Najlepszy program do nawigacji

• 22 Odpowiedzi
  • 4893 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sedes

• **
  • 106
Najlepszy program do nawigacji
« dnia: Sierpień 16, 2007, 18:29:10 »
Witam,

Jaki jest Waszym zdaniem najlepszy program do nawigacji GPS?Chodzi o dokładność map,interfejs i sposób samego prowadzenia w kategorii POLSKA i/lub EUROPA.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Odp: Najlepszy program do nawigacji
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 16, 2007, 18:58:53 »
Nie ma czegos takiego jak najlepszy program do nawigacji.. podobnie jak najlepszy pocket.
Ja osobiscie lubie AM4 (Polska) i TT6 (Europa) ale to tylko moje prywatne zdanie i zaraz posypie sie szereg odpowiedzi z odmiennymi propozycjami :)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 16, 2007, 19:03:28 »
zaraz posypie sie szereg odpowiedzi z odmiennymi propozycjami :)

Owszem. Fajną grafikę ma I-Go i Navigon. Mają też wsparcie dla systemu TMC. Tylko mapy naszego kraju mają "średnie"  :|

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 16, 2007, 19:05:28 »
Już się sypie :) :
AutoMapa na Polskę - tu zgoda z przedpiścą;
Navigon - na Europę - znakomite mapy, świetna nawigacja, doskonały graficznie, intuicyjny interfejs, polecenia głosowe itd.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 16, 2007, 22:03:31 »
AutoMapa na Polskę - tu zgoda z przedpiścą;
E tam  :-| To tylko Twoje wyobrażenia  :O~

Chyba, że przez najlepszy program rozumiesz pojęcie - niezła mapa  :)

Gdyby - naprawdę niezłe - tzn. przyzwoicie dopracowane pod względem nawigacyjnym mapy Polski typu AutoMapa czy garminowska GPMapa wsadzić w oprogramowanie iGO, zapewne moglibyśmy się zastanawiać czy to właśnie jest najlepszy program, a tak ? Tak - zdecydowanie podpisuję się pod wypowiedzią Sajlenta - nie ma czegoś takiego.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 17, 2007, 09:25:03 »
dokładnie, na tą chwilę chcąc mieć coś dobrego trzeba korzystać z kilku map w zależności od miejsca gdzie jeździmy...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2007, 09:09:33 »
 Kilka razy bylem w Niemczech z Mio350 i igo (niewiem jaka wersja). Przy przekraczaniu granicy nawka wariowala. skanowanie portow etc..
W Niemczech byl remont drogi i poprowadzila mnie przez takie wiochy w niemczech na ktorych jest bruk  :O. Co prawda do celu ale jak sprawdzilem na Mapie ktoredy jechalem to ja dziekuje...
Wlasnie stalem sie posiadaczem Asusa a696. Wiem ze na Polske najlepsza Automapa. A jaki program najlepszy na Niemcy i Holandie. Igo destinator tomtom inne?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 04, 2007, 09:14:20 »
To, że  nie ma programu najlepszego to się nie zgodzę bo, któryś jest najlepszy !! IMHO AM 4 w Polsce :) Ale chodzi o to, że nie ma idealnego

Oczywiście jest to subiektywna ocena i zaraz ktoś napisze, że Igo jest najlepszy i dobrze, jak lubi niech ma. :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 04, 2007, 12:30:54 »
Przy przekraczaniu granicy nawka wariowala. skanowanie portow etc..

Jakie skanowanie i jakich portów ?? :shock:

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 04, 2007, 12:55:26 »
zawieszała sie i pojawiał sie napis skanowanie portów i wszystko znikało.   Nie znam sie na tym. Wracajac do oprogramowania. Jakie najlepsze na Niemcy Tomtom czy igo ?

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 04, 2007, 13:05:28 »
Zapewniam, że takie zachowanie nie było spowodowane przekroczeniem granicy.

A który lepszy? Ten, który bardziej Ci się podoba (interfejs, design).

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 04, 2007, 15:12:41 »
zawieszała sie i pojawiał sie napis skanowanie portów i wszystko znikało.   Nie znam sie na tym. Wracajac do oprogramowania. Jakie najlepsze na Niemcy Tomtom czy igo ?

akurat jeśli chodzi o Niemcy polecam TT, dlatego, że Igo czasem potrafi wyznaczyć trasę dłużej prowadzącą autostradą niż to potrzebne. Wiem, że to kwestia ustawień, ale po co zmieniać ustawienia przekraczając granicę.

*

Offline miniak1300

• **
  • 101
  • Ipaq hx4700, 214, GlobalSat BT-359, QSTARZ BT-Q100
    • http://www.o2.pl
  • Sprzęt: hx4700, 214,  BT-359, BT-Q100, HTC TP, HD2
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 04, 2007, 23:36:12 »
wg. mnie najlepszy algorytm wyznaczania tras ma TT. I jest bardzo prosty w obsłudze w odróznieniu od AM

*

Offline NdR

• *
  • 80
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 05, 2007, 20:01:25 »
Korzystam z AM 4.1.2 i jestem bardzo zadowolony, jeżdzę tylko po Polsce. Nie jestem w stanie nic powiedzieć na temat konkurencji, bo nie używałem aktualnych wersji

*

Offline pawel_w

• *
  • 56
  • Sprzęt: aktualnie Navroad nr350, AM 5.1
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 05, 2007, 20:20:18 »
Najlepsza Navi.Mogę cokolwiek powiedzieć tylko o Polsce.Nawet najbardziej wygodny interfejs bedzie niewile wart przy kiepskich mapach.I odwrotnie super mapy bedą niewiele pomocne jeśłi sposób wyznaczania tras będzie zły.Ja używam AM4,wcześniej 3.9x.Jestem zadowolony choć wpadki się zdażają,ale generalnie uważam że to dobry produkt.Mój dobry znajomy ma TT i też chwali.Pokrycie Polski jest mniejsze niż w AM, ale mówi, że jeszcze go nie zawiódł na drodze w sposób dyskwalifikujący.Inny znajomy (zawodowy kierowca) ma jakiś system chyba Garmina.Rewelacja ponoć, ale.... nie w Polsce.On jeździ dużo i często po europie zachodniej.- i tam mapy i wyznaczanie tras są na wysokim poziomie.W Polsce jako tako.Niedawno kupowałem samochód.W salonie proponowali mi wersje z fabryczną nawigacją za dopłatą uwaga 9 tys.Niezgodziłem się.Pomijając wysoką cenę, pokrycie Polski ok 30%.Brak bezpłątnych aktualizacji,aktualizacja raz w roku i wcale nie gwarantowana aktualizacja Polski,brak polskiego interfejsu,brak 3D ale za to duży 7 " wyświetlacz.Wolałem Navroad 350 z AM4.
Reasumując wszystko ma swoje plusy i minusy.AM oprócz swoich wpadek jest systemem coraz lepszym,rozwijającym się, dostajesz aktualizacje zarówno programu jak i map,dobre wsparcie.
Chętnie potestowałbym też Navroadmap.Z innych wybrałbym prawdopodobnie TT.

*

Offline lakosik

• **
  • 109
  • Sprzęt: HD2 / S III
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 01, 2007, 19:09:20 »
Najlepszym programem na Polskę jest MapaMap 4. Ma najdokładniejsze mapy, nawet te boczne i na wsiach. Serdecznie polecam! Dużo dokładniejszy programik, niż AutoMapa 4.1.2. Jedynym jego minusem to brak możliwości wgrania radarów.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 01, 2007, 19:12:59 »
A używałeś innych (Autopilot, MioMap itd.), że tak wyrokujesz, która jest najlepsza...?

*

Offline kalvin

• 5
  • Sprzęt: ASUS A696,WM6PL,       GOODRAM 4GB SDHC
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 10, 2008, 17:40:00 »
Podepne się pod temat. Moje pytanie która z nawigacji ma dobre oznaczenie numeracji budynków.
Używam AM ale mam zamiar ją zmienić bo faktycznie ma mierne oznaczenia budynków przynajmniej w małych miastach.

Pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 10, 2008, 18:39:04 »
różne programy mają różne pokrycie w różnych miastach - to chyba najpełniejsze określenie tego co faktycznie się dzieje

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 11, 2008, 17:12:27 »
Przydałoby się jakieś fachowe porównanie różnych programów nawigacyjnych pod kątem różnych parametrów typu; dokładność map, pokrycie określonych państw, precyzja algorytmu wytyczania tras, przyjazność interfejsu itd. Bo przecież jak człowiek chce coś kupić to praktycznie ma zerową pulę iformacji porównawczych odnosnie tego który program jest lepszy. Ma 10 programów do wyboru i bądź tu mądry co wybrać.
Jeśli ktoś zna jakiś zachdoni portal/forum etc gdzie takie porównanie jest dostępne to niech zapoda tu linka - ja chętnie poczytam a pamiętam że coś takiego już było tu kiedyś na naszym forum.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 11, 2008, 19:25:26 »
no i tutaj pojawia się problem, bo:

1. dokładność map - jest to trudne do określenie w sposób obiektywny - producent nie poda danych wiarygodnych, a jak widzimy jeden program ma dobry poznań, słabą warszawę, a drugi słaby poznań i mocną warszawe - jak to rozróżnić?

2. to określ mi jaki jest idealny sposób wyznaczania tras ? Skąd masz pewność że trasa jest wyznaczona zgodnie z założeniem algorytmu, a nie np. przypadkowo przez błąd w danych

3.tego się nie da określić obiektywnie - to w większości subiektywne odczucia i przyzwyczajenia

Tak naprawdę można porównać szybkość przeliczania podobnych tras, szybkość działania, poza tym obiektywnej oceny nie można wystawić.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 12, 2008, 00:05:12 »
no i tutaj pojawia się problem, bo:

1. dokładność map - jest to trudne do określenie w sposób obiektywny - producent nie poda danych wiarygodnych, a jak widzimy jeden program ma dobry poznań, słabą warszawę, a drugi słaby poznań i mocną warszawe - jak to rozróżnić?

2. to określ mi jaki jest idealny sposób wyznaczania tras ? Skąd masz pewność że trasa jest wyznaczona zgodnie z założeniem algorytmu, a nie np. przypadkowo przez błąd w danych

3.tego się nie da określić obiektywnie - to w większości subiektywne odczucia i przyzwyczajenia

Tak naprawdę można porównać szybkość przeliczania podobnych tras, szybkość działania, poza tym obiektywnej oceny nie można wystawić.
Eno, chyba nie jest tak pesymistycznie :wink: Widywałem w przeszłości testy porównawcze, w skali punktowej. Tyle że to może zrobic tylko jakaś "organizacja" - 1 człowiek w pojedynkę nie da rady.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 12, 2008, 07:59:55 »
wszystko pięknie, ale nie da się uzyskać danych obiektywnych do takiego testu, więc wynik będzie opierał się o zasadę "wyższe miejsce dla tego kto więcej płaci".