Nawigacja w USA

• 13 Odpowiedzi
  • 712 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nawigacja w USA
« dnia: Styczeń 31, 2006, 19:18:05 »
Witam ,
W czerwcu wyjeżdżam do USA - Nowy York  i okolice dlatego poszukuję wszelkich informacji na temat jakiegoś Palmtopa i mapy USA ktory pomógł by mi w poruszaniu się w USA Jestem kompletnie "zielony" w tych tematach a chciałbym coś tutaj kupić  i tam korzystać  
Czekam na jakieś konkretne i sprawdzone informacje na ten temat -
od Was zależy co kupię i czy wogóle coś kupię przed wyjazdem do USA

pozdrawiam

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2006, 05:35:25 »
jesli chodzi o kupno kompletu z mapami to taniej kupisz w USA - w Polsca map raczej wogole nie kupisz - bedziesz musial kupowac w USA i czekac na przesylke do Polski - bezsens...

zobacz sobie na tej stronie zestawy (PDA + GPS + oprogramowanie) lub same programy
http://www.buygpsnow.com/

ja jezdze po USA z Destinatorem

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 01, 2006, 06:44:47 »
Ja jezdze z HP Navigation System. Do kupienia na stronie HP razem z odbiornikiem GPS za okolo 300$, albo jako same mapy za okolo 100$

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2006, 07:13:19 »
Cytat: "lachutm"
Ja jezdze z HP Navigation System. Do kupienia na stronie HP razem z odbiornikiem GPS za okolo 300$, albo jako same mapy za okolo 100$

czyli odbiornik wyceniaja na 200$ ? troche drogo...
czy w sklad tego zestawu nie wchodzi czasami Delorme Street Atlas?

*

Offline lachutm

• **
  • 187
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2006, 08:01:13 »
Przed chwila sprawdzalem i na stronie HP caly zestaw (mapy, odbiornik, uchwyt na wentylator i ladowarka) kosztuje 329.99$. + przesylka. Pierwszy raz gdy to kupilem to bylo to jakies ponad dwa lata temu. Natomiast jakis rok temu kupilem tylko same mapy, kosztowaly 99$ + przesylka. Z programu w sumie jestem zadowolony, choc na rx3115 chodzil stabilniej (moze to wina VGA w hx4700). Niby sa jakies wersje na hx4700 ale szczeze mowiac mysle ze to ten i tem sam produkt, chyba ze ktos akurat ma ten zestaw i moze cos powiedziec. A tak pozatym to jest bajecznie prosty w obsludze w przeciwienstwie do Automapy (choc Automapa tez mnie zaskoczyla paroma zeczami).
A jesli chodzi o Delorme Street Atlasto nic takiego nieznalazlem na tych mapach ktore ostatnio kupilem.

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2006, 08:06:49 »
a mozesz mi napisac jak sie nazywa ten program i mapy?

wg mnie ten komplet nie jest wart 330$ - za kwote o wiele mniejsza mozna miec komplet wg wlasnego uznania na najnowszym odbiorniku BT (SiRF Star III) i dowolne mapy

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2006, 08:09:56 »
np. to
http://www.buygpsnow.com/item.aspx?itemid=6008

za kwote 250$ masz:
odbiornik BT (odpowiednik BT-338)
ladowarka samochodowa i sieciowa
uchwyt
oprogramowanie OnCourse
etui
karta 1GB

bardzo dobra oferta

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2006, 08:12:09 »
albo to - 169$
http://www.buygpsnow.com/item.aspx?itemid=450

rewelacyjna cena

program Destinator
GPS
ladowarka
uchwyt

*

Offline lachutm

• **
  • 187
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2006, 13:02:54 »
Program nazywa sie hp iPAQ Navigation System. Mapy sa najprawdopodobniej firmy NAVTEQ i mysle ze znaczek HP gra tu role. Zgodze sie ze teraz jest wybor, i to jaki ale ponad dwa lata temu takiegoz wyboru niebylo. Chyba zgodzisz sie ze mna. w Tej chwili wiekszosc samych map wacha sie w granicach od 75 do nawet 150 w przypadki TomToma. Wiec mapy od HP w cenie 99$ wychodza w sumie tanio. Niestety minuesem tego jest to ze kazdy update map jest platny i kosztuje kolejne 99$. Lipcio mozesz mi powiedziec jak sprawuje sie Instant traffic information. Rozumiem ze wymaga stalego polaczenie z netem,  wiec czy powiedzmy sesja GPRS wystarcza. I jak to sprawuje sie w praktyce?

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2006, 02:59:28 »
HP nie ma swojego oprogramowania do nawigacji wiec jest to jakis program kupiony - z tego co wyczytalem i widzialel screeny to jest to wlasnie aplikacja DeLorme

czy 2 lata temu nie bylo innego wyboru? byl... TomTom i Destinator jest na rynku znacznie dluzej - sam zaczalem go uzywac ok. 1.5 roku temu - wtedy byla to wersja Destinator 3

Instant Traffic Information nigdy nie uzywalem - zalezy to pewnie od operatora i oprogramowania jakie wybierzesz bo jest kilka - placisz abonament miesieczny - najlepiej miec telefon ze stalym dostepem do netu lub wlasnie GPRS u jednego z operatorow komorkowych - poczytaj w necie bo jest sporo na ten temat

*

Offline lachutm

• **
  • 187
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 02, 2006, 06:04:54 »
Sprawdzilem dokladnie i cale oprogramowanie pochodzi od NAVTEQ www.navigation.com tam mozna zamowic te same mapy co sa na stronie HP.
Ja dwa ponad dwa lata temu powiedzmy raczkowalem z PDA a co dopiero z nawigacja. Zamowilem ja na stronie HP bo mialem pewnosc ze to bedzie dzialalo z moim PDA.
A jesli chodzi o Traffic Information tam pisze ze to jest bez ekstra kosztow tylko dodatkowe urzadzenia moga byc wymagane, rozumiem ze chodzi np. o komorke z sesja GPRS.

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 02, 2006, 06:39:07 »
a nie mowisz czasami o TMC? Traffic Message Channel? do tego potrzebujesz specjalny GPS

*

Offline lachutm

• **
  • 187
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 02, 2006, 12:42:32 »
Nie, to jest na jednej ze stron ktora podales gdzie mozna kupic Destinatora. Zreszta na stronie glownej tez jest to samo :
http://www.buygpsnow.com/destinator-pn-north-america-usa-canada-major-road-446.html i jesli dasz na zakladke Features, to jest na samym dole

Instant traffic information at no extra cost*
...
*May require additional hardware.

To sa informacje o Destinator PN North America (USA + Canada + Major Road), ktorego podobno posiadasz. Wiec teroretycznie moglbys podlaczyc PDA do internetu poprzez komorke i powinno dzialac. Pytam bo mam nieograniczony dostep do GPRS w komorce i chcialbym to jakos wykozystac.

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w USA
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 02, 2006, 15:34:48 »
Destinator posiada wsparcie wlasnie dla wspomnianego wyzej TMC - koszto wnie ma ale trzeba miec specjalny GPS
http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel