Bluei

• 5 Odpowiedzi
  • 1071 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bluei
« dnia: Marzec 07, 2004, 11:37:23 »
W wielu miejscach czytalem info o tym szwedzkim GPSie. Ale nigdzie nie znalazlem testu. Moze ktos wie cos na ten temat? Bluei odbiera tylko 8 kanalow, rzekomo po to aby zmniejszyc pobor pradu. Ale czy sygnal z 8 satelitow wystarczy? Ciekaw jestem jak ten GPS dziala w rzeczywistosci.

Bluei
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2004, 13:58:23 »
Odbiornika nie znam, a co do ilości satelitów: 3 satelity to wystarczający namiar do nawigacji poziomej, z reguły przy 3 satelitach otrzymujemy dokładność interpolowaną ok. 20-30m.  4 satelita ułatwia obliczenia w pionie (wys. ponad poziom morza), a każdy następny powoduje tylko doprecyzowanie danych. Przy ok 8 sateltach mój odbiornik wyświetla info: dokładność nawigacji 6m. Niestety ciągle to jest odbiornik turystyczny i podawana dokładność wynika z interpolacji danych, a błąd może sięgać i tak nawet 30m !
O ile pamiętam informacje udostępniane przez system GPS dla celów cywilnych pozwalają określić położenie (w Europie) z dokładnością do 100m. Dlatego też im większa ilość satelitów, tym większa dokładność pomiaru, a właściwie iterpolacji - ciągle nasze położenie wynika tylko z zastosowania pewnych algorytmów obliczeń, a nie z analizy konkretnego sygnału z satelity dającego informację z precyzją 100m. Ostatnio to uległo zmianie i w systemie "waas" dokładność namiaru dla celów cywilnych osiąga 3m, ale nie wiem czy ten system funkcjonuje w Europie.

*

Offline kozi

• **
  • 220
Bluei
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2004, 22:03:03 »
Cytat: gps maniak
O ile pamiętam informacje udostępniane przez system GPS dla celów cywilnych pozwalają określić położenie (w Europie) z dokładnością do 100m.
to było przed wyłączeniem SA [celowo wprowadzanego błędu]dla użytkowników cywilnych (kochan Bill ;) ]  
teraz średnio 8-15 m dokładności , max 30 -  oczywiście, jak to pisze producent przez 9x% czasu  [tzn. czasami błąd może być dużo większy]  ale przez resztę czasu nie jest tak źle

Bluei
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2004, 22:57:03 »
Słusznie. Kozi ma rację. Przyznaję że nie odrobiłem zadania domowego. Sprawdziłem artykuł na temat "waas" i faktycznie jest tam informacja na temat 15m, ale praktyka pokazuje, że błedy są czasem znacznie większe - zwłaszcza przy 3 satelitach.
Tak na marginesie krótkie pytanko, czy pod tą ksywką "kozi" kryje się może autor cgpsmappera ?

*

Offline kozi

• **
  • 220
Bluei
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2004, 22:15:29 »
nie  [chyba powinienem dodać "niestety"]

Bluei
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2004, 11:47:46 »
Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą ciekawe czy Stanisław Kozicki czasami do nas zagląda ?