GPS BT z allegro

• 6 Odpowiedzi
  • 682 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS BT z allegro
« dnia: Kwiecień 09, 2006, 12:26:58 »
Witam!!!

Chciałbym wzbogacić swojego 3970 w możliwość współpracy z GPS'em
i chciałem kupić coś w miarę taniego, a przyzwoitego ;-)
Natrafiłem m.in. na takie oferty, które mnie zainteresowały:

1.
http://www.allegro.pl/item95501931_gps_bluetooth_czuly_sony_chip_12_satelit_fv.html
ale niestety nie za bardzo mogę cokolwiek na jego temat znaleźć, ani tego zachwalanego chpisetu...

2.
http://www.allegro.pl/item97338229_bluetooth_owy_gps_rikaline_gps_6030_.html
O tym z kolei znalazłem stosunkowo dużo i raczej pochlebne opinie.

Odbiornik ma w perspektywie współpracować z automapą (a i to niezbyt często) i od czasu do czasu góry + rower ;-).  Dlatego też chciałbym kupić coś w miarę dobrego oscylującego w granicach 300zł.

Pozdrawiam

*

Offline waflo

• 334
GPS BT z allegro
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2006, 19:09:02 »
Tanim i reletywnie dobrym odbiornikiem jest cokolwiek na Nemerixie. Widzialem takie odbiorniki na Allegro w cenie ok 250zl. Chipset ten jest lepszy od SIRF II oraz chipsetu SONY. Co prawda SIRF III bije Nemerixa na glowe ale odbiornika na SIRF III nie da sie kupic za 300zl.

Reasumujac wybierz Nemerixa lub dozbieraj kasy na cos z Sirf III. Nie kupuj nic z SIRF II, chipsetem SONY itp (ogolnie nic z obsluga 12 satelit).

GPS BT z allegro
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2006, 19:42:29 »
Jak kupiłem royalteka sna sirf star III za 399 na allegro. Moim zdaniem jest ok. No ale to o 99pln więcej niż chciałeś wydać. Sam zastanawiałem się wcześniej nad nemerixem...

GPS BT z allegro
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2006, 20:27:22 »
Dziękuję za obie odpowiedzi. Już mi ktoś wcześniej poradził nemerixa na pl.rec.gps

Skorzystałem z porady i kupiłem takiego:

http://www.allegro.pl/item97580261_gps_bt_77_wonde_proud_bluetooth_nemerix_.html

Jeszcze go nie dostałem więc nie wiem jak się sprawdzi w użytkowaniu.

A z tymi 12 satelitami to w czym rzecz, bo jako żywo nie jestem specjalnie w temacie?

GPS BT z allegro
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2006, 20:41:40 »
Tak jeszcze z czystej ciekawości ;-) Ten gps na chipsecie sony jest niezalecany z powodu tych 12 satelitów, czy też ma inne przypadlości?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
GPS BT z allegro
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2006, 21:12:30 »
To nie jest ilość satelitów, ale ilość niezależnych kanałów, przy pomocy których odbiornik satelity śledzi.
Do odbiornika dociera, powiedzmy, średnio ok. 8 bezpośrednich sygnałów z satelitów (odbiornik "widzi" satelitę) oraz bliżej nieokreślona ilość sygnałów odbitych (od podłoża, budynków, maski samochodu, etc.).
Odbiornik początkowo "nie wie", które z tych sygnałów są prawidłowe, które zdublowane - musi je porównać z wzorcem.
Zatem, im więcej kanałów, tym szybciej się upora z wyselekcjonowaniem tych właściwych sygnałów.
Nie jest to dokładnie tak jak napisałem, w rzeczywistości jest bardziej skomplikowane, dochodzą jeszcze inne elementy, ale taka jest z grubsza idea.

Co zaś do samej oferty tego odbiornika z chipsetem Sony, to nie bardzo wiadomo co to jest (np. kto jest producentem?). Niewiele jest też opinii i doświadczeń użytkowników odbiorników z tym chipsetem.
Więc jest niejako podwójne ryzyko kupienia kota w worku...

GPS BT z allegro
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2006, 21:37:03 »
Co zaś do samej oferty tego odbiornika z chipsetem Sony, to nie bardzo wiadomo co to jest (np. kto jest producentem?). Niewiele jest też opinii i doświadczeń użytkowników odbiorników z tym chipsetem.
Więc jest niejako podwójne ryzyko kupienia kota w worku...

Mam to samo odczucie, gdyż pisałem do oferującego, aby podał producenta oraz dokładne oznaczenie tegoż modelu i niestety po tym moim liście zapadła kłopotliwa cisza ....

No cóż, ostatnio dałem się na allegro naciąć na dyktafon przez jedną znamienitą firmę SO*EX ;-) Dlatego wolałem zapytać.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.