Możliwości palmów z GPS

• 9 Odpowiedzi
  • 1208 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Możliwości palmów z GPS
« dnia: Listopad 01, 2005, 18:34:35 »
Przymierzam się do kupna urządzenia GPS, rozważam kupno palma z GPS ( a konkretnie Palmax-a GPS). Przed podjęciem decyzji chciałbym mieć pełną jasność czy palm zaspokoi moje potrzeby jako użadzenie GPS. Oto moje pytania:

1. czy możliwe jest przeniesienie (razem z mapą) zaplanowanej lub przebytej trasy na komputer i wydrukowanie ( jako mapa z trasą), nie pytam o punkty zaznaczane w czasie drogi bo z tago co już zorientowałem się można je nanosić w czasie pracy na palmie , ale jeżeli mylę się prosze mnie "oświecić" - nie chodzi mi nawet o przenoszenie bezpośrednie z palma na kompa i drukowanie. Czy są jakieś programy które umożliwią taką operacje?

2. czy możliwe jest wgranie innych map na palma niż te dostępne na rynku ( jestem w posiadaniu map do użadzeń GPS, składają się z dwóch plików: 1- jpg z mapą i 2 - ma tą samą nazwe co dany pliku jpg i ma rozszerzenie- .map)

3. czy są programy na palma umożliwiające dojście do określonego punktu jeżeli mam jego współrzędne wg GPS.

Z góry dziękuję za pomoc.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2005, 18:41:55 »
Dlaczego zadajesz te same pytania w roznych miejscach? Skoro wyslales je do mnie mailem, a ja na nie odpisalem, to rozumiem ze moge zamknac ten temat? Tematy prosze zakladac we wlasciwych dzialach - w tym przypadku Windows Mobile GPS, bo Palmax nie posiada systemu Palm OS.

Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2005, 20:01:16 »
Przepraszam, ale jestem laikiem w tych sprawach.
Na forum postarałem się sprecyzować o co mi chodzi zwłaszcza w kwestii drukowania map z trasami. W mailu sprawa była inaczej opisana.
Prosze o wyrozumiałość i pomoc, ja wiem, że dla specjalistów i osób obytych ze sprzętem sprawa jest jasna ale dla mnie nie.
Sprzęt nie będzie mi potrzebny do przejazdu z punktu A do B, a do pracy na mapach w terenie, edycji w domu na kompie i drukowania wyników pracy. Chciałbym wiedzieć czy to można zrobić. Zwykły GPS w połączeniu z komputerem potrafi to, wydaje mi się że palm też ale muszę upewnić się przed zakupem.

*

Offline lyck

• *
  • 62
Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2005, 20:21:47 »
Przymierzam się do kupna urządzenia GPS, rozważam kupno palma z GPS ( a konkretnie Palmax-a GPS). Przed podjęciem decyzji chciałbym mieć pełną jasność czy palm zaspokoi moje potrzeby jako urządzenie GPS.
Palm raczej nie zaspokoi, jeśli już to palmtop. Palmy to TYLKO palmtopy z systemem PalmOS. Ale on powoli wymiera, więc Ciebie interesują tylko palmtopy z Pocket PC inaczej zwanym Windows Mobile.

1. czy możliwe jest przeniesienie (razem z mapą) zaplanowanej lub przebytej trasy na komputer i wydrukowanie ( jako mapa z trasą), nie pytam o punkty zaznaczane w czasie drogi bo z tego co już zorientowałem się można je nanosić w czasie pracy na palmie , ale jeżeli mylę się prosze mnie "oświecić" - nie chodzi mi nawet o przenoszenie bezpośrednie z palma na kompa i drukowanie. Czy są jakieś programy które umożliwią taką operacje?
Zastanawiam się po co Ci taka operacja. To już lepiej zaplanować sobie trasę na papierowej mapie. Efekt dokładnie ten sam, a mapa kosztuje grosze... Palmtop z GPSem jest miedzy innymi po to, by całe planowanie trasy nabieżąco dopasować do napotkanych warunków np. nieprzewidzianych objazdów. Trasa na papierze sama się nie zmodyfikuje, więc użycie palmtopa do projektowania trasy tylko przed, a nie też w trakcie jazdy, jest trochę bez sensu. Prawde mówiąc nie znam softu do nawigacji, który ma wersję i na palmtop i na pecet i pozwala na przenoszenie tras między nimi, ale nie wykluczam, że taki istnieje. Co prawda Automapa ma wersję chodzącą na zwykłym pececie (właściwie Tablet PC) i zdaje się można w niej wgrać trasę zapisaną na pokecie, ale wątpię by dało to się łatwo wydrukować. Nie mówie teraz o metodach "partyzanckich" typu kopiowanie ekranu do schowka itp.

2. czy możliwe jest wgranie innych map na palma niż te dostępne na rynku ( jestem w posiadaniu map do użadzeń GPS, składają się z dwóch plików: 1- jpg z mapą i 2 - ma tą samą nazwe co dany pliku jpg i ma rozszerzenie- .map)

To są mapy (a właściwie: skalibrowane skany map papierowych) tylko do programu OziExplorer (Ozi). Nie jest to program do nawigacji po drogach, choć od biedy można się też nim kierować, ale wymaga to znacznie większej uwagi niż np. jazda z Automapą. Ozi nadaje się bardziej to turystyki pieszej, krótkich wędrówek, poznawania topografii terenu (przy pomocy map topograficznych), poszukiwania skarbów, nawigacji po terenach, do których istnieją tylko mapy papierowe (np. większe obszary leśne w Polsce, Syberia itp.) Pozwala również na planowanie tras, ale nie automatyczne. Do programów do nawigacji po drogach (Automapa, TomTom, Destinator itd.) nie można wgrać map od Oziego. Każdy z tych programów ma własny format map, które kupuje się zawsze razem z pasującym programem.

3. czy są programy na palma umożliwiające dojście do określonego punktu jeżeli mam jego współrzędne wg GPS.

Ozi ma coś takiego - na tym polega planowanie jego tras.
Poza tym, Ozi w wersji pecetowej, pozwala na drukowanie tras, ścieżek itd. w tym tych zgranych wcześniej na  palmtopie.

Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2005, 20:56:04 »
Właściwie sprzęt będzie użwany do turystyki pieszej. Czy Ozi działa po stronie kompa czy palmtopa i czy mogę użyć go w przykładowej sytuacji w połączeniu z wspomnianymi przez ciebie "(a właściwie: skalibrowane skany map papierowych)" (nie umiem wstawiać cytatów :) ).

Zaczyanam wycieczkę z punktu A przez B, C,do D. W każdym punkcie zatrzymuję się i nadaje mu nazwę i parametry. Po powrocie do domu podłączam się do kompa i drukuję mapę (a właściwie: skalibrowane skany map papierowych) z punktami A,B,C,D i trasą jaką przeszedłem (choć nie koniecznie z trasą).

Jest to sytuacja odwrotna, nie planuje trasy po której ide bo ją znam, zaznaczam punkty które nanoszę na mapę i w ten sposób otrzymuję trase, którą przekazuję komuś w wersji drukowanej.

Mapy (plany) potrzebne będą do wielokrotnego użycia i za często musze je robić, więc wygodniejszy jest komputer.

Czy lepiej kupić zwykłego GPS-a?

*

Offline lyck

• *
  • 62
Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2005, 22:07:56 »
Właściwie sprzęt będzie używany do turystyki pieszej. Czy Ozi działa po stronie kompa czy palmtopa i czy mogę użyć go w przykładowej sytuacji w połączeniu z wspomnianymi przez ciebie skanami...
Ozi ma 2 oddzielne wersje i na peceta i na palmtopa. Oczywiście wersja pecetowa jest znacznie bardziej rozbudowana. Mapy z wersji pecetowej trzeba konwertować do plików ozfx2 albo ozfx3 by użyć je na palmtopie. Dołączony plik z kalibracją (czyli *.map) pozostaje bez zmian. Do konwersji służy specjalny programik ze strony Oziego: http://www.oziexplorer.com

Zaczynam wycieczkę z punktu A przez B, C,do D. W każdym punkcie zatrzymuję się i nadaje mu nazwę i parametry. Po powrocie do domu podłączam się do kompa i drukuję mapę (a właściwie: skalibrowane skany map papierowych) z punktami A,B,C,D i trasą jaką przeszedłem (choć nie koniecznie z trasą).
Do tego Ozi nadaje się w sam raz. Ale nie musisz mieć zaraz palmtopa. Wystarczy ręczny GPS. Zapisuje on automatycznie przebytą drogę - ale uwaga - to nie jest trasa, a ścieżka (zwana też track'iem albo śladem). Trasa (route), to zaplanowana droga, którą dopiero zamierzamy przejść. Tak więc ścieżkę można spokojnie zgrać w terenie np. "pancernym" ręcznym Garminem, a po powrocie do domu, zgrać ją bezpośrednio do Oziego na PC. Palmtop ma tu sens tylko wtedy, jeżeli zależy Ci na widoku "prawdziwej" mapy topograficznej na ekranie. Mapy "garminowskie", nie mówiąc o samochodowych, mają zawsze o wiele mniej informacji terenowej niż typowe papierowe mapy topo. I czasem są skutkiem tego nie do zastąpienia. Jeżeli jednak nie musisz mieć mapy topo w terenie, albo wystarcza Ci papierowa, to ręczny Garmin w zupełności wystarczy. Istotne punkty też można na nim krótko opisać.

Jest to sytuacja odwrotna, nie planuje trasy po której ide bo ją znam, zaznaczam punkty które nanoszę na mapę i w ten sposób otrzymuję trase, którą przekazuję komuś w wersji drukowanej.
I to jest właśnie ścieżka/track/ślad, a nie trasa/route. Przy czym ścieżka też się składa z punktów, ale nie należy ich mylić z punktami specjalnie zaznaczonymi jako miejsca charakterystyczne. Te zwą się waypointami i można je dowolnie nazywać. Scieżki i waypointy zgrywa się oddzielnie do pecetowego Oziego. Można je później zapisac do plików, albo wyświetlić jednocześnie na dowolnej mapie. Z drukowaniem też nie powinno być problemów.[/quote]

Czy lepiej kupić zwykłego GPS-a?
Raczej tak. Mniej problemów z zasilaniem w terenie i zero obaw o drogi sprzęt pod chmurką. Chyba, że zależy Ci na widoku "prawdziwej" mapy topo. Bardziej pomocne będą tu strony GPS Maniaka:
http://www.gps.akcja.pl

Ewentualnie możesz też poczytać moje wypociny:
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?t=1004&start=8

Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2005, 23:01:15 »
Wielkie dzięki! Jak będę miał problemy już wiem u kogo szukać pomocy.

Ps. Chyba zdecyduję się na palmtopa.

Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2005, 23:13:44 »
Cytat: hammer72
Właściwie sprzęt będzie użwany do turystyki pieszej...
 Ps. Chyba zdecyduję się na palmtopa.
???? To może za radą "lycka" rozpatrz możliwość zakupu odbiornika turystycznego ? Zastanawiałeś się nad tym, że Palmax z włączonym GPS-em pociagnie tylko kilka niezbyt długich godzin ? A jak go używać podczas deszczu czy choćby intensywnej mgły (duża wilgotność powietrza ?) Widzę to cieniutko !

Dodam, że widok pięknie zeskanowanej mapy na ekranie pocketa też mnie kiedyś tak zachwycił, że kupiłem sobie takie cacko. Po roku zrozumiełam błąd i kupiłem mapowego Garmina :))

Do niczego nie namawiam, ale warto przemyśleć zagadnienie.
Może spokojnie poczytaj trochę to: http://gps.akcja.pl ;) zwłaszcza sekcję Odbiorniki GPS

Cytat: lyck
Zastanawiam się po co Ci taka operacja ...... więc użycie palmtopa do projektowania trasy tylko przed, a nie też w trakcie jazdy, jest trochę bez sensu. Prawde mówiąc nie znam softu do nawigacji, który ma wersję i na palmtop i na pecet i pozwala na przenoszenie tras między nimi, ale nie wykluczam, że taki istnieje.
Wygłosiłeś teorie jak zatwardziały samochodziarz :))

I tu już tak trochę do Ciebie, ale bardziej do hammera72:

Zdecydowanie zaprzeczam !
- planowanie trasy przed wycieczką ma sens
- istnieje soft do przenoszenia tras pomiędzy PC a GPS (w tym Pocket_PC)

Zanim w GPS-ach został użyty routing - trasy właśnie planowało się na PC przed wyruszeniem z domu i ...... nadal tak się robi - to podstawa nawigacji - oczywiście dla tej "lepszej" części społeczności GPS ;)

Żeby zobrazować do czego służy GPS i że warto i trzeba planować trasy przed wyruszeniem z domu zadam pytanie: A jak zrobić konkretną, ściśle określoną 20km trasę - per pedes po np. lasach Puszczy Noteckiej ? Z Automapą i routingiem ? Nie ! Takie wycieczki robi się właśnie wg. z góry zaplanowanej trasy. Np. na tle zeskanowanej mapy w Ozim.

Oczywiście rozumiem, że "lyck" odpowiadając nie wiedział do czego ma służyć ten Palmax :))

Cytat: lyck
Chyba, że zależy Ci na widoku "prawdziwej" mapy topo.
Osobiście zawsze wszystkich namawiam na zabieranie w teren mapy papierowej. GPS - nawet mapowy (w tym Pocket z Ozim_CE) jest tylko pomocnikiem. Mapy papierowej nic nie zastapi. Jeden sezon spędziłem w outdoorze z pocketem w ręku i wiem, że mapa skanowana w PocketPC jest niewiele warta - pomimo jej szczegółowości.

Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2005, 06:56:27 »
Cenne uwagi GPS maniak. Ale podstawowym temetem jest temat z 1 postu. Tj. możliwość wydrukowania mapy. Na czas pracy już zwróciłem uwage. Mam jeszcze pytanko jak z dokładnością palmów z GPS.

Możliwości palmów z GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2005, 10:50:44 »
Cytat: hammer72
Tj. możliwość wydrukowania mapy mapy.
Nie bardzo rozumiem. A co to ma wspólnego z rodzajem GPS-a ?
Absolutnie nic. Track (ślad wycieczki) to track. Czy to Palmax czy to Garmin możesz taki ślad zobaczyć na tle zeskanowanej mapy (np. w OziExplorerze) i wydrukować :)

Zobacz OziExplorera i track z mojego ostatniego spaceru:   http://gps.anv.pl/Nowy-3.jpg   To track zrobiony jednym z najlepszych odbiorników turystycznych: Garmin 60CS. Masz odpowiedź na Twoje pytanie: Czy można wydrukować ślad z Garmina na tle mapy w Ozim ? Można ! :)

Wiem, że decyzję już podjąłeś :)) Twoja sprawa.
Ponieważ jednak sam przyznałeś, że jesteś zielony w tej materii - moim obowiązkiem jest zwrócenie Tobie uwagi, że Twoje założenia są błędne - tzn. czy to pocket, czy Garmin możliwości współpracy z PC są podobne. Powiem więcej: jest więcej dobrego softu na PC współpracującego ze "zwykłymi" GPSami niż z pocketowymi hybrydami. Oczywiście palmax to nie tylko GPS i to jest poważny argument "za" Palmaxem. Ja jednak odcinam się od tego - bo piszemy tutaj o GPS w turystyce pieszej. W tym układzie uboczne zalety palmaxa mnie nie interesują, a prawda obiektywna jest taka, że Vista_C czy 60CS w terenie są zdecydowanie bardziej funkcjonalne niż Palmax.

Dodam na koniec, że w tym roku - po wakacjach -  otrzymałem kilka maili od użytkowników Mio168 czy innych pocketów, którzy chwaląc tego typu rozwiązanie (w samochodzie z AutoMapą czy w 4x4 z Ozim_CE) pisali do mnie z prośbą o radę co "dokupić" do pieszych wędrówek, bo jednak w terenie per pedes byli mocno niezadowoleni z pocketa. Ponieważ są to odczucia w 100% podobne do moich, stąd moje głębokie przekonanie że do intensywnej turystyki pieszej pocket nie bardzo się nadaje. Poza tą zaletą, że masz łatwość w zdobyciu mapy i że na ekranie widzisz "ładną" mapę - reszta to już same wady :(  Zresztą i ta mapa to nie takie "cacy".  Zawsze jest zorientowana "pólnoc góra", nie można jej przeskalować poniżej 100% bo niewiele wówczas na niej widać, nie działają na niej wyszukiwarki itd.itd...

Ale o tym będziesz wiedział dopiero po kilku wycieczkach z Palamaxem ;)