Fortuna U2 jak go ozywic...

• 10 Odpowiedzi
  • 1147 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JaVoL

• 16
« dnia: Marzec 26, 2005, 18:14:32 »
Kupilem ten odbiornik i chce go uruchomic na PC posiadam mape Navigator Polski i Auto Route 66 oba te programy nie widza zadnego odbiornika GPS a wraz z nim nie mialem zadnej plyty instalacyjnej ani instrukcji i niewiem na jakim porcie on ma dzialac i jakim programem sprawdzic czy w ogole on dziala....

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2005, 18:54:15 »
Co prawda mam Fortuna CLIP-ON który komunikuje się po BT ale nie miałem z nim zadnych problemów. Np w Nawigatorze wykrył go od razu oczywiście protokół NMEA i port na auto. Pierwszą czynnąścią jaka należy zrobić to sprawić aby PC widział urządzenie. Dopiero później Navigator.

[Dodano: 2005-03-26 18:57:18]
http://www.fortuna.com.tw/download
Może Ci się przyda!

*

Offline JaVoL

• 16
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2005, 19:10:05 »
Komp nie widzi go tzn podlaczam na USB i nic nie wykrywa. A jak w Navigator mapa polski podlaczam na AUTO to mi kaze podac konkretny port wtedy daje COM2 w komputerze domowym ale nic sie nie dzieje a w laptopie mam tylko com3 niby widzi tylko ze on jest juz uzywany przez cos i wyskakuje zeby go zwolnic/odbiokowac ale nawet jak dodam nowy port to tez lipa

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2005, 20:37:41 »
IMHO każdy GPS na USB będzie potrzebował driverów do komputera PC - bo bez driverów działają tylko myszy, klawiatury czy aparaty fotograficzne i karty pamięci - driverów, które pewnie utworzą jakiś wirtualny port COMx, który trzeba będzie wskazać w AM!

Faktycznie, tam gdzie BRAKUS wskazał, jest coś takiego:
http://fortuna.com.tw/download/USBDRIVER.zip

BTW - powinieneś dostać płytkę razem z odbiornikiem ...

*

Offline JaVoL

• 16
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2005, 21:38:22 »
Niestety nie dostalem ale pociagnalem to z sieci i faktycznie jak proboje dodac nowy sprzet i pokazuje ze z danej lokalizacji to tam jest FTDI costam PORT i on mi dodaje jakis Port ale wyskakuje napis ze:
To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12) A nawet jak cos wylacze i zgasnie wykrzyknik to itak nic to nie daje. Na kompie stacjonarnym mam wolny COM1 i 2 i ani na jednym ani na drugim mapy wyswietlaja brak urzadzenia czyli zepsuty ?

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2005, 22:31:47 »
Jaki masz system operacyjny na PC?

Moze trzeba najpierw przy odłączonym GPS zainstalować sterowniki, a dopiero potem podłaczyć GPS.

*

Offline JaVoL

• 16
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2005, 22:34:15 »
XP na laptopie program ladowarka GPS czy inne programy czy mapy nie widza zadnych portow COM a na moim domowym kompie tez z XP sa dwa wolne porty i tez na zadnym nie komunikuje sie GPS z PC

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2005, 22:41:36 »
Cytat: JaVoL
XP na laptopie program ladowarka GPS czy inne programy czy mapy nie widza zadnych portow COM a na moim domowym kompie tez z XP sa dwa wolne porty i tez na zadnym nie komunikuje sie GPS z PC

IMHO te sterowniki powinny utworzyć nowy port COM, o numerzewięszym niż liczba faktycznych portów COM w komputerze ...

*

Offline JaVoL

• 16
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 27, 2005, 09:31:57 »
Tak jest to port COM 6 ale ma IRQ4 ktore jest juz uzywane i ciagle wyskakuje ze brak zasobow do uzycia wylacz jakies urzadzenie to powylaczalem modem karte sieciowa w zasadzie wszystko co sie da nawet CD roma i nic dalej to samo... A nawet jak na chiwle zgasnie ten wykrzynik i irq4 nie jest przekreslone zakazem to tez nie dziala a po resecie znowu jest przekreslone mimo iz sa powylaczane wszystkie urzadzenia. Tak jakby nadal cos uzywalo tego przerwania...

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 27, 2005, 10:08:15 »
Proponuje skontaktować się z serwisem. Ja wyslałem uszkodzony GPS (źle włożyłem baterie) do serwisu i za dwa dni wrócił NOWY. A my tu bedziemy obradować 3 dni i nic z tego nie wynikne.

*

Offline JaVoL

• 16
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2005, 19:35:45 »
Niestety sproboje zainstalowac windowsa na nowo moze to cos pomoze