nemerix - mały problemik (instrukcja)

• 4 Odpowiedzi
  • 544 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 02, 2006, 01:33:54 »
Mam GPS na układzie Nemerixa i potrzebowałbym do niego instrukcje (najlepiej PDF z płytki) :-)
Jak "zaktywować" urządzenie, aby wykryło satelity GPS ?
Czy wystarczy krótko nacisnąć power ?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2006, 02:18:04 »
Włączyć - wyjść na zewnątrz budynku , sparować z PDA ( standardowe 0000) i już  :))
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2006, 11:58:47 »
urzadzenie udalo mi sie sparowac, jednak przez szybe samochodwa na wbudowanej antenie nie lapie satelit  :kill:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2006, 12:08:01 »
A jakich map używasz? Podaj konfigurację sprzętową. No i na początek wrzuć sobie GPS Info lub GPS Viewer.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
Re: nemerix - mały problemik (instrukcja)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2006, 10:55:51 »
Cytat: "lukas-comp"
Mam GPS na układzie Nemerixa i potrzebowałbym do niego instrukcje (najlepiej PDF z płytki) :-)
Jak "zaktywować" urządzenie, aby wykryło satelity GPS ?
Czy wystarczy krótko nacisnąć power ?

Zamiast instrukcji moge polecic ci ten temat:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30868
Dowiesz sie z niego wielu ciekawych rzeczy, mnie po zakupie GPSa bardzo wiele pomogl i wyjasnil. Prawie nie potrzebowalem instrukcji ;P
Jezeli twoj odbiornik startuje po raz pierwszy, to znalezienie satelit moze troche potrwac.
O ile sie nie myle to nowy, jeszcze nie uzywany odbiornik jest "czysty", nie ma sciagnietych zadnych danych i po pierwszym uruchomieniu musi je wszystkie pobrac, a to troche trwa.

"Factory reset
Zwany czasem Autonomous Start, Search the Sky (Garmin).
To sytuacja w której odbiornik nie dysponuje żadnymi aktualnymi danymi - almanachem, efemerydami, zsynchronizowanym czasem. Musi je wszystkie skompletować, ściągając z satelitów.
Teoretycznie, przy idealnej widoczności nieba, silnym i niezakłóconym sygnałem z satelitów (a różne zjawiska mają miejsce w górnych warstwach atmosfery, czego często nie widać) i dobrym stanie odbiornika (czułość) powinno wystarczyć 12,5 min. Tyle bowiem czasu potrzeba na pozyskanie wszystkich danych z systemu GPS.
Dobrze jednak wiadomo, że tak krótki okres jest niemal nieosiągalny dla większości odbiorników. Duża w tym "zasługa" wspomnianych algorytmów zawartych w firmware.
Zatem w zależności od czułości odbiornika, konfiguracji i widoczności satelitów oraz jakości ich sygnałów, prawidłowości oprogramowania firmware i paru innych czynników czas ten należy szacować od kilku minut do nawet kilku godzin. Należy uzbroić się w cierpliwość i nie podejrzewać z góry naszego nowego lub bardzo długo nie używanego odbiornika o awarię. I robić tę próbę, co ważne, na możliwie otwartej przestrzeni. "

Czyli tak jak napisal kolega powyzej. Wlacz GPSa, zesparuj go z pda, uruchom GPSInfo, ustaw sie w jak najbardziej otwartej przestrzeni i... czekaj... Po jakims czasie odbiornik powinien "zatrybić".
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G