PDA a GPS ? Co ? Jak ?

• 7 Odpowiedzi
  • 819 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PDA a GPS ? Co ? Jak ?
« dnia: Wrzesień 26, 2006, 17:21:10 »
Witam jestem zielony co do GPS i mam pytanie, ktore moze wydac sie niektorym za glupie ...

co powinien miec palmtop zeby moc korzystac z GPS (oprocz oprogramowania)  czy wystarczy Tylko Irda ?  czy cos ? I na jakiej zasadzie to dziala ?

Prosze o pomoc (odpowiedz na ten post czy chociazby wiadomosc prywatna lub na maila) , z gory dziekuje

PDA a GPS ? Co ? Jak ?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 26, 2006, 17:32:10 »
no generalnie najelepiej jakby Twoj PDA miał wkubowany GPS, ale załózmy, że tą opcję odrzucamy, potem trzeba wziąść pod uwagę żeby twój PDA miał BT wtedy kupujesz odbiornik oparty o moduł komunikacji BT i juz jest ok, ale załóżmy, że ta opcja też odpada, wtedy zostaje Ci dokupienie modułu BT np na slocie SD, ale załóżmy, ze ten patent znowu odpada, wtedy zostaje zawsze opcja popdpięcia odbiornika GPS po kablu.

Wiecej grzechów nie pamiętam, ale pewnie madrzejsi odemnie coś jeszcze wykombinują.

PDA a GPS ? Co ? Jak ?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 26, 2006, 17:37:33 »
Okej. czyli takie ipaqi jak : hp iPAQ 1930 , hp iPAQ PocketPC h1940, PC HP iPAQ h1910,

bedą wymagały "odbiornika opartego o moduł komunikacji BT" ? ile takie coś mniej więcej kosztuje ?

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
PDA a GPS ? Co ? Jak ?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 26, 2006, 18:42:59 »
Cytat: "Piżmak"
Okej. czyli takie ipaqi jak : hp iPAQ 1930 , hp iPAQ PocketPC h1940, PC HP iPAQ h1910,

bedą wymagały "odbiornika opartego o moduł komunikacji BT" ? ile takie coś mniej więcej kosztuje ?

wejdz na allegro i zobacz odbiorniki GPS na BT z modulem SirfStar III

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
PDA a GPS ? Co ? Jak ?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 26, 2006, 20:25:33 »
Okej. czyli takie ipaqi jak : hp iPAQ 1930 , hp iPAQ PocketPC h1940, PC HP iPAQ h1910, bedą wymagały "odbiornika opartego o moduł komunikacji BT" ? ile takie coś mniej więcej kosztuje ?

Z wymienionych ipaczków wyłącznie 1940 posiada BT, pozostałe wymagają strasznie niewygodnych i kosztownych przejściówek.
ile to kosztuje - wejdź na allegro i wrzuć szkaja z hasłem GPS BT ( średnio 260 - 500 zł . Możesz też poszukać gotowych rozwiązań z wbudowanymii mapami i GPS-em ( typu TomTom, Garmin, Medion ) i setki innych urządzeń.
potrzebna zgoda

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
PDA a GPS ? Co ? Jak ?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:48:58 »

Do 1940 masz do wyboru BT (najszybciej i najłatwiej), ale i w przypadku pozostałych palmtopów nie jesteś bez szans. Pierwsza możliwość, to wykonanie przejściówki z IRDĄ (rozwiązanie tanie, ale wymaga umiejętności lutowania i obeznania z elektroniką). Taki "bajer" działał by ze wszystkimi modelami 19XX. Druga możliwość, to zakup specjalnego zestawu gps (kablowego) z modułem emulującym Hosta USB - to również stosunkowo tanie rozwiązanie, które po niewielkich przeróbkach powinno dać się zastosować do wszystkich modeli 19XX. Na taką możliwość zwracał kiedyś uwagę Klubowicz Student 2 , podkreślając, że w modelach 19XX rozwiązania tego nie testował, ale dostępne w handlu zestawy tego typu dedykowane do 19XX sugerują, że wszystko powinno chodzić. Te dedykowane zestawy są u nas trudno dostępne i drogie, dlatego i tutaj wymagana jest drobna przeróbka zestawów, przeznaczonych do urządzeń typu Zire. Konkretnie chodzi o taki zestaw : http://www.allegro.pl/item128502637_nowy_gps_do_palm_zire31_i_inne_male_usb_fv_gw.html, w którym musiał byś tylko zmienić wtyk z miniUSB na 22 pinowy HP (ewentualnie założyć "duże" gniazdko USB i korzystać z kabla Sync'n'charge palmtopa). Zestaw jest tani, ale odbiornik Holuxa zupełnie przyzwoity.

PDA a GPS ? Co ? Jak ?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2006, 08:42:29 »
wielkie dzięki @angler22

załóżmy ze ze swoich palmtopow mam tylko HP 1930 i tam zadnych bajerow
i chce zrobic myk z IRDA, to czego dokladniej potrzebuje ?

i co do przejsciowki z Irdą i jej modyfikacja gdzie moge znalezc dokladny opis jak to zrobic ?

Druga możliwość, to zakup specjalnego zestawu gps (kablowego) z modułem emulującym Hosta USB

uno :czy taki zestaw kabelkowy to moze "Kabel GPS Foretrex 101 " + jeszcze jakis odbiornik  ?? nie wiem strzelam :P

Narazie zastanawiam sie ktory wybrac wariant, zeby nie poswiecic "milionow" na niedzialajacego GPSa ...

ale chyba najprosciej bedzie zakup "gps do palm zire31" ...

Dziekuje wam bardzo za pomoc, jestes wspaniali (i wsrod udzielajacych pomocy rozlegly sie komentarze "phi ... pikuś.... norma... wiemy" ) :D

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
PDA a GPS ? Co ? Jak ?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2006, 09:09:48 »

załóżmy ze ze swoich palmtopow mam tylko HP 1930 i tam zadnych bajerow
i chce zrobic myk z IRDA, to czego dokladniej potrzebuje ?
i co do przejsciowki z Irdą i jej modyfikacja gdzie moge znalezc dokladny opis jak to zrobic ?

Dokładny opis, wraz z linkiem do orginalnej strony masz tu : http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8268 , urządzenie działa bardzo dobrze praktycznie z każdym palmtopem (który ma irdę) i pod wszystkimi systemami (oprócz WM5.0 z tego co czytałem). Sam tego używam od czasu do czasu i można powiedzieć, że to taka tania namiastka BT :). Zasięg działania jest bardzo różny - robiłem w domu test z 3 pocketami, najsłabszy Typhoon "wyciągał" nieco ponad 1,5 metra, a najlepszy A716 prawie 3m. Jeden z Kolegów z forum, któremu takie urządzonko robiłem osiągał jednak dużo mniejsze dystanse (rzędu 5cm) na 19XX (nie pamiętam czy to było 10 czy 30), myślę jednak, że był to jakiś problem z palmtopem.

uno :czy taki zestaw kabelkowy to moze "Kabel GPS Foretrex 101 " + jeszcze jakis odbiornik  ?? nie wiem strzelam :P

Nie - to zupełnie coś innego - podałem linka do takiego właśnie zestawu, tyle, że do Zire. Niestety w Polsce chyba nie kupisz zestawu do 19XX, więc bez przeróbek się nie obejdzie.

Narazie zastanawiam sie ktory wybrac wariant, zeby nie poswiecic "milionow" na niedzialajacego GPSa ...
ale chyba najprosciej bedzie zakup "gps do palm zire31" ...

Tak jak wspominałem, wersja IRDA jest sprawdzona na 19XX i z pewnością będzie działać. Tyle, że i tak potrzebny Ci będzie jakiś kablowy GPS. Dlatego zakup tego zestawu do Zire wydaje mi się bardzo opłacalny - masz tam typowy odbiornik GPS (holux Gm-210 sirf 2, który osobno kosztuje nawet 200 zł!), kartę 128 Mb no i ten słynny kabelek z hostem USB i ładowarką samochodową. Sprawdzenie czegoś takiego z 19XX powinno być stosunkowo proste - przelutowanie tylko 4 przewodów, a jak nie będzie działać, to budujesz interfejs irda i podłączasz do Holuxa.