palmtop + GPS + WiFI

• 6 Odpowiedzi
  • 840 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lipciopda

• 6801
palmtop + GPS + WiFI
« dnia: Marzec 08, 2005, 05:05:18 »
czy ktos sie orientuje czy ktorys z modeli palmtopow z wbudowanym na stale GPS ma rowniez zintegrowana karte WiFi ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
palmtop + GPS + WiFI
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 08, 2005, 07:53:21 »
Obecnie zaden.

*

Offline korrek

• 346
palmtop + GPS + WiFI
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2005, 18:41:37 »
Szkoda!!!!!!!!!!!!111

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
palmtop + GPS + WiFI
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2005, 20:00:51 »
Większym dla mnie problemem jest brak w standardzie w notebookach modułu bluetooth.
W Dellu stosowałem sticka USB, do poprzedniego (HP) wyszukałem a potem wyżebrałem moduł wewnętrzny, bo serwis twierdził początkowo, że taki twór nie istnieje. w zeszłym tygodniu kupiłem Fujitsu-Siemens i jest ta sama śpiewka.
A WLAN przy procesorze Centrino jest zawsze standardem.
Gdyby nie konieczność korzystania z GPRS, może trzeba byłoby całkiem przejść ma komunikację via WiFi? Tylko czy jakiś telefon to ma, prócz aparatów typu Nokia 9xxx? A jeśli ma, to czy da się połączyć z internetem przez GPRS i udostępnić to połączenie notebookowi lub palmtopowi przez WiFi?

palmtop + GPS + WiFI
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 08, 2005, 21:34:37 »
Cytat: Moi
Większym dla mnie problemem jest brak w standardzie w notebookach modułu bluetooth.
W Dellu stosowałem sticka USB, do poprzedniego (HP) wyszukałem a potem wyżebrałem moduł wewnętrzny, bo serwis twierdził początkowo, że taki twór nie istnieje. w zeszłym tygodniu kupiłem Fujitsu-Siemens i jest ta sama śpiewka.
A WLAN przy procesorze Centrino jest zawsze standardem.
Gdyby nie konieczność korzystania z GPRS, może trzeba byłoby całkiem przejść ma komunikację via WiFi? Tylko czy jakiś telefon to ma, prócz aparatów typu Nokia 9xxx? A jeśli ma, to czy da się połączyć z internetem przez GPRS i udostępnić to połączenie notebookowi lub palmtopowi przez WiFi?

1) To czemu znowu kupiłes notebooka bez BT????
W Dellach serii D, czyli od roku 2003, wewnętrzny moduł BT jest "standardową opcją", kosztuje 30$ i można ją tylko wybrać zamawiając komputer, bo jest "factory installed only", choc w instrukcji użytkownika jest opisane jak go wymieniać :)

2) IMHO w tym układzie - czyli intensywne korzystanie w podróżach z palmtopa i internetu, czy nie najsensowniej kupić palmofon i korzystać z GPS'a BT do nawigacji?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
palmtop + GPS + WiFI
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 08, 2005, 23:13:00 »
Cytat: jacek_wo
1) To czemu znowu kupiłes notebooka bez BT????
Szczerze mówiąc, musiałem kupić w pół godziny. Poszedłem do Vobisu i nic sensowniejszego nie było. Ale teraz te USB dongle z BT są tak małe..., choć zastanawiam się nad BT na PCMCIA.

W Dellach serii D, czyli od roku 2003, wewnętrzny moduł BT jest "standardową opcją", kosztuje 30$ i można ją tylko wybrać zamawiając komputer, bo jest "factory installed only", choc w instrukcji użytkownika jest opisane jak go wymieniać :)
W HP też moduł ten był tylko "factory installed". A jednak okazał się "installable". To był również powód, dla którego zignorowałem informację Vobismana twierdzącego, że nie da się dołożyć wewnętrznego modułu BT.

2) IMHO w tym układzie - czyli intensywne korzystanie w podróżach z palmtopa i internetu, czy nie najsensowniej kupić palmofon i korzystać z GPS'a BT do nawigacji?
Ja bardzo intensywnie używam PDA, przede wszystkim składników Office'a, mam w nim tony plików. Telefonu wręcz nadużywam, więc często zdarza się sytuacja, że w jednym ręku (przy uchu) mam aparat, a drugą ręką szukam potrzebnej informacji w iPAQ. Cięzko byłoby to uskuteczniać z palmofonem. No, chyba, że w trybie głośnomówiącym, ale to często zbyt niedyskretne, krępujące.
PDA "ofisowy" (HP4700) mam tak napakowany softem, że do nawigacji używam innego (HP5550), bo bałem się zaśmiecenia systemu i jego spowolnienia w obsłudze navi, co przy szybkiej jeździe bywa bolesne w skutkach.

palmtop + GPS + WiFI
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 09, 2005, 00:39:03 »
Do Adama:
Skoro chcesz mieć wygodny moduł BT a wygląda że będzie to z firmowej kieszeni a nie Twojej to albo kup moduł Socket BT na karcie CF z przejściówką PCMCIA albo 3Com PCMCIA model 3CRWB6096B. Oba zmieszczą się tak w gnieździe PCMCIA że nic nie będzie wystawać. Koszt koło 500 PLN.

Wygląda też że przydałaby Ci się słuchawka BT do telefonu albo palmofon z BT i taką słuchawką. Dzieki temu możesz rozmawiać przez słuchawkę i szukać czego potrzebujesz w PDA. A słuchawki są coraz lepsze. Jest też dostępny PDA z  telefonem z WiFi i BT (Qtek 9090) ale nie mam pojęcia czy udostępni GPRS notebookowi po WiFi, natomiast po BT bez problemu.

Gdzieś widziałem jakieś zwykłe telefony z WiFi ale to chyba było na Cebicie u jakichś Chińczyków. U nas w kraju się chyba takie nie sprzedają.

Do lipcia: HP chyba będzie miało w tym roku PDA z wbudowanym GPS i WiFi.