taki kabelek do niego do transmisji szeregowej (RS-232) ze standardową końcówką DB9 do peceta:

GPS obsługuje protokół NMEA oraz protokół Garmin.

I teraz pytanie czy dam radę jakoś zmusić tego GPS z tym kabelkiem, i do tego z jakąś przejściówką itp. do współpracy z moim PPC - ipaq h1940.
Na tej stronie: http://www.pdadb.net/index.php?m=specs&id=55

widnieje iż ma on:
Serial (UART):   RS-232 , 115200bit/s
Proprietary connector

tylko co dalej? macie jakieś sugestie? nie chcę kupować GPSa skoro... mam już GPSa  :) dzięki i pozdro!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Garmin eTrex i HP Ipaq h1940
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2007, 10:20:43 »
Cytat: "indigo80"

GPS obsługuje protokół NMEA oraz protokół Garmin.
I teraz pytanie czy dam radę jakoś zmusić tego GPS z tym kabelkiem, i do tego z jakąś przejściówką itp. do współpracy z moim PPC - ipaq h1940.
Na tej stronie: http://www.pdadb.net/index.php?m=specs&id=55
widnieje iż ma on:
Serial (UART):   RS-232 , 115200bit/s
Proprietary connector
tylko co dalej? macie jakieś sugestie? nie chcę kupować GPSa skoro... mam już GPSa  :) dzięki i pozdro!

Bardzo źle wybrałeś pocketa, jeśli miałeś na myśli współpracę w urządzeniami RS232. HP wymyśliło sobie, że w serii 19XX wogóle nie będzie obsługi transmisji szeregowej i jak pomyśleli tak zrobili. Żaden z pocketów seri 19XX nie ma w gnieździe wyprowadzonych odpowiednich pinów. Chyba nikt nie ma tak genialnych pomysłów jak HP :), bo 95% pozostałych palmtopów obsługuje RS232. Jedyne co możesz spróbować zrobić, to dorobić interfejs RS > IRDA (opis masz w tym dziale), ale z tego co się zdołałem zorientować IRDA w 1940 też jest bardzo marna i interfejs działa średnio.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2007, 14:41:33 »
Cytat: "angler22"

Bardzo źle wybrałeś pocketa, jeśli miałeś na myśli współpracę w urządzeniami RS232.

shit, sugerowałem się specyfikacją tutaj:
http://www.pdadb.net/index.php?m=specs&id=55
- z tego co mówisz wynika, że jest błąd w opisie tego PPC  :(
No ale przyznam się, że głownie sugerowałem się ceną (450zł na Allegro) i świetnymi opiniamii na temat tego modelu - gdybym wiedział o tym serialu i tak pewnie bym go wziął.

Żaden z pocketów seri 19XX nie ma w gnieździe wyprowadzonych odpowiednich pinów.

hmm.. nie ma wyprowadzonych pinów, czy nie ma wogóle układu do transmisji? Bo jeśli tylko trzeba by było podpiąć złącze to jestem gotów pogrzebać i pobawić się w przeróbkę.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2007, 14:54:58 »

shit, sugerowałem się specyfikacją tutaj:
http://www.pdadb.net/index.php?m=specs&id=55
- z tego co mówisz wynika, że jest błąd w opisie tego PPC  :(
No ale przyznam się, że głownie sugerowałem się ceną (450zł na Allegro) i świetnymi opiniamii na temat tego modelu - gdybym wiedział o tym serialu i tak pewnie bym go wziął.

Taa - specyfikacja 1940 na tej stronie jest "uzupełniona" o serial :) Znalazło by się dużo więcej takich błędów.

hmm.. nie ma wyprowadzonych pinów, czy nie ma wogóle układu do transmisji? Bo jeśli tylko trzeba by było podpiąć złącze to jestem gotów pogrzebać i pobawić się w przeróbkę.

Tego nie wiem na pewno, ale skoro w całej seri 19XX tego nie było, to bardzo możliwe, że nie chodzi wyłącznie o piny w gniazdku. Niby fajny pocket ten 1940, ale właśnie brak obsługi portu szeregowego bardzo mnie do niego zraził swego czasu. Jeśli chcesz używać takiego zestawu Garmin + PPC tylko do nawigacji np. z Automapą (bez histori typu zgrywanie tracków itp z garmina na PPC), to interfejs Irda nie będzie takim złym pomysłem. Oczywiście pod warunkiem, że Garmin potrafi "wypluwać" NMEA na 4800 bps, bez jednoczesnej potrzeby otrzymywania jakiegoś "pobudzającego" sygnału. Krótko mówiąc, jak go podłączysz do PC 2 przewodami (tylko Tx i masa), to czy PC otrzyma jakieś dane?

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 09, 2007, 21:11:00 »
angler22
A to nie tylko 1930 był pozbawiony RSa ?? Na 99% da się połączyć 1940 i garmina, tylko to już tak dawno było że nie jestem tego podać na 100%

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 09, 2007, 21:16:30 »
Cytat: "xpablo"
angler22
A to nie tylko 1930 był pozbawiony RSa ?? Na 99% da się połączyć 1940 i garmina, tylko to już tak dawno było że nie jestem tego podać na 100%

RS'a na pewno nie mają 1910,1915. Z 1940 nigdy nie miałem do czynienia, ale kiedyś korespondowałem z gościem, który chciał go połączyć z komórką kablem szeregowym. Chociaż znał się na tym trochę i próbował zarówno poziomu TTL jak i pełnego RS nie uzyskał połączenia. Na 100% powiedzieć nie mogę, ale z moich informacji, oraz z faktu, że jedyny kablowy zestaw GPS do 1940 (kyrrio) jest zbudowany na emulatorze hosta USB (po co dodatkowe koszty, skoro miał by być RS?) wynika, że RS'a jednak nie ma :)

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2007, 22:11:49 »
Koszty to niech rozwaza odoba pytająca :D JA wolałbym kupic GPS na BT.
Etrex to jakby nie patrzeć strara konstrukcja i cóż, raczej do extermalnych wyczynów, ale do PPC to już mniej.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2007, 23:08:23 »
Cytat: "xpablo"
JA wolałbym kupic GPS na BT.
Etrex to jakby nie patrzeć strara konstrukcja i cóż, raczej do extermalnych wyczynów, ale do PPC to już mniej.

Nawet, jeśli miał by być używany tylko od święta? Gdybym posiadał taki zestaw jak Indigo80, z pewnością postąpił bym identycznie i spróbował je połączyć, bo po co mi kolejny GPS za 300 zł, skoro jeden już mam? Sprzedać Etrexa też szkoda, bo to fajna maszyna na trudne warunki. Zawsze mi się podbał taki właśnie zestaw, tylko że urządzenia Garmina były drogie, a starałem się nie wydawać na GPS za dużo. Co do "starości" sprzętu (Etrexa) - możecie się ze mnie śmiać, ale do tej pory od czasu do czasu używam odbiornika GPS Holuxa Gm-200 na Sirf I w samochodzie (jest zaisntalowany w desce rozdzielczej). Zupełnie dobrze się sprawdza, a jeśli wystawić go na dach, to z dużym prawdopodobieństwem zawstydzi wiele nowych "wielokanałowych" Sirf III. Nie raz łapał fix z 11 satelitów z DOP 0,7 a pływanie sygnału jest wręcz niedostrzegalne.
Ale się rozpisałem ;) Najgorsze, że nadal nie wiemy, czy 1940 ma w końcu ten RS czy nie?

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2007, 01:57:56 »
Najgorsze, że nadal nie wiemy, czy 1940 ma w końcu ten RS czy nie?

Wystarczy napisać do Magana:  http://www.gps-y.pl
Jeżeli 1940 ma RS, to w u nich na pewno można zamówić kabelek  :)

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 10, 2007, 13:10:39 »
Dziękuję Panowie za ożywioną debatę!  ;)

xpablo: jasne, pomyśle nad tym jeśli definitywnie okaże się, że nie ma możliwości podłączenia Garmina. Etrex to bardzo fajne urządzenie, które w 95% wykorzystuję w trakcie wycieczek rowerowych - w życiu nie przymontowałbym PPC do kierownicy rowerowej  :terrified: , z Etrexem miałem już wieeele wywrotek i nic mu się nie stało. Z kolei w samochodzie chciałbym mieć automapę na pockecie i skoro mam już GPSa to chcę i do tego spróbować go wykorzystać - nie lubię dublowania rzeczy.

(A propos dublowania to jak mnie to wkurza: tyle mam różnych pamięci flash w domu, czemu do jasnej cholery to wszystko  nie mogło by być bardziej ustandaryzowane - Xd w aparacie, SD w pockecie, pendrive Kingstona, Mp3Player z wbudowaną flash... ehh... a mogłaby być jedna karta którą bym sobie przekładał - w sumie miałbym ze 3gb pamięci, a tak to w każdym z urządzeń osobno mi jej brakuje :huh: ... już zupełnie mi nie pasi by mieć do tego dwa GPSy... przegięcie...)

ps. gdyby ktoś z Was odnalazł jakieś przekonywujące potwierdzenie na możliwość współpracy tych dwóch urządzeń to proszę niech napisze. Ja szukam, ale, wiecie, sesja..  :S ... z czasem cienko...

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 10, 2007, 14:08:35 »
ps. gdyby ktoś z Was odnalazł jakieś przekonywujące potwierdzenie na możliwość współpracy tych dwóch urządzeń to proszę niech napisze. Ja szukam, ale, wiecie, sesja..  :S ... z czasem cienko...

Ależ jesteś leń  ]:>  Napisz do Megana, albo ich odwiedź. Przecież Ciebie nie zjedzą  :worried:
Dodam, że właściciel firmy ma konika (w dobrym słowa znaczeniu) na punkcie współparcy Garmina i PDA - zatem może coś wiedzieć w materii, która Ciebie interesuje.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2007, 15:24:12 »
Cytat: "GPS maniak"

Dodam, że właściciel firmy ma konika (w dobrym słowa znaczeniu) na punkcie współparcy Garmina i PDA - zatem może coś wiedzieć w materii, która Ciebie interesuje.

Zdecydowanie warto zapytać, tacy "z konikiem" :) są w trudnych sprawach niezastąpieni. Tylko daj znać później, co ustaliłeś. Będziemy na przyszłość lepiej zorientowani.
Acha - wcześniej zapomniałem jeszcze dopisać o możliwości użycia do 1940 przejściówki z emulatorem hosta USB. Skoro działa ze zwykłym GPS z NMEA, to nie ma powodu, by nie działało z garminem (oczywiście tylko do nawigacji, a nie ściągania tracków). W tej sprawie skontaktuj się z Kolegą Student 2 (zresztą też z AGH :), który jest w tej dziedzinie specjalistą i na pewno coś podpowie.

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 19, 2007, 08:28:55 »
czesc,
zgodnie z Waszymi sugestiami zasięgnąłem informacji w sklepie Megan. oto odpowiedź, którą pozwale sobie zacytować:

Witam,
niestety model 1940 nie posiada wbudowanego RS-232. Bezpośrednie
podłączenie eTrex`a prostym kablem  null modem odpada. Oczywiście jeżeli
ktoś ma zacięcie i czas to można zrobić interfejs IR. Prawdopodobnie
prościej i praktyczniej jest nabyć moduł GPS/Bluetooth. Kiedyś
oferowaliśmy same moduły podpinane do RS-232. Przy obecnych cenach samych
modułów GPS/BT jest to produkt niszowy i raczej drogi (~ 160PLN).
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9194

czyli , niestety, pozostaje mi zakup GPS na BT, ewentualnie ta, jednak dość droga, przejściówka: http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9194
Pozdrawiam!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 19, 2007, 09:22:47 »
czesc,
zgodnie z Waszymi sugestiami zasięgnąłem informacji w sklepie Megan. oto odpowiedź, którą pozwale sobie zacytować:

niestety model 1940 nie posiada wbudowanego RS-232. Bezpośrednie
podłączenie eTrex`a prostym kablem  null modem odpada. Oczywiście jeżeli
ktoś ma zacięcie i czas to można zrobić interfejs IR.

czyli , niestety, pozostaje mi zakup GPS na BT, ewentualnie ta, jednak dość droga, przejściówka: http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9194
Pozdrawiam!

Drogie i niezbyt praktyczne takie BT. Jeśli faktycznie chcesz używać swojego Etrexa w połączeniu z pocketem, tylko do współpracy z mapą samochodową (bez zgrywania śladów itp), to interfejs IRDA bardzo dobrze się sprawdzi. Można go ładnie zabudować w aucie i używać prawie jak BT (zależy od czułości irdy w pockecie). I jeszcze emulator hosta powinien się dobrze sprawdzić. Obu tych gadżetów używam i całkiem nieźle mi się z nimi współpracuje.