OZI explorer i jego mozliwosci... gdzie jakies info?

• 7 Odpowiedzi
  • 1480 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 26, 2004, 21:37:18 »
Witam...
odkrywam wlasnie uroki GPS i wpadlem na w/w program...
wszystko fajnie wyglada ale jak wlasciwie zaczac bawic sie tym programem albo poznac jego mozliwosci...?
czy jest jakas stronka ktora traktowalaby o tym programie i mniejwiecej opisala funkcje? (najchetniej po polsku)
doszedlem narazie do tego ze zapis sciezki z Am przekonwertowalem do formatu oziego...
moje pytanie to czy jest gdzies w sieci np. plik *.map polski tak zeby umiescic ten slad i zaczac twozyc sobie mape? narazie mam tylko swoje miasto ale chcialbym gdzies zarchiwizowac swoje podroze :)
pozdrawiam
MATT

*

Offline lyck

• *
  • 62
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2004, 22:51:59 »
Chyba najwięcej info jest tu:

http://www.gps.akcja.pl/PRADY-OZI.htm

i tu:

http://www.topmap.pl/gps.htm

a skalibrowane sztabówki 1:50tys. z prawie całego kraju masz tu:

ftp://ftp.pwr.wroc.pl/pub/incoming/gps/2cd/

Zdaje się, że wprowadzili ograniczenia na ten ostani eftep. Ale przez klienta ftp np. w Windows Commanderze można spokojnie wejść logując sie na anonymous.

pzdrw.
lyck

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2004, 19:29:40 »
Ja zrobiłem "sklejkę" ok. 40 zrzutów ekranowych z Samochowego Atlasu Polski, który był dołączony do ktoregoś z wydań Chipa rok temu i tak powstała mapa o rozdz. 5000x5000 (skala ok. 1:500.000 - nie nadaje się na pewno nawigacji w mieście :). Po przekonwertowaniu na format ozf2 zajmuje 2MB. Jeśli chcesz to mogę Tobie ją przesłać.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 28, 2004, 23:07:02 »
To co piszecie podpada pod piractwo. Prosze nie robcie tego wiecej.

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 02, 2004, 09:10:11 »
Jestes pewien, ze zrzuty ekranu z programu dolaczonego do Chipa podpadaja pod piractwo? (pytam w dobrej wierze, bo nie jestem specjalista od prawa, a licencji niestety do tego programu nie dolaczyli, nie mowiac o potwierdzeniu jej tresci w czasie instalacji).

Jak sie ma do tego np. zamieszczanie zrzutow z Automapy:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7952&od=0

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 02, 2004, 10:53:44 »
Zrzuty ekranu polaczone w jedna duza mape to raczej nie jest juz takie legalne. Prosze nie udostepniajcie sobie takich danych za pomoca forum.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 02, 2004, 11:03:29 »
Cytat: timokie
Jestes pewien, ze zrzuty ekranu z programu dolaczonego do Chipa podpadaja pod piractwo? (pytam w dobrej wierze, bo nie jestem specjalista od prawa, a licencji niestety do tego programu nie dolaczyli, nie mowiac o potwierdzeniu jej tresci w czasie instalacji).

To że jakaś wartość intelektualna nie posiada załączonej licencji nie oznacza że nie chroni jej prawo. Bardzo wielu ludzi traktuje to właśnie w taki sposób: "licencja nie zabrania". Źle !! Zawsze należy patrzeć na co licencja pozwala.  Czasem licencja (i to jest przyczyną nieporozumień)  owszem narzuca jakieś rygory, ale tylko po to, by coś przypomnieć lub podkreślić, bo i tak cały produkt jest chroniony prawem.
Brak licencji oznacza, że musisz zajrzeć do "Ustawy o ochronie...."
Zresztą o ile pamiętam, w Chipie zawsze obowiązywały zasady, że jedynym legalnym uzytkownikiem dołączonogo na płytkach softu jest nabywca określonego numeru Chipa - poszukaj na pewno gdzieś to jest napisane.

Podobny problem był wielokrotnie wałkowany na pl.rec.gps. Jest to problem typu: czy mogę na serwerze umieścić skan papierowej mapy i kto ewentualnie z tego skanu może skorzystać ?

Tu w moim odczuciu jest podobnie - swoją pracę (czyli wykonanie sklejki) możesz udostępnić każdemu kto jest legalnym właścicielem Chipa+płytki z atlasem samochodowym :)

Tyle moja teoria. Prywatnie natomiast dodam, że nie uważam za naganne dzielenie się z kimś taką mapką, której właściciel i tak rzucił ją "dla tłumu" jako bonus do Chipa. Ta firma zrobiła to przecież żeby zainteresować klienta swoimi nowymi lepszymi produktami - to oczywiste.

Jednak to, że nie uważam tego za naganne nie oznacza, że to jest legal, a co za tym idzie narusza regulamin forum i Jakub musi oczywiście interweniować.

Winą za całe zamieszanie obarczam "xessa", który jest tak bardzo tajemniczym człowiekiem, że nie podał swojego maila. Wówczas napisałbyś do niego na priv i byłoby po kłopocie - prawda ;)

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 03, 2004, 17:50:59 »
Jako prawniczy laik (i praworzadny Clubowicz) milkne...
Niemniej pytan jest wiele (ale chyba na jakas prawnicza grupe) - np.  czy moge komus wskazac droge (na podstawie mapy zwyklej, albo komp.) nie lamiac przy tym prawa? Czy tez najpierw musze sie go spytac, czy jest wlascicielem ww. ;). Ale to wszystko i tak OT.