Nawigacja Równoległa

• 12 Odpowiedzi
  • 4937 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nawigacja Równoległa
« dnia: Lipiec 25, 2007, 20:27:39 »
Witam

czy zna ktoś program który działał by w ten sposób.

zaznaczam punkt A  i poruszam sie po pewnej linii az do zaznaczenia punktu B

w tym momencie PDA rysuje mi linie rownolegle do mojego sladu w okreslonej odleglosci np 20m i od teraz moge sie poruszac po liniach rownoleglych do mojego sladu.

program umozliwilby prowadzenie maszyn rolniczych w specyficznych warunkach 

sa takie programy komercyjne ale kosztuja po kilka tys. zl. co w porownaniu do stopnia ich skomplikowania jest co najwyżej  śmieszne.

PS

może ktoś z programistów by się tym zajął - sądzę że z powodzeniem można taki program sprzedać w rozsądnej cenie  ;)

Napisane: Lipiec 25, 2007, 19:59:44
http://www.guidemate.com/information.php

mniej więcej cos takiego jak w SIMULATOR

*

Offline as127

• **
  • 207
Odp: Nawigacja Równoległa
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2007, 20:58:54 »
Co to znaczy "w specyficznych warunkach"? ślad maszyny z odległości 20 m chyba widać bez problemu i bez problemu można prowadzić równolegle

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2007, 08:24:17 »
jesli twierdzisz ze "BEZ PROBLEMU" da sie prowadzic rownolegle w odleglosci 20 metrow to chyba nie masz o tym bladego pojecia
dobrze ze dodales chociaz "CHYBA"

w specyficznych to znaczy w takich ze dopuszczalne jest nalozenie sie szerokosci roboczych maszyny

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2007, 11:38:47 »
jesli twierdzisz ze "BEZ PROBLEMU" da sie prowadzic rownolegle w odleglosci 20 metrow to chyba nie masz o tym bladego pojecia
dobrze ze dodales chociaz "CHYBA"

w specyficznych to znaczy w takich ze dopuszczalne jest nalozenie sie szerokosci roboczych maszyny

Wydaje mi się, że dokładność komercyjnych odbiorników GPS nie będzie wystarczająca do takiego celu. Choć warunki odbioru sygnału z satelitów w przypadku obszarów rolniczych są zbliżone do ideału (otwarta przestrzeń), to nawet pomiar różnicowy z DGPS daje zazwyczaj błędy +- 10 M (a różnicowy satelita nie wszędzie i nie zawsze jest widoczny). Jeśli porównać taki błąd z oczekiwaną rozdzielczością tych równoległych "linii" to problem staje się oczywisty. No chyba, że znajdujesz się w zasięgu działania jednej z stacji nadawczych DGPS darmowego systemu GNSS (jest na przykład w Krakowie) i masz odpowiedni sprzęt, do odbioru takiego sygnału (Wi-fi, GPRS). Wtedy dokładność pomiaru może wynosić nawet kilkanaście centymetrów (tak przynajmniej podają). Być może udało by się wtedy wykorzystać funkcje programu OziCe, związane z wyznaczaniem tras i jakoś rozwiązać problem.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2007, 12:43:58 »
a nie łatwiej wykorzystać do takiego czegoś odbiorniki geodezyjne? pozwalają na dokładność nawet kilku cm - są też przeszkody - cena i stacjonarność odbiornika
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2007, 21:47:15 »
dokladnosc jest wystaczajaca

na otwartych przestrzeniach EGNOS jest bezproblemowy - na garminie z antena zewnetrzna mam prawie zawsze +-1m

zgrywalem kilka razy slad (robiony w przeciagu kilku godzin) i praktycznie sie pokrywal

roznica jest jesli robisz pomiar kilkakrotnie  w sporych odstepach czasu (np drugi dzien) a to juz dla mnie nie ma znaczenia poniewaz interesuje mnie polozonie wobec poprzedniego przejazdu (poczatkowego) a nie polozenie geograficzne

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2007, 09:05:13 »
dokladnosc jest wystaczajaca

na otwartych przestrzeniach EGNOS jest bezproblemowy - na garminie z antena zewnetrzna mam prawie zawsze +-1m

Co znaczy, że EGNOS jest bezproblemowy  :O Nie wiem czy wiesz, ale...EGNOS jest systemem niedziałającym... :grin:

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2007, 12:35:20 »
Hmmm... Wydaje mi się, że EGNOS niedawno został oddany do użytku publicznego, a bodajże we wrześniu ub.r. w Warszawie powstała stacja EGNOS (RIMS-WRS)...

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2007, 12:38:42 »
dobra zle nazwalem (sugerowalem sie nazwą w menu GPS-a) chodzi mi o DGPS - w kazdym razie dokladnosc nie stanowi problemu
sam spawdzalem i jest to do przyjecia - nie chce zeby mnie ktos przekonywal, udowadnial itd

chodzi mi TYLKO o strone softwarową takiego wyznaczenia lini rownoleglych do sladu

Ma ktos jakis pomysl ??

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2007, 13:04:59 »
Poszukaj wątku pomysł na program czy coś takiego, pewien klubowicz szuka pomysłu jaki by programk na PPC napisać, może się podejmie?
barek ;-)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 27, 2007, 13:29:52 »

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 27, 2007, 13:46:39 »
Mysle, ze WDGPS_CE ma funkcje jakiej szukasz. Program nie jest jeszcze w wersji finalnej (nie wszystkie funkcje dzialaja), obsluga wymaga przyzwyczajenia i nie jest do konca przetlumaczony na angielski, ale za to jest darmowy. Program nie wyswietla graficznie sladu, tylko pokazuje odchylke od prawidlowego kursu, dystans do przebycia, itp. (drugi obrazek ponizej). Oprocz tego oferuje kilka innych przydatnych funkcji (np. obliczanie pola powierzchni na podstawie sladu, usrednianie pozycji).

Odnosniki:

« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2007, 13:52:11 wysłana przez timokie »

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 28, 2007, 09:21:16 »
dzieki, program naewno wart przyjrzenia sie
tylko ze problemem moze byc obsluga (przyuczenie traktorzystów)
programy komercyjne maja doslownie kilka przyciskow - widac to w linku ktory podalem na samym poczatku
a czy jest na forum ktos kto zajmuje sie programowaniem ?
troche programowalem ale na PC i problem wydaje sie banalny dla osoby majacej jako takie pojecie o programowaniu na PPC

pozdrawiam