Najlepszy program GPS dla pieszego

• 34 Odpowiedzi
  • 11384 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Najlepszy program GPS dla pieszego
« dnia: Grudzień 08, 2007, 16:38:14 »
Witam.
Chciałem zapytać jaki jest najlepszy program dla pieszego? Chciałbym by nie trzeba było do niego zbyt dużo dogrywać (czyli Oziexplorer odpada). Po prostu by po wgraniu kilku plików miał jako taką mapę całej polski. By miał dość dużą rozdzielczość gps. By potrafił przedstawić mi na podstawie danych gps jaki dystans przeszedłem itp.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Najlepszy program GPS dla pieszego
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2007, 17:35:17 »
Witam.
Chciałem zapytać jaki jest najlepszy program dla pieszego? Chciałbym by nie trzeba było do niego zbyt dużo dogrywać (czyli Oziexplorer odpada). Po prostu by po wgraniu kilku plików miał jako taką mapę całej polski.

a skąd ją będziesz miał?

By miał dość dużą rozdzielczość gps. By potrafił przedstawić mi na podstawie danych gps jaki dystans przeszedłem itp.

co to jest rozdzielczość GPS?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2007, 19:19:30 »
Co do pierwszego, to domyślam się, że większość programów gps ma możliwośc dogrywania map. Automapa, destinator, tomtom :) Rozumiem, że ta uwaga to do oziego. W nim trzeba za dużo dogrywać i nie ma jednej "paczki" na całą polskę. Poprzez rozdzielczość gps rozumiem dokładność. Chciałbym by program był w stanie nakierować mnie jak najbliżej mojego X'a, a nie tylko w odległości 50 metrów do niego :)

*

Offline lyck

• *
  • 62
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2007, 19:25:23 »
Chciałbym by nie trzeba było do niego zbyt dużo dogrywać (czyli Oziexplorer odpada). Po prostu by po wgraniu kilku plików miał jako taką mapę całej polski. By miał dość dużą rozdzielczość gps. By potrafił przedstawić mi na podstawie danych gps jaki dystans przeszedłem itp.

Do chodzenia pieszo potrzebna jest przeważnie dokładna mapa, najlepiej turystyczna lub topograficzna, a więc z o wiele większą ilością danych niż dowolna samochodowa. Oczekujesz takiej mapy na całą Polskę, a a tu nie ma szans być coś takiego było małe i mieściło sie w paru plikach. Co więcej, takiej mapy na Polskę po prostu nie ma! Zwykle łatwo można zdobyć mapkę danej okolicy do Oziego, więc nie wiem skąd te obiekcje. Zawsze to lepsze do łażenia niż Automapa. Chyba że masz ręcznego Garmina i akurat do danej okolicy ktoś już mapkę zrobił. Niestety w miarę dokładne mapy topopodobne na Garmina są dostępne tylko dla wybranych "oklepanych" okolic. Jak trzeba więcej, to od skanów map papierowych i Oziego (lub innego podobnego softu) i tak się nie ucieknie.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 08, 2007, 19:31:26 »
Mi naprawdę by wystarczyła mapa o "dokładności" tej w automapie, czy innych programach do samochodowej nawigacji. Chodzi głównie by była większa dokładność, czyli, żeby strzałka z moją pozycją nie zajmowała tyle co jeden budynek i by dla programu miało znaczenie, czy jestem przy pierwszej klatce shodowej, cyz przy drugiej. Dla mnie on nie musi nawet wiedzieć, że tam jest budynek niech wskazuje, że jest biały plac (dlatego mapa nie musi być dokładna), ale niech podprowadzi mnie jak najbliżej do pozycji gps, jaką mu podam/zapamięta.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2007, 22:00:21 »
Chyba musisz skonsultować sprawę z b. Z-cą Prokuratora Generalnego - p. Engelkingiem.
Pokazywał takie cóś. I to na 40 piętrze! Na dwie kropeczki! Zapierdzielały po ekranie, jak królik na Energizerach.

Promień błędu pomiaru pozycji w mieście, to często ok. 40 m (SirfStar III, przy DOP nieco pow. 2). W tę, lub w tamtę, albo jeszcze w inną stronę.
Niedokładność wykonania mapy i jej kalibracji - to kolejne metry błędu pozycji.
A Ty chciałbyś trafiać w dziurkę od klucza? Nawet w Afganistanie im się to nie udaje...

Radziłbym kupić coś z wyświetlaczem VGA i dobry(m) odbiornik(iem) GPS. A soft? Pewnie każdy, bo żaden Ci nie będzie pasował.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2007, 13:52:09 »
Mi naprawdę by wystarczyła mapa o "dokładności" tej w automapie, czy innych programach do samochodowej nawigacji.

Programy do nawigacji samochodowej mają zaznaczone tylko drogi, czasem budynki (np. Automapa), bardzo schematycznie (plamami) tereny zielone. lasy rzeki, jeziora, itp.) A mimo to mapy zajmują kilkadziesiąt-kilkaset megabajtów.
Dla pieszego wypadałoby mieć również ścieżki niedostępne dla samochodów, dokładniejsze linie brzegowe jezior, rzek, informacja o ukształtowaniu terenu (warstwice) również by się przydała. A to są kolejne megabajty, nawet jeśli wszystko będzie wykonane wektorowo.
I de facto takich map nie ma - nie tylko dla Polski, ale jak przypuszczam (jeśli źle przypuszczam, niech mnie ktoś poprawi) również dla żadnego innego kraju. Nawet mapy Topo Garmina (czy innych producentów) nie obejmują całych obszarów danych krajów (przynajmniej nie w rozsądnej dla pieszego skali) a tylko wybrane fragmenty, najczęściej najbardziej popularne wśród turystów.
Innymi słowy - na chwilę obecną, chcąc mieć dobrą dokładność w miejscach mniej popularnych i tak nie unikniesz map skanowanych.

Chodzi głównie by była większa dokładność, czyli, żeby strzałka z moją pozycją nie zajmowała tyle co jeden budynek i by dla programu miało znaczenie, czy jestem przy pierwszej klatce shodowej, cyz przy drugiej. Dla mnie on nie musi nawet wiedzieć, że tam jest budynek niech wskazuje, że jest biały plac (dlatego mapa nie musi być dokładna), ale niech podprowadzi mnie jak najbliżej do pozycji gps, jaką mu podam/zapamięta.

Niewykonalne. Jak napisał Moi, zależnie od warunków rozrzut pozycji może sięgać kilkudziesięciu metrów. Oczywiście przeważnie daje się uzyskać dokładność do kilku metrów, ale to oferuje obecnie właściwie każdy odbiornik i nie potrzebujesz do tego w ogóle mapy (zakładając, że masz podany cel w postaci współrzędnych). Należy się jednak liczyć, że po dojściu na miejsce trzeba będzie jeszcze się trochę porozglądać.

Na marginesie - czyżby chodziło o geocaching?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 09, 2007, 14:01:25 »
ja bym polecił GPStuner'a najnowsza wersja 5,2 pobiera zdjęcia satelitarne to powinno wystarczyć - niestety nie sprawdziłem tego osobiście bo nadal mam wersje 5,1.

ale z www.zumi.pl można pobrać mapki - skopiować screeny potem połączyć jakimś programem graficznym i na dany obszar już jest.
Nastepnie wy kalibrować i gotowe.

sam tego używałem do wędrówek nawet w Hiszpanii.

apropo dokładniejszych zdjęć satelitarnych na Polskę nie widziałem
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2007, 14:03:39 wysłana przez xprimo »

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 09, 2007, 21:46:10 »
Nie wiem, dlaczego, ale wszyscy przekonują mnie do map skanowanych, a takich nie potrzebuję :)
Ja przeprowadzałem testy w następujący sposób:
1) Otworzyłem w automapie opcję pokazywania pozycji gps
2) Zapamiętałem (w głowie) tą pozycję
3) Odszedłem na kilkaset metrów
4) Starałem się dojść do miejsca z którego zacząłem "ręcznie" sprawdzając pozycję gps.
Okazało się, że zarówno mój sprzęt  jak i program ma "odpowiednią dokładność" chodzi tylko o to, że nie ma zaimplementowanych odpowiednich opcji do pieszych wędrówek.
Nie wiem jaką dokładność mają urzędzenia używane przez niektóre osoby z forum, ale moja automapa widzi (w trybie przełajowym) po której stornie ulicy jestem:)

*

Offline Krzychu Blues

• *
  • 80
  • Sprzęt: GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300, FS Loox N560
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 10, 2007, 10:05:30 »
xprimo:
skopiować screeny potem połączyć jakimś programem graficznym i na dany obszar już jest.

Po co łączyć, tracić czas. Prościej każdą mapkę osobno skalibrować i tyle. Umieścić je w jednym katalogu i kazać GPSTunerowi traktować je jako jeden atlas( MapSet). I prościej i większa dokładność kalibracji.

xprimo:
apropo dokładniejszych zdjęć satelitarnych na Polskę nie widziałem
Ja widzę:
1. Geoportal.gov.pl - są co prawda czarno białe, ale dla całego kraju.
2. GoogleEarth - bardzo dużo okolic jest świetnie zrobionych. Fakt , że nie cały kraj.

secrtroyer:
Nie wiem, dlaczego, ale wszyscy przekonują mnie do map skanowanych, a takich nie potrzebuję
W żadnym przypadku nie przekonuję do map skanowanych.
Dla mnie Garmin ( odbiornik) i mapy wektorowe, to po prostu coś fantastycznego.
Ale widzę, że jest wiele miejsc, gdzie nie ma pokrycia ( w trybie TOPO) a co się zgłosi jakiś fan turystyki po np. Rumunii, to od razu ten problem jest jeszcze większy.
Dla mnie mapy skanowane mają wiele zalet, ale nie ruszam się bez Garmina.
sectroyer:
Okazało się, że zarówno mój sprzęt  jak i program ma "odpowiednią dokładność" chodzi tylko o to, że nie ma zaimplementowanych odpowiednich opcji do pieszych wędrówek.
Podkreślenie i kolor mój (K.B.)
No i na tym polega klasa Garmina.

Zobacz zresztą np. mój post: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=284&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Albo screenshoty w tym wątku: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1160&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Pozdrowienia Krzysztof ( "soko" na Garniaku).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 10:46:42 wysłana przez Krzychu Blues »
ETrexLegend, GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300.
Yakumo Delta X5, FS N560.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2007, 06:20:17 »
Jaki program byś mi radził użyć na moim sprzęcie?

*

Offline yacca

• 38
  • Sprzęt: Asus  696
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2007, 07:58:03 »

Brutalna prawda jest taka, że PDA praktycznie nie nadaje się do pieszych wędrówek :)

Co prawda w samochodzie sprawuje się lepiej niż np Vista Garmina. Ale ta sama Vista sprawuje się IDEALNIE w górach z mapami topo Lecha (www.garniak.pl). Są tam zaznaczone ścieżki, szlaki, ścieżynki, schroniska, itp. Poza tym można doinstalować mapy "open", gdzie grono różnych zapaleńców tworzy dokładne odwzorowania swojej okolicy - niejednokrotnie lepiej, niż na komercyjnych mapach.

Wniosek jest taki: trzeba mieć DWA odbiorniki - do samochodu PDA, a z "buta" turystyczny GPS (w naszych warunkach niewątpliwie Garmin).

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2007, 15:07:49 »
Brutalna prawda jest taka, że PDA praktycznie nie nadaje się do pieszych wędrówek :)
Ale ta sama Vista sprawuje się IDEALNIE w górach z mapami topo Lecha (www.garniak.pl). warunkach niewątpliwie Garmin).

Zainteresuj się softem Garmin Que for PPC, nawet na stronce garniaka o ile dobrze pamiętam masz opisane jak to odpalić bez garminowskiego gps, a wtedy....  :ok:

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2007, 17:09:17 »
Wniosek jest taki: trzeba mieć DWA odbiorniki - do samochodu PDA, a z "buta" turystyczny GPS (w naszych warunkach niewątpliwie Garmin).

To zależy od tego czy musisz mieć odbiornik mapowy czy nie, a jeśli tak to czy są dostępne na urządzenie turystyczne (Garmin, Magellan itp.) mapy regionu który Cię interesuje.
W moim przypadku lepiej się np. sprawdza zestaw: palmtop+obudowa+odbiornik z datalogerem.

BTW, jest ciekawy program dla geocacherów, o nazwie cachemate (na WM i Palm OS). Ma między innymi opcję nawigacji do celu (wybranego waypointa wskazującego skrzynkę), która bardzo przyjemnie działa.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2007, 16:04:52 »
Są tam zaznaczone ścieżki, szlaki, ścieżynki, schroniska, itp
Nie potrzebuję ścieżek, szlaków, schronisk itp. Chcę tylko dokładnie (do kilku metrów) znać swoją pozycję i dojść z taką samą dokładnością do innej pozycji. Na ekranie mogę mieć tylko wielką białą plamę zamiast mapy  z zaznaczonymi tymi dwoma punktami i też będę szczęśliwy, jeśli tylko program wskaże mi kierunek i (może) odległość.
Wiem jedno moje pda z sirf 3 w zupełności by mie wystarczyło do pieszych wędrówek, gdybym tylko miał dobry program
BTW kilka osób polecało mi oziego i mapy skanowane(które są mi zbędne), ale zauważyłem, że te mapy i tak mają za słabą dokładność :(

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 12, 2007, 16:13:27 »
Jeśli nie bedziesz miał mapy tylko białą plamę to jak wskażesz pozycję do której chcesz dojść? Wpisując współrzędne?

Tak w ogóle to Ozi CE może też działać z "pustą mapą" - będzie Ci tylko zapisywał którędy szedłeś i wskazywał kierunek do celu. A dokładność map zależy od map - wgraj sobie dokładne to będziesz miał dokładne.

Choć lepszy do tego jest jakiś turystyczny Garmin (sam mam garmina Venture do spacerowania i jeżdżenia rowerem)

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 12, 2007, 16:19:02 »
Jeśli nie bedziesz miał mapy tylko białą plamę to jak wskażesz pozycję do której chcesz dojść? Wpisując współrzędne?
Będąc w danej pozycji zrobię zapisz pozycję (zakładam że program posiadałby taką opcję.

Tak w ogóle to Ozi CE może też działać z "pustą mapą" - będzie Ci tylko zapisywał którędy szedłeś i wskazywał kierunek do celu. A dokładność map zależy od map - wgraj sobie dokładne to będziesz miał dokładne.
ozi explorer odpada, bo wątpię by były na niego dokładne mapy na jakieś pole pod poznaniem. Mi nie zależy by tam było cokolwiek wszystkie programy do nawigacji samochodowej jeśli człowiek znajduje się poza drogą (czyli terem, który program "zna") pokazuję na ekranie jedynie białą (kolor może być inny ;)) plamę :) W takich przypadkach naprawdę nie ma znaczenia jakiej dokładności jest mapa, tylko jaką dokładnośc "obsługuje" program.
Choć lepszy do tego jest jakiś turystyczny Garmin (sam mam garmina Venture do spacerowania i jeżdżenia rowerem)
Po co mi drugie urządzenie, skoro jedno już posiada wystarczający sprzęt i brakuje mi tylko softu?

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 12, 2007, 16:49:13 »
Zapisywanie pozycji mają chyba wszystkie programy do nawigacji - od Auto Mapy, przez soft Garmina, QUE, aż do BeeLineGPS.
Dokładnych map nie ma żaden program - musisz iść do wojewódzkiego kartografa i kupić dokładną mapę, ją zeskanować i skalibrować - na przykład pod Oziego.

Dokładność wszystkich programów jest taka sama i zależy od GPS'a, a nie map i programów. Programy tylko wyświetlają to co GPS im prześle w danych.  To czy wyświetlona jest strzałka na cały budynek czy pół nie ma znaczenia - zapisana zostanie pozycja z dokładnością do HDOP czyli kilku, kilkunastu metrów - w każdym programie i na każdej mapie.

*

Offline Krzychu Blues

• *
  • 80
  • Sprzęt: GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300, FS Loox N560
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 12, 2007, 17:31:41 »
Sectroyer:
Na ekranie mogę mieć tylko wielką białą plamę zamiast mapy  z zaznaczonymi tymi dwoma punktami i też będę szczęśliwy,
Najprostszy jest chyba GridHiker: http://www.birdglobe.com/
A tu był wątek o jego powstawaniu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=55579.0

Programik fajny, kiedyś mi nawet pomógł w dojściu do przyczyny błędu wydanej mapy ( "problem 18-tego południka", nie do przejścia przez niektórych "kartografów") : http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=661&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=demart
tam są też dwa screenshoty z Grid Hikera.

sectroyer:
ozi explorer odpada, bo wątpię by były na niego dokładne mapy na jakieś pole pod poznaniem.
No nie mów, że nie ma map Polski i Poznania i okolic na OziExplorera, co jakiś czas są w sieci lub na Allegro komplety CD z całą Polską. Sam w poprzednim poście dałem Tobie linka do mojego postu, gdzie są m.in. mapy na Ozi Explorerze. Obejrzałeś chociaż ?

Ale skoro mapa nie ma znaczenia i nie idziesz w Garmina - to GridHiker.
Pamietaj jednak, że idą nowości: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1460

Pozdrowienia Krzysztof
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2007, 17:39:05 wysłana przez Krzychu Blues »
ETrexLegend, GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300.
Yakumo Delta X5, FS N560.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 12, 2007, 22:46:29 »
Hmmm...

quote author=sectroyer link=topic=85716.msg565332#msg565332 date=1197471892]
Na ekranie mogę mieć tylko wielką białą plamę[/quote]

ozi explorer odpada, bo wątpię by były na niego dokładne mapy na jakieś pole pod poznaniem

To może się zdecyduj - "możesz mieć białą plamę", czy chcesz mieć "dokładne mapy jakiegoś pola pod Poznaniem"?

Każdy program do nawigacji turystycznej (w tym również Ozi) może działać w ogóle bez map. Masz wtedy białą plamę i strzałkę (kropkę czy inny wskaźnik) miejsca gdzie jesteś. Jeśli mu wyznaczysz trasę do jakiegoś punktu, pokaże Ci też kierunek w którym masz pójść.

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 13, 2007, 00:33:32 »
Chodzi mi o to, że jeśli mam mieć program, który ma mapy tylko w wybranych miejscach lub mieć mapy, które nie mają wystarczającej dokładności to wolę "w ogóle nie mieć mapy". W skrócie gdyby programy typu automapa/destinator potrafiły zamiast hamskiej strzałki zasłaniającej całą drogę/skrzyżowanie potrafiły wyświetlać tylko kropkę i obsługiwać w pełni dokładność mojego odbiornika, to nie przeszkadza mi ich największe prezentowana na tym forum wada (poza drogą/miastem pokazują "białą plamę"). Z ozim jest za dużo roboty z tym dogrywaniem map. A poza tym wszystkie mapy do niego które do tej pory widziałem, nie posiadają wystarczającej dokładności.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 13, 2007, 07:39:26 »
Z ozim jest za dużo roboty z tym dogrywaniem map. A poza tym wszystkie mapy do niego które do tej pory widziałem, nie posiadają wystarczającej dokładności.

Już chyba piąty raz mówi się tutaj, że w Ozim NIE MUSISZ DOGRYWAĆ MAP aby ten program działał.
Zresztą w dowolnym innym programie "turystycznym" również.

Więc w czym problem?

*

Offline frankie12

• 31
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 13, 2007, 08:28:45 »
Jeśli zależy Ci głównie na określeniu swojej pozycji to tylko to: http://pocketpcfreeware.com/en/index.php?soft=1579. Jest super !

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 13, 2007, 08:54:45 »
Chodzi mi o to, że jeśli mam mieć program, który ma mapy tylko w wybranych miejscach lub mieć mapy, które nie mają wystarczającej dokładności to wolę "w ogóle nie mieć mapy". W skrócie gdyby programy typu automapa/destinator potrafiły zamiast hamskiej strzałki zasłaniającej całą drogę/skrzyżowanie potrafiły wyświetlać tylko kropkę i obsługiwać w pełni dokładność mojego odbiornika

Ale przecież wielkość wskaźnika nie ma znaczenia - dokładność wszystkich programów jest taka sama
i wszystkie obsługują dokładność odbiornika.
Czy zobaczysz strzałkę na pół ekranu, czy kropkę to zaznaczona pozycja będzie w tym samym miejscu
z dokładnością GPS'a. A jak wybierzesz "nawigację do punktu" to wszystkie będą pokazywać tę samą odległość. Kwestia tylko tego jak bardzo możesz powiększyć mapę. Nie wiem jak AM ale iGo powiększało do 10m (kursor kierunku pokrywa wtedy ok 2-3m) - znacznie więcej niż wynosi dokładność odbiornika GPS w typowych warunkach.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2007, 08:57:32 wysłana przez Henryk »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 13, 2007, 12:30:47 »
ale po co komuś w pieszych wędrówkach dokładność odczytu na poziomie 1m? Przecież nikt normalny nie używa odbiornika cywilnego za 200zł do pomiarów geodezyjnych.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 13, 2007, 13:13:55 »
Chodzi mi o to, że jeśli mam mieć program, który ma mapy tylko w wybranych miejscach lub mieć mapy, które nie mają wystarczającej dokładności to wolę "w ogóle nie mieć mapy". W skrócie gdyby programy typu automapa/destinator potrafiły zamiast hamskiej strzałki zasłaniającej całą drogę/skrzyżowanie potrafiły wyświetlać tylko kropkę i obsługiwać w pełni dokładność mojego odbiornika, to nie przeszkadza mi ich największe prezentowana na tym forum wada (poza drogą/miastem pokazują "białą plamę"). Z ozim jest za dużo roboty z tym dogrywaniem map. A poza tym wszystkie mapy do niego które do tej pory widziałem, nie posiadają wystarczającej dokładności.

Jeśli tak stawiasz sprawę, to nie pozostaje Ci nic innego jak wybrać opcję "w ogóle nie mieć mapy". Super dokładnej mapy całej Polski (jako całość) do celów cywilnych nie ma i długo nie będzie. Zresztą nawet gdyby taka była to nie wiem czy byłbyś w stanie ją "wgrać" do PPC...
Piszesz o czymś takim jak rozdzielczość GPS, dokładność programów itp. Można się jedynie domyślać o co Ci chodzi, bo takich pojęć nie ma. Jak ktoś już wyżej napisał sam program do nawigacji (samochodowej czy typu off-road) nie ma nic do dokładności wskazań pozycji (no chyba, że przez dokładność programu rozumiesz zakres zoom jaki dany program oferuje?). Dokładność wskazań pozycji jest w pewnym stopniu zależna od samego odbiornika (jego jakości) a przede wszystkim od samego systemu GPS. Poczytaj sobie coś na temat GPS (jako systemu) - jego właściwości i ograniczeń - było już trochę dyskusji na ten temat tu na forum i w necie znajdziesz mnóstwo informacji o GPS.

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 15, 2007, 20:25:10 »
Czesc

A czy istnieje program do nawigacy ktory potrafi wyslać przez gsm (pewnie sms'em) aktualna pozycje (moze byc waypoint) lub przebyta trase ?.  Interesuje mnie bardziej to drugie czyli trasa.

Dziekuje
MisDorota

p.s.
dawno nie czytalam tak "zakreconego" watku.

*

Offline wojtek2005

• *
  • 58
  • Sprzęt: Compact II (Charmer), MDA CIV, HTC HD2 (Leo)
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 16, 2007, 00:10:08 »
GPSTuner.

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 16, 2007, 18:27:09 »
Czesc

A czy istnieje program do nawigacy ktory potrafi wyslać przez gsm (pewnie sms'em) aktualna pozycje (moze byc waypoint) lub przebyta trase ?.

wojtek2005 napisal:
GPSTuner

na stronie znalazlam:
GPS Share:
  • Share your position in real time with other users
  • See your friends position displayed in GPS Tuner
  • Monitor your (and your friends’) position on your web browser
  • Ideal for personal and vehicle tracking purposes
  • SMS interface

ale nie wiem czy mozna przesylać ślad ?

MD
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2007, 19:28:00 wysłana przez misdorota »

*

Offline wojtek2005

• *
  • 58
  • Sprzęt: Compact II (Charmer), MDA CIV, HTC HD2 (Leo)
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 16, 2007, 19:41:39 »
Czesc

A czy istnieje program do nawigacy ktory potrafi wyslać przez gsm (pewnie sms'em) aktualna pozycje (moze byc waypoint) lub przebyta trase ?.

wojtek2005 napisal:
GPSTuner

na stronie znalazlam:
GPS Share:
  • Share your position in real time with other users
  • See your friends position displayed in GPS Tuner
  • Monitor your (and your friends’) position on your web browser
  • Ideal for personal and vehicle tracking purposes
  • SMS interface

ale nie wiem czy mozna przesylać ślad ?

MD

Tego to ja też nie wiem. Kupiłem GPSTuner w celu używania, ale zraził mnie sposób rysowania trasy przez ten program - łamana z kółeczkami w miejscach aktualizacji pozycji.