Nemerixa polecam

• 10 Odpowiedzi
  • 1515 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nemerixa polecam
« dnia: Maj 02, 2006, 21:23:08 »
Witam

Studiowałem to forum przed zakupem odbiornika GPS i teraz po zakupie, mając już pierwsze doświadczenia podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Zestaw składa się z:
- HP iPAQ rx3115 WM2003SE,
- GPS QSTARZ BT-Q800 BlueTooth,
- Automapa XL.
- autko DAEWOO MATIZ JOY, 1999 r. :)
No więc na tym zestawie zrobiłem pareset kilometrów zarówno w trasie jak i w Warszawie. Odbiornik GPS leżał sobie w schowku, pocket był zamocowany w uchwycie zainstalowanym w kratce nawiewu. Sygnał straciłem tylko w tunelach przy dworcu zachodnim, a więc norma - SS3 tez tam by zgubił.
Nie sprawdzałem ilości widzianych satelit ani jakości otrzymywanego sygnału, gdyż jako użytkownika końcowego interesuje mnie jedynie efekt końcowy, a więc czysta nawigacja, a do tej nie mam zastrzeżeń.
Reasumując, nie chcecie przepłacać to kupcie sobie Nemerixa na allegro za 315 zeta. To nie jest żadna reklama, a jedynie moje spostrzeżenia z użytkowania.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
Nemerixa polecam
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 02, 2006, 21:29:56 »
a masz airbag nad tym schowkiem bo jak nie to spoko jest ale airbag
skutecznie zasloni caly sygnal. pozatym podaj pelne parametry sygnalu
i ile widzisz satelit.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

Nemerixa polecam
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 02, 2006, 22:25:34 »
wlasnie sprawdziłem, przy otwartych drziwach widzi 5 sateli, przy zamkniętych 4 i wówczas pojawia się 2D co rozumiem że oznacza wyznaczanie pozycji geograficznej bez podawnia wyskości (przy 5 satelitach jest 3D). Poziom sygnału w GPS Space wynosi 35 (ale nie wiem czego ;) ).

Jak dla mnie, znaczy laika, to liczy sie tylko poprawne wskazanie w Automapie, a z tym sobie świetnie radzi.

Nadmienię, że pomiary wykonałem w aucie zaparkowanym pod blokiem 4 piętrowym w kształcie litery C, co może trochę ograniczać widoczność satelit.

*

Offline esion

• *
  • 51
Nemerixa polecam
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 24, 2006, 18:57:50 »
wlasnie potanialy te Nemerixy do 269 :O Fajnie ze dziala w schowku i nie musi miec anteny zewnetrznej
Jesli faktycznie nie jest taki zly to watro je chyba kupic bo te SSIII to chyba z 400zl co?
Wczesniej czesto byly te:
http://allegro.pl/show_item.php?item=105557245&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
Ale one nie mialy auto on/off a te chyba maja.

*

Offline maskon

• **
  • 123
  • Sprzęt: Z1, One, Tablet Z
Nemerixa polecam
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2006, 13:37:09 »
Mam troszkę mieszane uczucia co do tego sprzętu. Faktycznie przez ok 3 miesiące pracował wzręcz wzorowo. Żadnych problemów z sygnałem, długi czas pracy a i cena (wtedy 290 zł) była dość atrakcyjna.
Niestety po 3 miesiącach obraził sie na satelity i odmówił współpracy. Po wysłaniu do sprzedawcy otrzymałem nowy odbiornik. Niestety od poczatku były z nim problemy (potrafił 15 minut nie namierzyć żadnego satelity, a jak już dokonał tego wyczynu to dostrzegł raptem 2,3 bardzo zadko 4, potrafił bez przczyny zgubić się na pół godziny itd). Odesłałem ponownie do wymiany i czekam na 3-ci egzemplarz. Może po prostu miałem pecha a może odbiorniki sa zwyczajnie dość awaryjne. Z drugiej strony 2 znajomych zakupiło identyczne i nie narzekają. Zobacze jak bedzie funkcjonował NR 3. Sprzęt firmowanyjest przez eBonTek a wygląda dokładnie jak ten z aukcji zamieszczonej jeden post wyżej.

.
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2006, 23:57:12 »
a ja mam inne pytanie - tam pisze, ze reaqu... cos tam :) <3sec. To znaczy, ze trzeba czekac do 3 sekund zanim odswiezy pozycje? To chyba duzo nie?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Nemerixa polecam
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 26, 2006, 05:44:57 »
Reakwizycja to czas ponownego ustalenia pozycji po chwilowej utracie sygnału, np. przy wyjeździe z tunelu.

*

Offline waflo

• 334
Nemerixa polecam
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 26, 2006, 11:42:44 »
Spoko, ja tez mialem Nemerixa przez blisko pol roku zanim przesiadlem sie na Sirf3. Potwierdzam, ze w codziennym uzytkowaniu nie widac wielkiej przewagi S3 nad Nemerixem. Ten tanszy dobrze trzyma sygnal, jest wystarczajaco czuly....i przy tym duzo tanszy. Moja werjsa (w odroznieniu do Globalsata) miala wyjscie na antene zewnatrzna wiec mozna bylo zamontowac go sobie na stale gdzies gleboko pod "maska".

Szczerze mowiac ten Nemerix zawodl mnie tylko w ekstremalnych przypadkach. Nie dal rady ustalic FIXa w samolocie na 8000m, w superszybkim pociagu Virgina oraz na niskim pokladzie promu. Biorac pod uwage, ze nie byl on stworzony do tych celow nie mozna miec mu tego za zle. W uzytkowaniu codziennym Nemerix naprawde niezle daje rade....szczegolnie za takie pieniadze.

*

Offline esion

• *
  • 51
Nemerixa polecam
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2006, 11:05:15 »
no i to co napisales przekonalo mnie do kupna tego gps
jutro go kupuje i za tydzien napisze jak sie spawuje

*

Offline lamale

• 38
  • Sprzęt: Omnia SGH i-900 PDA: i900SAHJ3/BRHJ3 Phone: I900XXHJ1
Odp: Nemerixa polecam
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 23, 2007, 10:34:44 »
podlacze sie do tematu. otoz mam nemerixa z nokia n73, i dziala ok, oprocz jednej kwestii. pierwszego lapania sygnalu. tzn, przychodze do autka, odpalam tomtoma, wpisuje adres, i gps szuka sygnalu, i szuka i szuka, i tak potrafi 15min,20 i godzine godzine.dioda swieci, nie mruga itd. powiedzcie mi bo jestem swiezy w tym temacie, czy przecietny odbiornik tez tyle szuka sygnalu. jedynie lepiej jest jak sie stanie, to znjaduje szybciej. jak sie jest w ruchu to i godzine potrafi szukac. prosze o rade, czy to tak jest, czy mam wysylac gps do serwisu??

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Nemerixa polecam
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 23, 2007, 10:58:38 »
Normalne. Fixa należy łapać na postoju. Na ciepły start trzeba chwilę poczekać (20-120s) a gorący jest prawie od zaraz. Inaczej nie tylko trudno złapać fixa, ale jest niestabilny i często prowadzi w buraki.