Nokia LD-3W

• 14 Odpowiedzi
  • 2498 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nokia LD-3W
« dnia: Czerwiec 11, 2006, 01:07:04 »
Witam i o porade prosze bo juz metlik mam w glowie.
Jestem w trakcie kompletowania zestawu i dotego jeszcze mam
marne pojecie na ten temat.
Czy ten odbiornik bedzie dobrze wspolpracowal z h1940 i AutoMapa ?
(z opisow na allegro bardziej mi to wyglada na odbiornik do telefonow)
Jak to jest z tym zasilaniem (ladowaniem) odbiornika ? Czy odbiornik
moze byc caly czas podlaczony do zasilania w aucie i sie caly czas
ladowac oraz byc wlaczony?

Pozdrawiam.

*

Offline wojo

• 478
  • [move]SPV M3000 2GB Pathfinder v1.2[/move]
    • www.archos.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 WM5.0; iPAQ hx2410 WM5.0;
Re: Nokia LD-3W
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2006, 09:47:44 »
Cytat: "daniryba"
Witam i o porade prosze bo juz metlik mam w glowie.
Jestem w trakcie kompletowania zestawu i dotego jeszcze mam
marne pojecie na ten temat.

LD-3W to bardzo trafny wybór. Ja do tej pory używałem XaioX na
układzie nemerix z ciekawości zmieniłem na SiRFIII, jak na razie
za mało testów by mówić o różnicach w dokładności, ale jeżeli chodzi o
funkcjonalność i design to NOKIA jest the best.
Czy ten odbiornik bedzie dobrze wspolpracowal z h1940 i AutoMapa ?

Z AM bez problemu, z h1940 też nie powinno być problemu, ja go używam z iPAQ hx2410, więc działa z PDA :)
(z opisow na allegro bardziej mi to wyglada na odbiornik do telefonow)

Te GPSy sprzedają przede wsztytkim osoby zajmujące się GSM i nie mające pojęcia o PDA,  nie chcą ryzykować opisem że ten GPS pasuje do wszystkich PDA, bo nie mogą tego sprawdzić.
Jak to jest z tym zasilaniem (ladowaniem) odbiornika ? Czy odbiornik
moze byc caly czas podlaczony do zasilania w aucie i sie caly czas
ladowac oraz byc wlaczony?

Jest na forum wątek gdzie jest to wyjaśnione. Możesz GPSa mieć nonstop podłączonego do zasilania, ale może to źle wpłynąć na twój akumulator w samochodzie, chyba że masz możliwość podłączenia go do stacyjki tak aby w momencie postoju GPS się nie ładował.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam
raz na wozie raz pod wozem
---------------------------------
iPAQ hx2410 WM5.0; SD 1GB & 2GB; CF 1GB
SPV M3000; miniSD 2GB
ARCHOS AV400 40GB
GPS HOLUX GPSlim 236
dodatkowo: NOKIA 6230i, MacBook C2D 2Ghz 2GB RAM

*

Offline Jamirq

• 640
    • http://www.jamirq.com
  • Sprzęt: bylo minelo
Nokia LD-3W
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2006, 10:04:16 »
wlasnie korzystam z tego zestwu i jest dokonaly :) Malutki pda z malutkim gpsem ;)

co do ladownaia w samochodzie to chyba kazde gnizado zapalniczki dziala tylko kiedy jest kluczyk w stacyjce odpowiednia przekrecony.Przynajmniej tak jest u mnie.

Re: Nokia LD-3W
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2006, 16:49:31 »
Możesz GPSa mieć nonstop podłączonego do zasilania, ale może to źle wpłynąć na twój akumulator w samochodzie...

Myslicie ze to jest na tyle pradozerne, ze moze byc niespodzianka??
Na stale by bylo bardzo wygodnie bo mozna by bylo podlaczyc go
gdzies indziej pod instalacje a z zapalniczki zasilac Pocketa.

*

Offline Jamirq

• 640
    • http://www.jamirq.com
  • Sprzęt: bylo minelo
Nokia LD-3W
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2006, 16:53:46 »
tylko ze na stale bez baterii chyba sie nie da,acaly czas ladowac baterie nie jest dobrym rozwiazaniem

Nokia LD-3W
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2006, 01:25:41 »
juz kilku forumowiczow deklarowalo porownanie ld-3w do jakiegos ogolnie dostepnego sirf III, admin tez cos wspominal o tescie w tym tygodniu (juz sie skonczyl) i jakos narazie cisza  :roll: tak zostanie :?:

*

Offline boruta

• **
  • 120
    • http://www.escop.com.pl
Nokia LD-3W
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 12, 2006, 17:56:54 »
Cytat: "solitaire"
juz kilku forumowiczow deklarowalo porownanie ld-3w do jakiegos ogolnie dostepnego sirf III, admin tez cos wspominal o tescie w tym tygodniu (juz sie skonczyl) i jakos narazie cisza  :roll: tak zostanie :?:

a czy nokia ld-3w nie jest ogolnie dostepnym gps'em na sirf'ie III ?? :) chyba jest.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Nokia LD-3W
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 12, 2006, 18:09:00 »
Test bedzie w tym tygodniu... niestety nie dalem rady napisac tego w zeszym...

Nokia LD-3W
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 12, 2006, 23:32:30 »
Cytat: "Jakub Kańczugowski"
Test bedzie w tym tygodniu... niestety nie dalem rady napisac tego w zeszym...

a ja siedze na urlopie z synem i ogladam mecze :) a gpsy mam w pracy wiec do konca tygodnia nie porownam mimo ze taka deklaracje kiedys zlozylem.

pozdr
S

Nokia LD-3W
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2006, 19:13:19 »
może jakieś pierwsze wrażenie :)

Nokia LD-3W
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2006, 20:08:06 »
Witam co prawda modulu noki urzywalem z nokia 6600 i tomtom a nie pda i automapa ale powiem tylko tyle ze sprawuje sie rewelacyjnie zarowno w miescie jak i poza nim ! testowalem go w warszawie i w drodze do czestochowy i powiem tylko tyle ze jest rewelacyjny szybko lapie sygnal i naprawde bardzo ale to bardzo zadko traci sygnal (ale tylko na 1-3 sekundy przy duzym zachmuzeniu w bardzo zabudowanych miejscach ) ! bateria jak dla mnie calkiem jedna ladowalem go dopiero raz i jak narazie wytrzymal okolo 9h i wszystko wskazuje na to ze wytrzyma jeszcze sporo :) Wiec moge z czystym sumieniem polecic kazdemu ten malutki i zgrabniutki gps !

GPS Nokia LD 3W
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2006, 12:24:55 »
posiadam system nawigacyjny skladajacy sie z telefonu nokia 6680 + tomtom 5 + gps Nokia LD 3W. Jezeli chodzi o moje pierwsze wrazenie, to
rzeczywiscie GPS bardzo rzadko gubi sygnal. Mi praktycznie sie to nie zdarzylo, ale problem mam z czyms innym. Otoz, za kazdym razem, kiedy odpalam sprzet, tzn. wlaczam odbiornik GPS, uruchamiam TomTom'a w telefonie i wlaczam Bluetooth, musze strasznie dlugo czekac na wlasciwy sygnal GPS. Polaczenie z telefonem zalapuje szybko, ale z satelita,  o boze. Ostatnio czekalem 10 minut ????!!!!!! Czy to normalne? Panowie pomozcie, bo juz mnie krew zalewa kiedy jade gdzies na krotkie trasy. zanim to dziadostwo zalapie polaczenie ja dojade juz na miejsce !!!

:evil:  :evil:  :evil:

*

Offline maskon

• **
  • 123
  • Sprzęt: Z1, One, Tablet Z
Nokia LD-3W
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 20, 2006, 20:11:38 »
Miałem podobny problem z Nemerixem. Sygnał łapał po 10 - 15 minutach. Jako że wczesniej miałem inny taki sam odbiornik (który niestety padł) wiedziałem, że nie jest to normalne zachowanie. Po wysłaniu do serwisu i wymianie na kolejny - otrzymałem odbiornik, który znów bardzo szybko łapał satelity. IMO coś jest nie tak z tym egzemplarzem.

Nokia LD-3W
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:14:59 »
wlasnie sobie kupilem ten odbiornik (qteka bede miał dopiero jutro) i chcialbym sprobowac podlączyc go do laptopa. Nie wiem jak go wykryć, a raczej aktwować Bluetoothem - ktoś próbował?

powinienem jeszcze dodać że la ptok ma bleuetootha i chodzi pod XP.

Nokia LD-3W
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 23, 2006, 22:25:32 »
Witam,
Na wstepie nadmienie ze posiadam ten modul GPS i jest naprawde wysmienity.
Nie ma problemow z laczeniem sie z nim z Pocket PC (WM2003) oraz z laptopa (WinXP). Modul dosc szybko znajduje satelity jezeli tylko ma widocznosc z niebem. Troche dluzej idzie mu gdy jest schowany np. w kieszeni lub plecaku. Gdy juz znajdzie satelity i ustali polozenie to sprawuje sie super.
Oczywiscie jak to jest z GPS'em to nie ma co od niego zadac pracy w pomieszczeniach lub gdy jest schowany gdzies gleboko w torbie.

Mam pytanie co do tego ukladu.
Potrzebuje informacji czy mozna sterowac modulem bluetooth ktory jest wykorzystywany przez ld-3w?
Chce wykorzystac ten modul GPS w projekcie ale potrzebuje zeby byl niewidzialny dla innych modulow/urzadzen bluetooth. Czyli interesuje mnie informacja jak moge wylaczyc wykrywalnosc modulu bluetooth.
Nadmienie ze jest to normalna opcja w modulach bluetooth, jest to mozliwe (nie wiem czy przy ld-3w), laczenie sie z takim modulem nastepuje wtedy po numerze mac modulu bluetooth.

Jakby ktos cos na ten temat wiedzial to bede wdzieczny za odpowiedz.

Pozdrawiam