Mruga ekran w rx3715

• 14 Odpowiedzi
  • 1137 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mruga ekran w rx3715
« dnia: Październik 07, 2005, 21:26:30 »
Witam

Mam TTN5 iPAQ rx3715 i Komplet Navman 4420.  Wszystko dziala bez problemow o ile nie podlacze zasilania z zapalniczki w samochodzie (zestaw firmowy Navmana, napiecie ladowania 5V) W momencie podlaczenia zasilania czaczyna mi mrugac podswietlanie ekranu w PDA (sam PDA pracuje caly czas ale zapala sie i gasnie podswietlanie ekranu) Gdy ustawie podswietlanie na max to przestaje mrugac ale caly czas widac lekkie zmiany w intensywnosci podswietlania i nierytmiczne mruganie diody na obudowie)

Dodam ze na stronie Navmana wg tabeli kompatybilnosci zestaw NM4420 Stsmart 3 nie jest kompatybilny z rx3715 a jest kompatybilny z np h4150!!!
Nie sadze ze kompatybilnosc dotyczy tylko ladowarki samochodowej bo cala reszta dziala doskonale

Pozdrawiam

Bart

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 07, 2005, 21:37:49 »
Byc moze ladowarka jest za slaba...

Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2005, 09:01:54 »
po dalszych testach wszystko na to wskazuje ze masz racje, ale temat juz opanowalem przez zmniejszenie intensywnosci podswietlania podczas ladowania. Zmniejszam gdzies tak do polowy i wszystko wraca do normy.

Przy okazji jaki jest prad ladowania PDA bo w/w ladowarka na wyjsciu ma 5V i 1A wiec dziwie sie ze nie daje rady.

*

Offline lipciopda

• 6801
Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2005, 09:26:58 »
firmowa ladowarka do HP ma 2A

Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 09, 2005, 01:43:06 »
to jest maksymalny ale nie wierze ze PDA ladowany jest 2 amperami

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 09, 2005, 04:53:08 »
Cytat: Bartholomeo
to jest maksymalny ale nie wierze ze PDA ladowany jest 2 amperami

Większość zmierzonych przezemnie pocketów pobierała  ok. 1.3 A  ale czasami może wzrosnąć nawet do 1.5 A przy silnym rozładowaniu i włączonym pockecie.

Uważam że ładowarka 2A na jedno urządzenie z baterią litową jest optymalna a minimum to 1.5A, jeżeli trzeba zasilić 2 urządzenia z bateriami litowymi np. pocket i GPS BT  to optymalną ładowarką jest 3A bo prawie nigdy nie zdarza się żeby nagle obydwa urządzenia chciały pobierać swój max czyli te 1.5A ale nawet jak się tak zdarzy to i tak wytrzyma tym bardziej że taki stan trwa krótko a potem prąd ładowania spada do 1.3 A i utrzymuje się przez większość czasu ładowania i dopiero w końcowym etapie ładowania spada do małych wartości w końcu spadając do zera.

Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 09, 2005, 11:32:40 »
to po grzyba dali jedna ladowarke (zasilanie samochodowe) 1A do dwoch urzadzen

*

Offline TOMAN

• 252
Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 09, 2005, 21:08:07 »
Cytat: Bartholomeo
to po grzyba dali jedna ladowarke (zasilanie samochodowe) 1A do dwoch urzadzen

Bo to jest pewnie ładowarka do GPS a nie do pocketa, co prawda wtyk pewnie ten sam ale od kompletu GPS, tak mi się wydaje bo to kolega powinien wiedzieć czy tak jest czy nie.

Taka ładowarka do ładowania GPS wystarczy od bidy, choć lepsza była by wydajniejsza natomiast stosując ją do ładowania pocketa możemy skrócić żywotność baterii co akurat jest na rękę dystrybutorom bo można za jakiś czas kupić ponownie baterie lub cały nowy zestaw zależnie od zasobności portfela.

Stosowanie takiej ładowarki do ładowania pocketa i GPS'a w tym samym czasie poprzez rozgałęziacz jest nieporozumieniem i może przynieść więcej strat niż korzyści, w takim przypadku powinno się stosować ładowarki 3A.

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 10, 2005, 02:32:15 »
Ciekawe teorie tutaj wysnuwacie, ja mam ładowarkę 1A i w zupełności wystarcza. Gdyby faktycznie natężenie prądu było za małe to po podkręceniu oświetlenia na maksa mruganie raczej by się nasilało a nie ustawało. Najprościej chyba sprawdzić pocketa z inną ładowarką i sprawa powinna się wyjaśnić. ;)

Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 10, 2005, 10:37:31 »
Ladowarka ktora dostalem do NavMana jest fabrycznie przystosowana do zasilania dwoch urzadzen. Wychodza z niej dwa przewody - jeden do odbiornika drugi do PDA. Dlatego zastanawiam sie czemu dali taka slaba do dwoch urzadzen

Przy okazji czy ktos sie orientuje nt tabeli kompatybilnosci urzadzen NavMan z PDA? Wedlug niej Navman 4420 i 4460 nie powinny dzialac z rx3715 a dzialaja.

Dzisiaj jade w trase 1600km z Londynu do Lodzi - Trzymajcie kciuki

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 10, 2005, 13:04:04 »
Cala seria zestawow Navman 44xx posiada identyczny odbiornik GPS. Roznia sie tylko dolaczonym programem navigacyjnym i byc moze uchwytem/kablem do PDA. O tym informuja wlasnie te dwie ostatnie cyfry - np. 4420 zawiera program SmartST v3 dla PocketPC, a 4460 dla SmartST v2 dla PalmOS, ale odbiornik GPS jest ten sam. Co do kompatybilnosci, GPS powinien dzialac z kazdym palmtopem z BT. Slyszalem tylko o jednym problemie. Navman przy parowaniu BT uzywa nie standardowego kodu "0000", tylko slowa "NAVMAN", a niektore urzadzenie nie posiadaja mozliwosci wprowadzania liter przy parowaniu (chyba ktorys z modeli MDA). Ale da sie to rozwiazac.

Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2005, 16:37:16 »
Mam też rx 3715 i mam dokładnie taki sam objaw migania ekranu przy podłączeniu kabelka do synchronizacji i ładowania. Na stacji dokującej nie ma migania mimo, że prąd prze USB jest niewielki.
Po wymianie kabla synch&charge na drugi po jakimś czasie miałem ten sam objaw znowu zaczeło migać. Porzyczyłem od kolegi kabel który na oko wygląda bardziej solidnie i na razie mi nie miga.
W samochodzie mam 2A i nie migało mi, jedynie tak jak pisałem wyżej na kablu zasilającym z USB, dodatkowo zrywało mi połączenie z ActivSync.

*

Offline TOMAN

• 252
Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 14, 2005, 10:53:01 »
Cytat: donulung
Ciekawe teorie tutaj wysnuwacie, ja mam ładowarkę 1A i w zupełności wystarcza. Gdyby faktycznie natężenie prądu było za małe to po podkręceniu oświetlenia na maksa mruganie raczej by się nasilało a nie ustawało. Najprościej chyba sprawdzić pocketa z inną ładowarką i sprawa powinna się wyjaśnić. ;)

A ta 1A ładowarka zasila jedno czy dwa urządzenia jednocześnie ?

Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 14, 2005, 11:01:50 »
stacja dokująca dostaje 0,5 A z portu USB i pocket nie miga, a na kablu synch&charge miga, w samochodzie mam 2 A i także miga więc raczej nie jest to kwestia prądu bo miga mi na 0,5 i 2A ale tylko na kablu.

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
Mruga ekran w rx3715
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 14, 2005, 20:02:29 »
Cytat: TOMAN
Cytat: donulung

A ta 1A ładowarka zasila jedno czy dwa urządzenia jednocześnie ?

Zasila jedno urządzenie ale z wbudowanym gps, więc pobór prądu moze być  trochę większy niż dla zwykłego palmtopa i tak jak mówiłem żadnych problemów.