Właściwie sprzęt będzie użwany do turystyki pieszej...
Ps. Chyba zdecyduję się na palmtopa.

? To może za radą "lycka" rozpatrz możliwość zakupu odbiornika turystycznego ? Zastanawiałeś się nad tym, że Palmax z włączonym GPS-em pociagnie tylko kilka niezbyt długich godzin ? A jak go używać podczas deszczu czy choćby intensywnej mgły (duża wilgotność powietrza ?) Widzę to cieniutko !
Dodam, że widok pięknie zeskanowanej mapy na ekranie pocketa też mnie kiedyś tak zachwycił, że kupiłem sobie takie cacko. Po roku zrozumiełam błąd i kupiłem mapowego Garmina

Do niczego nie namawiam, ale warto przemyśleć zagadnienie.
Może spokojnie poczytaj trochę to:
http://gps.akcja.pl 
zwłaszcza sekcję Odbiorniki GPS
Zastanawiam się po co Ci taka operacja ...... więc użycie palmtopa do projektowania trasy tylko przed, a nie też w trakcie jazdy, jest trochę bez sensu. Prawde mówiąc nie znam softu do nawigacji, który ma wersję i na palmtop i na pecet i pozwala na przenoszenie tras między nimi, ale nie wykluczam, że taki istnieje.
Wygłosiłeś teorie jak zatwardziały samochodziarz

I tu już tak trochę do Ciebie, ale bardziej do hammera72:
Zdecydowanie zaprzeczam !
- planowanie trasy przed wycieczką ma sens
- istnieje soft do przenoszenia tras pomiędzy PC a GPS (w tym Pocket_PC)
Zanim w GPS-ach został użyty routing - trasy właśnie planowało się na PC przed wyruszeniem z domu i ...... nadal tak się robi - to podstawa nawigacji - oczywiście dla tej "lepszej" części społeczności GPS

Żeby zobrazować do czego służy GPS i że
warto i trzeba planować trasy przed wyruszeniem z domu zadam pytanie: A jak zrobić konkretną, ściśle określoną 20km trasę - per pedes po np. lasach Puszczy Noteckiej ? Z Automapą i routingiem ? Nie ! Takie wycieczki robi się właśnie wg. z góry zaplanowanej trasy. Np. na tle zeskanowanej mapy w Ozim.
Oczywiście rozumiem, że "lyck" odpowiadając nie wiedział do czego ma służyć ten Palmax

Chyba, że zależy Ci na widoku "prawdziwej" mapy topo.
Osobiście zawsze wszystkich namawiam na zabieranie w teren mapy papierowej. GPS - nawet mapowy (w tym Pocket z Ozim_CE) jest tylko pomocnikiem. Mapy papierowej nic nie zastapi. Jeden sezon spędziłem w outdoorze z pocketem w ręku i wiem, że mapa skanowana w PocketPC jest niewiele warta - pomimo jej szczegółowości.