Navi na WM vs. navi na Symbian

• 81 Odpowiedzi
  • 9996 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Navi na WM vs. navi na Symbian
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwiec 17, 2009, 00:11:48 »
po porównaniu kilku lokalnych miejscowości z http://www.viamichelin.pl
Mrzezino żelistrzewo osłonino nie brakuje tam jednej ulicy tylko po kilkanaście ulic to są 3 miejscowości obok siebie wpisywałem miejscowosci które znam i jezdzę jakoś nie znalazłem sytucji na odwrót

Nie rozmawiamy tu o atlasach internetowych dla PC, tylko o programach nawigacyjnych dla PDA.
Nie chce mi się instalować Sygica McGuidera 2009, bo do tej aplikacji (mapy TeleAtlasa dla McG 2009, a nie do www Michelina) się odnosimy i te dwie (+ AM) aplikacje / mapy porównujemy.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwiec 17, 2009, 07:42:36 »
ja bym chciał kupić na pda taki program co by miał te mapy http://www.viamichelin.pl
jezeli dostawcą map jest teleatlas  to np. w tym Sygica McGuidera 2009 nie bedzie tego samego co tu http://www.viamichelin.pl ?
są takie programy na pda co mają te mapy http://www.viamichelin.pl ?
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 17, 2009, 08:59:58 »
ja bym chciał kupić na pda taki program co by miał te mapy http://www.viamichelin.pl
jezeli dostawcą map jest teleatlas  to np. w tym Sygica McGuidera 2009 nie bedzie tego samego co tu http://www.viamichelin.pl ?

teoretycznie powinny być te same, ale praktycznie niekoniecznie. przykładowo TA daje dla swoich produktów dużo lepsze mapy niż te które sprzedaje konkurencji...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 17, 2009, 09:50:13 »
jedyne co widze to ten mcguider
są po 250zł-300zł mapy europy
http://www.allegro.pl/item663690959_mcguider_mapa_polski_i_europy_symbian_wm_2_gb.html
http://www.allegro.pl/item646988204_mcguider_nawigacja_gps_w_twoim_telefonie.html

jest tam mrzezino z ulicami ? moze ktoś sprawdzić ?
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 17, 2009, 10:48:06 »

Z tego co kiedys sprawdzalem te mapy byly zawsze identyczne. Dziwne byloby chyba to, ze dostawca wycina czesc drog dla jednej firmy, a dla drugiej ma wszystkie? Moze niech ktos potwierdzi kto ma Nokie :)

Poza tym mimo ogromnego wieloletniego doswiadczenia "mądrzejszych" kolegow z forum to jakos dziecinnie latwo szuka sie miejscowosci ktorych nie ma Automapa(albo sa i maja 2 ulice), a w druga strone jeszcze jakos mi sie nie udalo - dlatego napisalem, ze z chcecia zobacze na przykladzie miejscowosci,  ktore pokaza mi ze faktycznie te 70% w Automapie to nie jest tylko "chłyt marketingowy" - w koncu papier/strona wszystko przyjmie ;)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 17, 2009, 11:16:12 »
Cytat: temp333
... jakos dziecinnie latwo szuka sie miejscowosci ktorych nie ma Automapa(albo sa i maja 2 ulice), a w druga strone jeszcze jakos mi sie nie udalo - dlatego napisalem, ze z chcecia zobacze na przykladzie miejscowosci,  ktore pokaza mi ze faktycznie te 70% w Automapie to nie jest tylko "chłyt marketingowy" - w koncu papier/strona wszystko przyjmie ;)

Po pierwsze mieszasz statystyki, po wtóre ich nie rozumiesz.
70% to procent populacji objęty adresami łacznie z numerem domu, tych TA ma 47%
I właśnie w tym parmetrze AM zdecydowanie prowadzi.
Jeśli chodzi o same nazwy ulic, to w AM ten parametr jest nazwany
"procent populacji objętej nawigacyjnymi planami miejscowości" i wynosi 78%,
do oznacza że 22% czyli blisko 8mln mieszkańców PL mieszka tam
gdzie AM nie ma jeszcze lokalnych uliczek ani nazw ulic.
A że są to tylko gminy wiejskie, to nic dziwnego, że łatwo takie miejscowości znaleźć.
Jakie pokrycie na poziomie nazw ulic ma TA niestety nie wiem.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 17, 2009, 11:30:21 »
Tez widze ze kolega przeczy temu co mowil wczesniej, ja powiem tak ,mialem juz kilka urzadzen z wm i dotykiem ,jestem rozgarniety jak chodzi o kompy ,nawigacje pda ,i tegotypu sprawy,symbian ma ta przewage nad wm ze tutaj nie trzeba instalowac setki cabow ,zmieniac co chwile romow ,wersji radia ,jak wyjdzie nowy soft to jeden chyba ze jakis obrandowany ,symbian ma to wszystko czego nie ma wm mianowicie prostowa i wygoda obslugi ,uprzedze pytania na codzien nie jezdze samochodem wiec niepotrzebna mi nawigacja ,sprzedaje systemy nawigayjne dla roznych ludzi i rowniez polecam AM ,ale nie ma tu co stawac okoniem bo AM zdarzaja sie babole, jezdzilem troche na SYgicu po Polsce ,m.in. trasa szczecin -> jakas mala wioska za koszalinem kawalek (gdzies na d morze) i sygic ktory jest niby tak kiepski genialnie poprowadzil nas przez jakies male miejscowisci z 4 domami, tak byly nawet nazwy ulic (co do numerow to nie bylo takiej potrzeby zeby to sprawdzac) wiec prosze nie mowcie mi o tym ile to ja trace bo mam symbiana ,swiadomie wybralem taki sprzet jaki mam (N81 8GB) za telefon tez zaplacilem tyle ze moglbym kupic sobie nowego Touch HD jak wchodzil do sprzedazy tylko ze ja nie chce zadnego dotyku i WM na pokladzie....
Dziekuje ....

Dziwne, bo ja jakos nie musialem na WM instalowac setek cabow, zmieniac ROM, radia itp., zeby program nawigacyjny dobrze dzialal.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 17, 2009, 11:39:16 »

Cytat: temp333
... jakos dziecinnie latwo szuka sie miejscowosci ktorych nie ma Automapa(albo sa i maja 2 ulice), a w druga strone jeszcze jakos mi sie nie udalo - dlatego napisalem, ze z chcecia zobacze na przykladzie miejscowosci,  ktore pokaza mi ze faktycznie te 70% w Automapie to nie jest tylko "chłyt marketingowy" - w koncu papier/strona wszystko przyjmie ;)

Po pierwsze mieszasz statystyki, po wtóre ich nie rozumiesz.
70% to procent populacji objęty adresami łacznie z numerem domu, tych TA ma 47%
I właśnie w tym parmetrze AM zdecydowanie prowadzi.
Jeśli chodzi o same nazwy ulic, to w AM ten parametr jest nazwany
"procent populacji objętej nawigacyjnymi planami miejscowości" i wynosi 78%,
do oznacza że 22% czyli blisko 8mln mieszkańców PL mieszka tam
gdzie AM nie ma jeszcze lokalnych uliczek ani nazw ulic.
A że są to tylko gminy wiejskie, to nic dziwnego, że łatwo takie miejscowości znaleźć.
Jakie pokrycie na poziomie nazw ulic ma TA niestety nie wiem.

podobnymi pokryciami posługiwała się kiedyś idea stawiając przekąźniki tylko w  najwiekszych miastach  i posiadając mega zasięg na na % ludzi  choć wszystkim było wiadome ze era i plus ma wiekszy bo poza miastem idea miała 0%

widze wielkie podobieństwo mega % pokrycia numerami domów w miastach ale poza miastami brak ulic

pewnie wiekszość myśli tak jak ja że dodają w automapie  numery domów bo już mają wszystkie ulice a tu nic bardziej mylnego tylko działąją marketingowo jak idea na początku

*

Offline Shmit

• **
  • 122
  • Sprzęt: Nokia N81 8GB HTC Hero Nokia 3310 C
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 17, 2009, 11:50:15 »
jedyne co widze to ten mcguider
są po 250zł-300zł mapy europy
http://www.allegro.pl/item663690959_mcguider_mapa_polski_i_europy_symbian_wm_2_gb.html
http://www.allegro.pl/item646988204_mcguider_nawigacja_gps_w_twoim_telefonie.html

Jest z ulicami.

@Horde ,nie mowilem o nawigacji i zwiazanej z nia instalacja romow tylko ogolnym uzywaniu jakiegokolwiek pda ,jak nie zrozumiales to przeczytaj raz jeszcze co napisalem

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 17, 2009, 12:08:32 »
Przeczytalem, widocznie jestem inny, bo caly czas jade na firmowym ROM, a co cabow to na Symbianie dodatkowe aplikacje, programy firm zewnetrznych instaluja sie Tobie same, czy moze OTA, czy czegos nie wiem?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwiec 17, 2009, 12:16:12 »
dzieki  :ok:

*

Offline Shmit

• **
  • 122
  • Sprzęt: Nokia N81 8GB HTC Hero Nokia 3310 C
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwiec 17, 2009, 12:18:06 »
Przeczytalem, widocznie jestem inny, bo caly czas jade na firmowym ROM, a co cabow to na Symbianie dodatkowe aplikacje, programy firm zewnetrznych instaluja sie Tobie same, czy moze OTA, czy czegos nie wiem?
Nie nie instaluja sie same ,ale nie musze instalowac 10 roznych programow zeby sobie ustawic wyglad menu czy czegos innego ,w zaparte idziesz z wm jakby Ci za to placili ,ja osobiscie (bynajmniej narazie) nigdy wiecej wm

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #72 dnia: Czerwiec 17, 2009, 12:22:10 »
Placic jeszcze nie placa, ale mogliby :)
To raczej Ty idziesz w zaparte z symbianem, zreszta stad narodzila sie ta cala dyskusja.
Mialem i juz wiecej nie zamierzam.
EOT

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwiec 17, 2009, 13:16:51 »

Jesli bezwzglednie zalezy Ci na szczegolowosci mozesz sie tez zastanowic nad IGO8 z najnowsza emapą - wada jest podobno kategoryzacja drog, ale dokladniejszej sie nie znajdzie - www.docelu.pl z tego krozysta.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwiec 17, 2009, 13:53:27 »
i po co Ci ta dokładność jesli możesz skręcić "niechcący" w drogę pod prąd
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 17, 2009, 14:47:58 »
na stronie www.teleatlas.com jest mcguider
wiec pewnie ich plus cena do 300zł plus (pod wm i symbian) w razie zmiany telefonu wątpie zeby robili problem z przeniesieniem licencji np na symbian

automape tez mam wiec nie ma sensu wymyslać

*

• 6498
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 17, 2009, 16:43:16 »
na stronie www.teleatlas.com jest mcguider
wiec pewnie ich plus cena do 300zł plus (pod wm i symbian)

O, a po ile u was Euro? Nadal po 3,8 PLN?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 17, 2009, 17:30:41 »
ostatnio kupowalem po 4,5
o cenie 250 i 300zł mowilem o allegro
a strone podałem ze jest na niej  mcguider wiec mapy powinny byc takie jakie zebrali
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2009, 17:33:12 wysłana przez slawrumia »

*

• 6498
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwiec 17, 2009, 19:07:27 »
Przeglądam tego McGuidera, porównuję z viaMichelinem i z AutoMapą.
Faktycznie, siatka dróg i ulic (nazwanych) w pipidówkach robi wrażenie. Być może jest i lepsza niż w AutoMapie.
Sprawdziłem jednak parę adresów punktowych, na chybił trafił. I jest tu coś dziwnego.
I tak, w Dobrzanach (Stargardzki) adres ul. Armii Czerwonej 3 pokazuje 770 m od faktycznego położenia. Zarówno w McGuiderze, jak i we viaMichelinie.
Zaś w Drzewicy (Opoczyński) adres ul. Kilińskiego 55 aż 1,1 km od właściwego punktu! Ale tylko McGuider, bo viaMichelin już wskazuje OK.
To zupełnie wyrywkowe adresy, "od czapy". Dwa z pewnie dziesięciu, jakie wprowadziłem. Pozostałe się zgadzały.
Mapa w McGuiderze wygląda na bardzo zbliżoną do tej z viaMichelina. Ale, jak widać, nie jest tożsama. Nie mam czasu drążyć sprawy głębiej.
Choć wspomniana siatka nazwanych ulic może zaimponować, to jednak takie błędy adresowe są upierdliwą dla kierowcy niedoróbką.
Może miałem wybitnego pecha i trafiłem na jedyne w całej bazie dwa błędnie zlokalizowane adresy? Nie chce mi się jednak w to wierzyć, bo wybór był zupełnie losowy, kierowałem się tylko trzema zasadami - małe miasteczko, znane mi, z obrysami budynków w AM, by zyskać duże prawdopodobieństwo, że to nie AM się sypnęła.
Pojeżdżę trochę z tym Macem, zobaczę jak wyznacza trasy, jak ma zakodowane restrykcje nawigacyjne (kierunkowość ulic, zakazy lewoskrętu, etc). Może to być całkiem niezły soft na wyprawy do tzw. zadupi, gdzie jest kilka ulic na krzyż, za to z nazwami. A tych, faktycznie, często brakuje w AM, chyba nieco lepiej tu wygląda GPMapa (od AM).
Nie ryzykowałbym jednak podróży do miasteczek. Powyższe przykłady trochę odstręczają od takiego pomysłu.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwiec 18, 2009, 02:25:56 »
wpisalem 55 ale rowniez 1 i 100 logicznym jest ze jak nie ma numerow w bazie to bedzie pokazywalo zawsze w tym samym miejscu
roznica miedzy mapa na pda a ta na www to inne miejsce pokazywania
przede wszystkim obie pokazuja dobrze  i to samo a wyswietlany punkt oznacza ulice a nie numer

*

• 6498
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 18, 2009, 06:05:53 »
Nie bardzo rozumiem o czym do mnie rozmawiasz?
Znaczy, że co? Jest dobrze?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 18, 2009, 15:27:42 »
Zaś w Drzewicy (Opoczyński) adres ul. Kilińskiego 55 aż 1,1 km od właściwego punktu! Ale tylko McGuider, bo viaMichelin już wskazuje OK.

przeciez wiesz ze teleatlas ma slabe pokrycie numerami i
McGuideri i viaMichelin nie pokazują tam numerów domów ,tylko ten punkt to ulica bez względu jaki numer wpiszesz będzie to ten sam punkt w McGuideri i ten sam w viaMichelin bez wzgledu na numer

wazniejszym jest moim zdaniem odnalezienie ulicy niz numer domu

w kazdym razie na symbiana jest dobra mapa McGuider i śmiało można kupować odnajdzie wiecej ulic niż automapa możemy mieć tylko wiekszy problem z odnalezieniem numeru domu bo zawiera ich mało
do tego jest tansza 250zł mapa europy