mozna kupic rgm-a ale srednia cena to 200 zł a doszedlem dzisiaj z pozyczonym do tego ze pokazuje sile sygnalu i ilosc satelitow wiec jest ok , co do lutowania to nie mam problemow z obsługą lutownicy, napisz o kompletnej przeróbce
Czyli jednak się dało (z tą siłą sygnału)

Przeróbka, jak wspomniałem, jest stosunkowo prosta. W zestawie z PP masz ładowarkę ze złączem PS/2 z jednej strony (do GPS) i miniUSB + wtyk okrągły z drugiej. Pomiędzy samą ładowarką a wtyczkami do palma, na kablu masz takie małe "pudełeczko" w którym jest cała elektronika, odpowiedzialna za emulację Hosta USB. Trzeba dostać się do środka, odlutować płytkę i na jej miejsce przylutować albo od razu wtyk do pocketa, albo dla wygody dolutować jeszcze kawałek 4 przewodowego kabla i dopiero na jego końcu założyć wtyczkę. Ponieważ mam jeszcze taki zestaw u siebie, postaram się zrobić jakąś fotkę, by było widać jak to wygląda i co gdzie trzeba zrobić. Jak tylko ją zrobię i opiszę, wrzucę tutaj.
Dodane - dopisuję zgodnie z umową. Powinno działać na każdym Mio z 22 pinowym złączem (168,336,528), Yakumo (bez Alpha), Medionami (4X600,7200), Viewsonic (V35,V36), Packard Bell (2030,2060), Nec E200

To cały kabel z ładowarką

To sama puszka z elektroniką

A tu widać wnętrzności puszki. Po lewej kabel idący do ładowarki i GPS'u, po prawej USB. A zatem odlutowujesz te od lewej i wyrzucasz płytkę. Bierzesz wtyk do pocketa i lutujesz w nim odpowiednie piny. Funkcje przewodów (na zdjęciu z lewej od góry):
-Ekran (wiadomo - ekran

-Brązowy (RX - czyli wejście programowania GPS'u) rs232,
-Pomarańczowy (TX - dane z GPS) rs232,
-Zielony i niebieski zlutowane razem (plus 5V)
-Czerwony i filoletowy razem (masa) - Perfidne te chińczyki - masa na czerwonym przewodzie

- Czarny i żółty wiszące sobie luzem, to nie potrzebne w tym przypadku TX i RX na poziomie TTL (jeśli GPS je obsługuje).
POPRAWIONE!Teraz bierzesz rozpiskę pinów dla Mio :
http://home.wxs.nl/~geenenaj/i łączysz: RX GPS (pomarańczowy) z TX Mio (pin 17)
TX GPS (brązowy) z RX Mio (pin 13)
Masa (czerwony,fioletowy, ekran) z masą MIO (piny 9,10,22)
Plus (zielony, niebieski) z 1 Mio (z 18 chyba nie trzeba).
Jeśli tylko uważnie sprawdzisz numerację i zachowasz ostrożność przy lutowaniu we wtyczce pocketa (dość ciasno) to na pewno się uda.