Niezależne zasilanie U2 Fortuna? Jak?

• 10 Odpowiedzi
  • 1659 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 07, 2004, 15:52:32 »
Czy rozpracował ktoś zasilanie GPS Fortuna U2 na kabelku tak, aby np. ASUS A620 z GPS działał poza samochodem. Śledziłem dyskusje i często było pytanie "po co"? Myślę, że czasem może się przydać! A czy ten GPS można jakoś podłączyć do laptopa?

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 08, 2004, 06:59:12 »
Ja kiedys pisalem jak zrobilem do HI-204E
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=8435
wiec pewnie mozna by to zrobic tez do Fortuna U2 tak samo tylko musisz znac opis pinow w swoim sprzecie.
U mnie to sie dziala OK i czasmi zabieram go z soba i korzystam z takiego przenosnego zestawu tzn uzywam go od czasu do czasu aby sprawdzic jak i w ktora strone sie kwierowac i co jest w okolicy. Uzywam do tego OziexploreraCE bo automapa to tylko w samochodzie.

*

Offline Przemko

• 14
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 08, 2004, 12:00:45 »
amprnet:
Jak sprawuje się ten zestaw w terenie, a szczególnie w lesie np. takiej jak Puszcza Kampinowska?
Czy możesz podać połączenia pinów w swoim zestawie tj. PS2 i ipaq, zrobiłbym taki na wycieczki rowerowe?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 08, 2004, 12:22:56 »
Niby proste, ale jakoś nie mogę znaleźć ani opisu pinów wtyczki, ani samej wtyczki do Asus A620. Mimo wszystko dziękuję i za to.

*

Offline quarter

• **
  • 114
  • Sprzęt: Psion Series 3C -> Palm IIIe -> Palm V -> Palm m500 -> Asus A620 -> SPV m3000 -> HTC Touch -> SGH-i780
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 08, 2004, 16:34:24 »
Cytat: sliwinski
Czy rozpracował ktoś zasilanie GPS Fortuna U2 na kabelku tak, aby np. ASUS A620 z GPS działał poza samochodem. Śledziłem dyskusje i często było pytanie "po co"? Myślę, że czasem może się przydać! A czy ten GPS można jakoś podłączyć do laptopa?

Najprościej chyba dokupić gniazdo USB i do niego podłączyć jakiś battery extender.
Sam się nad takim rozwiązaniem zastanawiam.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2004, 18:22:36 »
To chyba nie takie proste, bo jednocześnie zasilany będzie Poket PC oraz GPS. Trzeba by nosić dość dużą baterię!

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2004, 20:37:10 »
Cytat: przemko
amprnet:
Jak sprawuje się ten zestaw w terenie, a szczególnie w lesie np. takiej jak Puszcza Kampinowska?
Czy możesz podać połączenia pinów w swoim zestawie tj. PS2 i ipaq, zrobiłbym taki na wycieczki rowerowe?

Opis pinow IPAQ bralem z http://www.kh-gps.de/ipaq.htm

Opis pinow PS/2 do HI-204E jest w instrukcji GPSa

Połączylem:
1. GPS PS/2 PIN nr 5 (TX) z PIN 7 (RX) w IPAQ
2. GPS PS/2 PIN nr 4 (RX) z IPAQ PIN nr 8 (TX)
3. GPS PS/2 PIN 1 (GND) z IPAQ PIN nr 22 (GND)  

Do pinow GPS PS/2 PIN 2 (VCC) kabelek z + baterii paluszkow oraz z baterii -  kabelek do GPS PS/2 PIN nr 1 (GND)

Układ sprawuje sie poprawnie, nie sprawdzałem w gestym lesie "np. takiej jak Puszcza Kampinowska" ale na zwykłych przechadzkach po drogach lesnych bylo bez problemów. Oczywiscie nie uzywlaem tego caly czas tylko od czasu do czasu. Nie jest to zestaw komfortowy jak typowy GPS GARMIN itp ale wyszedlem z zalozenia ze skoro mam GPS ktory w wiekszosci uzywam w samochodzie moge go uzyc od czasu do czasu poza nim wiec dlatego wykonalem wersje HI-204E portable :)

[Dodano: 2004-09-08 21:15:53]
Cytat: sliwinski
Niby proste, ale jakoś nie mogę znaleźć ani opisu pinów wtyczki, ani samej wtyczki do Asus A620. Mimo wszystko dziękuję i za to.

Jak pisza tu
http://pc-mobile.net/connectors.htm  wtyk "PTC01 is compatible with Toshiba e310/33x/74x/75x, Fujitsu Loox, Axim X3, Asus A620"  czyli musisz szukac wtyku do tej rodziny lub zamowic na tej stronie kosztuje ok 6$.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 11, 2004, 18:44:48 »
Ja znalazlem na niemieckim forum cos takiego:
http://www.pocketnavigation.de/board/thread.php?threadid=20433&sid=330495808425feaf139d697727b804d4
Pocket, gps i zasilanie w jednej obudowie - to juz jest prawie Garmin  (no moze mniej wytrzymaly ;).

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2004, 07:10:43 »
Cytat: timokie
Ja znalazlem na niemieckim forum cos takiego:
....
Pocket, gps i zasilanie w jednej obudowie - to juz jest prawie Garmin  (no moze mniej wytrzymaly ;).

No fajny pomysł, szkoda ze nie znam niemieckiego :( ale same zdjecia mowia duzo. Ja w ten weekend wlasnie tez na rowerze zrobilem wycieczke i HI-204E ladnie przyssal sie do dzwonka z drugiej strony kierownicy na rzep byla bateria do GPS i cienki kabelek do IPAQ ktory byl w kieszeni gornej kurki (wiem wiem ci co maja GRAMIny to uznaja to za profanacje a nawet jak na pl.rec.gps pisza ze wyprawa z PDA i GPS to "obciach" - ale nie dla mnie). Oczywiscie zestaw taki nie nadaje sie do wyparaw na rowerze po karkolomnych drogach.
Uklad mimo to sie sprawdził sie extra, z kieszeni zdarzalo sie czasami  usłyszec damski glos z OziCE  ze nie moze odczytac pozycji ale zaraz za paru sekundach ta sama Pani podala ze "pozycja zostala odczytana".  
Fajnie bylo pozniej popatrzec na zapis sladu wycieczki. Ciekawa sprawą było to że wracajac wykorzystalem slad zapisany do zbudowania trasy i przy krzyzowkach drug damski glos informowal za ile metrow nalezy skrecic :). Tak to sie pobawilem w ten weekend z moim IPAQ i HI204E i OziCE plus mapy 50K wojskowe.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 13, 2004, 17:26:02 »
Wlasnie tez zrobilem sobie z "kablowego" GPSa typu Rikaline 6010-x5 wersje mobilna :) Jako zasilanie dalem 4 baterie "paluszki". Ciekaw jestem jak dlugo bedzie na nich pracowal GPS.

Amprnet: jak dlugo Ci wytrzymal GPS na Twoim rozwiazaniu ? Mozesz napiszesz cos wiecej na ten temat ?

Czy Twoj HI204 jest w stanie odczytywac sygnal z satelit, jesli jest schowany np. w jakiejs podrecznej torbie ?

pzdr.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 13, 2004, 20:04:33 »
Hm, to zalezy od jakosci paluszkow, na dobrych pociagna tzn z HI204E (bo pewnie kazdy inny GPS innej firmy ma inny pobor pradu) ok 3,5 godziny.
Co do schowanego GPS to nie probowalem. Mozna by pokucis sie o zestaw 2x4 paluszki (tzn 2 zetawy 4 paluszkow polaczone z soba rownolegle) wiec bedziesz mial 2 razy wieksza pojemnosc.