Palmtop PAackard bell Pocketgear 2060

• 25 Odpowiedzi
  • 2041 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 27, 2006, 12:34:31 »
Posiadam takiego palma zainstalowalem tomtoma 5 i pozyczylem od kumpla antene od mediona royaltek RGM-2000 dziala mi tylko w tom tomie nie pokazuje sily sygnalu? Co trzeba zrobić aby pokazywał?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Palmtop PAackard bell Pocketgear 2060
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2006, 18:12:25 »
Cytat: "PrusaX"
Posiadam takiego palma zainstalowalem tomtoma 5 i pozyczylem od kumpla antene od mediona royaltek RGM-2000 dziala mi tylko w tom tomie nie pokazuje sily sygnalu? Co trzeba zrobić aby pokazywał?

RGM-2000 ma w standardzie bardzo ubogi protokół NMEA (tylko GGA i VTG - brak mu właśnie sentencji obrazujących siłę sygnału GSA i GSV). Musisz dołożyć resztę - poczytaj przyklejony wątek o programowaniu GPS na kabelku i ściągnij program CeMonitor.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2006, 21:27:31 »
sily sygnalu nie pokazuje ale po zaprogramowaniu pokazuje chociaz pare satelitów, jadąc autem normalnie działa więc jest ok, wie ktoś moze lub ma do sprzedania Antenę Royalteka RGM-2000

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2006, 10:02:46 »
sily sygnalu nie pokazuje ale po zaprogramowaniu pokazuje chociaz pare satelitów, jadąc autem normalnie działa więc jest ok, wie ktoś moze lub ma do sprzedania Antenę Royalteka RGM-2000

Tomtoma akurat nie znam, ale jeśli włączyłeś (zaprogramowałeś)wszystkie sentencje (GGA,GLL,RMC,GSV,GSA,VTG) to nie widzę powodu, by siłą sygnału nie była pokazywana. Tak z ciekawości - ten kabel który pożyczyłeś - to orginalny Medion bez żadnych przeróbek? Packard bell nie jest u nas zbyt popularny, dlatego chcę się przy okazji zorientować, z czym jest kompatybilny.
Acha - może zmień sobie avatara, bo wygląda, jakbyś skopiował "robaczka" od jednego z naszych Moderatorów :)

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2006, 11:16:54 »
nic nie przerabialem , a packard bell ten którego mam to w środku Nec Pocketgear, po zaprogramowaniu anteny zaczal pokazywac satelity ale dalej nie pokazuje sily sygnalu, ktos mi napisal ze ta antena tego nie potrafi

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2006, 11:25:44 »
awatar zmienilem ale i tak sporo userow ma tego robala

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2006, 11:42:24 »
awatar zmienilem ale i tak sporo userow ma tego robala

u nas na forum chyba tylko ja go mam
ale mnie nie przeszkadzało, że zrobiłeś sobie taki sam  ;)
pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2006, 12:06:00 »
;)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 28, 2006, 13:17:43 »
nic nie przerabialem , a packard bell ten którego mam to w środku Nec Pocketgear, po zaprogramowaniu anteny zaczal pokazywac satelity ale dalej nie pokazuje sily sygnalu, ktos mi napisal ze ta antena tego nie potrafi

Jak to nie potrafi :) NMEA to standard dla odbiorników i zapewniam, że Rgm-2000 ten stadnard w pełni obsługuje  (miałem go około rok czasu). Ewentualny błąd musi być po stronie TomToma. Jak wspominałem, nie mam niestety TT by sprawdzić, z których sekwencji bierze on informacje o sile sygnału, ale z RGM-2000 ustawionym na pełne NMEA w każdej testowanej przezemnie aplikacji siła sygnału była (OziExplorer, Mapapolis,Russa, Garmin IQue, Gpsinfo, Automapa, Navigo i kilka innych). Może zmień częstość sekwecji GSV na 1 zamiast 5? Sprawdź też, czy odbiornik nie traci ustawień po odłączeniu zasilania (czasem tak jest, gdy padnie bateria podtrzymująca). Skoro do Twojego pocketa pasują akcesoria od Mediona, to będą też pasować od Mio - jeśli nie dostaniesz nigdzie RGM'a, możesz kupić kabel - przejściówkę GPS do Mio właśnie i dowolny GPS na PS/2. Ewentualnie jeśli nie boisz się lutowania można to zrobić samemu.

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2006, 18:22:40 »
jakiś schemacik? i czy mozna wtedy antene MMCX uzyć?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 28, 2006, 18:43:58 »
jakiś schemacik? i czy mozna wtedy antene MMCX uzyć?

Nie - antena to tylko antena, a Ty potrzebujesz odbiornika (ze zintegorwaną anteną). Można za to kupić jakiś niedrogi odbiornik kablowy i dorobić do niego (można kupić, ale cena ok 80zł) i dopasować do niego ładowarkę i przejściówkę. Przykładowo - znajomy potrzebował kablowy GPS do Mio336 - kupiłem sprzedawany na allegro za 120 zł zestaw odbiornik Holux gm-210 + ładowarka + karta MMC (zestaw do PALM pod nazwą Perfect Passenger). Można go przerobić na kilka sposobów
- ucinasz wtyk miniUSB, zakładasz wtyk do MIO (gps idzie przez emulowanego hosta, jest szansa że nie będzie działać - ale minimalna)
- ucinasz wtyk miniUSB, zakładasz typowe gniazdko USB i korzystasz z kabla USB Sync'n'charge od pocketa (jak wyżej - raczej zadziała)
- kompletna przeróbka - usuwasz układ scalony odpowiedzialny za emulację hosta i zakładasz wtyk do pocketa (taki zestaw działa wtedy dokładnie tak, jak wspomniany RGM-2000, działa na 100%).
Wszystkie przeróbki są bardzo proste, ale wymagają lutowania. Jeśli nie trafisz na orginalnego RGM'a to możesz się pobawić (daj znać, to podpowiem co i jak).

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 28, 2006, 19:43:02 »
mozna kupic rgm-a ale srednia cena to 200 zł a doszedlem dzisiaj z pozyczonym do tego ze pokazuje sile sygnalu i ilosc satelitow wiec jest ok , co do lutowania to nie mam problemow z obsługą lutownicy, napisz o kompletnej przeróbce

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 28, 2006, 20:06:23 »
mozna kupic rgm-a ale srednia cena to 200 zł a doszedlem dzisiaj z pozyczonym do tego ze pokazuje sile sygnalu i ilosc satelitow wiec jest ok , co do lutowania to nie mam problemow z obsługą lutownicy, napisz o kompletnej przeróbce

Czyli jednak się dało (z tą siłą sygnału) :) Przeróbka, jak wspomniałem, jest stosunkowo prosta. W zestawie z PP masz ładowarkę ze złączem PS/2 z jednej strony (do GPS) i miniUSB + wtyk okrągły z drugiej. Pomiędzy samą ładowarką a wtyczkami do palma, na kablu masz takie małe "pudełeczko" w którym jest cała elektronika, odpowiedzialna za emulację Hosta USB. Trzeba dostać się do środka, odlutować płytkę i na jej miejsce przylutować albo od razu wtyk do pocketa, albo dla wygody dolutować jeszcze kawałek 4 przewodowego kabla i dopiero na jego końcu założyć wtyczkę. Ponieważ mam jeszcze taki zestaw u siebie, postaram się zrobić jakąś fotkę, by było widać jak to wygląda i co gdzie trzeba zrobić. Jak tylko ją zrobię i opiszę, wrzucę tutaj.
Dodane - dopisuję zgodnie z umową. Powinno działać na każdym Mio z 22 pinowym złączem (168,336,528), Yakumo (bez Alpha), Medionami (4X600,7200), Viewsonic (V35,V36), Packard Bell (2030,2060), Nec E200

To cały kabel z ładowarką

To sama puszka z elektroniką

A tu widać wnętrzności puszki. Po lewej kabel idący do ładowarki i GPS'u, po prawej USB. A zatem odlutowujesz te od lewej i wyrzucasz płytkę. Bierzesz wtyk do pocketa i lutujesz w nim odpowiednie piny. Funkcje przewodów (na zdjęciu z lewej od góry):
-Ekran (wiadomo - ekran :)
-Brązowy (RX - czyli wejście programowania GPS'u) rs232,
-Pomarańczowy (TX - dane z GPS) rs232,
-Zielony i niebieski zlutowane razem (plus 5V)
-Czerwony i filoletowy razem (masa) - Perfidne te chińczyki - masa na czerwonym przewodzie :)
- Czarny i żółty wiszące sobie luzem, to nie potrzebne w tym przypadku TX i RX na poziomie TTL (jeśli GPS je obsługuje).

POPRAWIONE!
Teraz bierzesz rozpiskę pinów dla Mio :
http://home.wxs.nl/~geenenaj/
i łączysz: RX GPS (pomarańczowy) z TX Mio (pin 17)
              TX GPS (brązowy) z RX Mio (pin 13)
              Masa (czerwony,fioletowy, ekran) z masą MIO (piny 9,10,22)
              Plus (zielony, niebieski) z 1 Mio (z 18 chyba nie trzeba).

Jeśli tylko uważnie sprawdzisz numerację i zachowasz ostrożność przy lutowaniu we wtyczce pocketa (dość ciasno) to na pewno się uda.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 28, 2006, 21:20:10 »
dzieki moglbys przejrzec allegro i powiedziec mi jaka antene kupic?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 29, 2006, 09:56:20 »
dzieki moglbys przejrzec allegro i powiedziec mi jaka antene kupic?

Nie chcę za bardzo reklamować poszczególnych aukcji, napiszę tylko, że opisywany w przeróbce zestaw (GPS holux GM-210 + ładowarka + karta) na allegro kosztuje obecnie 122 zł (dział palmtopy/akcesoria/nawigacja/odbiorniki). W przypadku przeróbki potrzebował byś też wtyczki do pocketa (najtaniej jest kupić gotowy kabelek USB zwijany i z niego zdjąć wtyk).

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 29, 2006, 11:58:23 »
dzieki gosciu od anteny jest akurat ode mnie z miasta ale nie moge sie z nim skontaktowac, jak dorwe antene i wtyk to pokombinuje, dzieki za pomoc

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 29, 2006, 12:14:17 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 29, 2006, 13:23:02 »
a co myślisz o czymś takim? będzie działało? http://www.allegro.pl/item153457954_gps_g_mouse_gpstec_sony_adapter_do_twojego_pda.html

Tak - z adpterem do Mio (mediona) będzie działać.

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 02, 2007, 14:59:23 »
ok kupilem zestaw taki jak napisales,dogadalem sie z gosciem i za 100zł mi gosprzedał,kabel do podlaczenia mio do kompa 17 zł i bangla, jedyne co to w opisie pomyliles rx i tx podlaczylem tak jak mi napisales i nie dzialalo a podlaczylem odwrotnie i bangla, wielkie dzięki, przydalo by się zrobic z tego jakies howto i podwiesic na forum

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 02, 2007, 15:15:13 »
ok kupilem zestaw taki jak napisales,dogadalem sie z gosciem i za 100zł mi gosprzedał,kabel do podlaczenia mio do kompa 17 zł i bangla, jedyne co to w opisie pomyliles rx i tx podlaczylem tak jak mi napisales i nie dzialalo a podlaczylem odwrotnie i bangla, wielkie dzięki, przydalo by się zrobic z tego jakies howto i podwiesic na forum

Hm- musiało być pomylone w opisie pinów Mediona - to co opisałem się zgadza (testowałem Tx i RX na Asusie). Oczywiście zawsze łączy się Tx z Rx (czyli nadawanie z odbiorem). Najważniejsze, że ostatecznie zadziałało :)

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 02, 2007, 16:18:50 »
wielkie dzieki za pomoc

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 02, 2007, 17:04:01 »
Czasem dobrze jest coś samemu zmajstrować. Nie dość, że wykonanie jest wtedy często lepsze niż fabryczne, to jeszcze jaka satysfakcja :) Może napisz, jak ostatecznie podłączyłeś brązowy i pomarańczowy przewód (pomarańczowy z 17, a brązowy z 13 pinem - tak?). Wtedy mogę poprawić opis - jak ktoś kiedyś na to trafi, nie będzie musiał kombinować.

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 02, 2007, 22:03:05 »
dokładnie tak to podłączyłem (pomarańczowy z 17, a brązowy z 13 pinem)  poza tym nie było żadnych problemów poza oczywiście lutowaniem bo miejsca mało a piny tak blisko ze można na raz 3 zlutować :D

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 02, 2007, 22:06:54 »
no i namęczyłem się z konfiguracją, w win ce monitorze działało ok a normalnie w tom tom nie nie widziało mi anteny  okazało się że po 15 minutach zaczęło działać

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:50:50 »
dokładnie tak to podłączyłem (pomarańczowy z 17, a brązowy z 13 pinem)  poza tym nie było żadnych problemów poza oczywiście lutowaniem bo miejsca mało a piny tak blisko ze można na raz 3 zlutować :D

Już poprawiłem opis. We wtyczce faktycznie jest dość ciasno, ale i tak wydaje mi się, że luźniej, niż w 26 pinowych (takich ja używam). TomTom jakoś wyjątkowo lubi grzebać w ustawieniach GPS - dawniej psuł coś w ustawieniach BT, a jedna z wersji chyba nawet automatycznie przeprogramowywała odbiornik.

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 03, 2007, 10:30:31 »
no dziwne jest bo tom tom na początku się długo inicjalizuje a potem chwila i działa