Motorola T805

• 22 Odpowiedzi
  • 6334 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eRd

• **
  • 108
Motorola T805
« dnia: Kwiecień 27, 2009, 23:38:44 »
Witam, chcialem zapytac, czy ktos moze korzysta z takiego odbiornika GPS w polaczeniu z jakims PDA. Mam tego typu problem, ze w AM korzystajac z niego nie pokazuje mi sily sygnalu z poszczegolnych odbiornikow. To jest w zasadzie maly problem, ale np. w Garmin mobile XT pokazuje sie w lewym gornym rogu pelny zakres sygnalu, a jak wybiore pokaz mape to spada do 0. W tym momencie nie wiem czy moj odbiornik jest jakis uszkodzony, czy on tak zwyczajnie ma.
Prosilbym o sprawdzenie jak wyglada to na Waszym sprzecie.
Pozdrawiam
Toshiba G900 -> gotowany R OM z kuchni Globalbusa
HTC Touch Diamond -> DI2 v. 7.0 by Krzysiecw

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Motorola T805
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2009, 23:48:39 »
Jeszcze raz poproszę tylko dużymi literami bo nie qmam.
AM czy garmin i dokładnie co to znaczy nie pokazuje :nawiguje czy nie ,na którym ekranie w AM na głównym z mapą czy w gps info .Czy "pokaz mapę" w garminie XT to przypadkiem nie jest opcja do przeglądania mapy a nie do nawigacji  :-?  a co widać w garminie na ekranie z satelitkami?

Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2009, 23:57:38 »
No to raz jeszcze  :wink:
W automapie jak wejdziemy w GPS-> informacje to mamy tam takie paski od sily sygnalu odbieranego z poszczegolnych satelitow. Mi nie pokazuje tego wcale, ale poza tym AM dziala normalnie, nawiguje.
Jezeli skorzystalem z odbiornika RoyalTek kolegi to pokazuje mi ladnie ta sile sygnalu.

Co do Garmina to wcale nie nawiguje, w lewym gornym rogu mam na maksa sile sygnalu, a jak tylko nacisne pokaz mape to zasieg znika i na gorze pojawia sie, ze szuka satelitow. Wcale nie znajduje swojej pozycji.
Przy wykorzystaniu Royalteka wszystko dziala pieknie.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2009, 00:25:01 »

A może masz źle ustawioną prędkość transmisji  (Baudrate) tzn inną w programie/OS'ie a inną w chipset'ie gps . Kiedys sobie to zmieniałem i jak było tak że prędkość transmisji w gpsie była wielokrotnością tej ustawionej w pocket'ie to gps widziało ale nawigacja nie działała
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2009, 00:28:22 wysłana przez RUKAT »

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 28, 2009, 00:43:01 »
Probowalem w AM zmieniac ta predkosc ale jest to samo, nie widac paskow sily sygnalu. Co do Garmina to jak nie dzialal tak nie dziala. Jak w systemie WM mozna zmienic ta predkosc odgornie ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 28, 2009, 09:00:19 »
To nie baudrate jest problemem, tylko protokół transmisji NMEA. Widocznie Motorolla ma fabrycznie ustawioną "zubożoną" wersję tego protokołu i dlatego różne programy, które korzystają z różnych sekwencji NMEA reagują inaczej. Najlepiej sprawdź sobie w Automapie, na zakładce informacje GPS 3 podstrona (ta na której przelatują literki i cyferki). Wśród sekwencji powinieneś mieć:
GPGGA,GPRMC,GPVTG,GPGSV,GPGSA - brak którejś z nich skutkuje właśnie brakiem pokazywania siły sygnału (GSV i GSA) czy wogóle braku ustalonej pozycji (GGA lub RMC).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2009, 11:09:25 wysłana przez angler22 »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2009, 15:04:52 »
...... Jak w systemie WM mozna zmienic ta predkosc odgornie ?
Start/settings/system/External GPS/Hardweare

Przy okazji sprawdź czy dobrze masz poustawiane porty COM ,Pisałeś że sprawdzałeś działanie z innym gpsem .Jeśli parowałeś dwa do jednego pocketa to są na różnych comach może wskazywałeś programom nie tego coma

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2009, 17:20:57 »
@angler22
Mysle, ze masz racje, w tym momencie nie mam mozliwosci sprawdzic, bo mi sie bateria w odbiorniku rozladowala, ale z tego co zdazylem zauwazyc to byly tylko te dwie nazwy z pieciu, ktore podales. Pierwsza na pewno i jeszcze jakas jedna. Z tego wynika, ze do automapy sie ten odbiornik nadaje, ale w zasadzie tylko do niej. No nic, tymczasowo bede zmuszony zamienic sie z kolega, a pozniej ewentualnie kupie taki jak jego. Na allegro kosztuje 80zl, do tego ladowarka sieciowa i samochodowa, bateria taka jak w nokii i jakis uchwyt w cenie. Moze Motorola ladnie wyglada, ale w tym momencie to sie nie popisali.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2009, 17:49:29 »
Powinno się dać przeprogramować odbiornik na pełne NMEA - potrafi to np. winfast monitor, sirfdemo i jeszcze parę programów.

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2009, 20:59:30 »
Przekopuje google jesli chodzi o sirfdemo. Z tego co widze ten program ma bardzo wiele mozliwosci, tyle tylko, ze mozna sobie uwalic sprzet, a ten modul mozna powiedziec, ze jest nierozbieralny  :wink: Ostatnia deska ratunku jak sie straci komunikacje z urzadzeniem jest wyjecie baterii, a w tym sprzecie jest to niemozliwe. Jesli wiecie co nalezy przestawic w sirfdemo, aby Garmin zaczal dzialac i pozycja oraz sila sygnalu satelitow byly widoczne to chetnie poslucham/poczytam  :ok:

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2009, 21:34:32 »
Programem SirfTech też można zmieniać ustawienia chipsetów Sirf   między innymi można zał/wył sekwencje NMEA 

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 28, 2009, 22:04:07 »
Ja osobiście używałem Sirfdemo (na PC) i CE monitor (alias winfast - w załączniku). Procedura jest dość prosta i opisana wielokrotnie w wątku GPS ogólnie \ programowanie GPS na kabelku. W skrócie - ustawiasz port i baudrate po czym łączysz z GPS'em. Jak na ekranie głównym zacznie "iść" zegar UTC, przechodzisz do menu file \ commands i wybierasz NMEA. Zaznaczasz wszystkie sekwencje jakie wymieniłem wcześniej (1 przy każdym, przy GSA i GSV możesz dać 5) i baudrate powiedzmy 57600 (to już nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia).
Sirftech też na pewno sprawdzi się świetnie, ale jego akurat nie znam, więc nie mogę opisać.

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 28, 2009, 23:34:17 »
Bardzo dziekuje za pomoc. Teraz wszystko dziala jak nalezy i tak wygladalem jak Garmin zaczal dzialac, a w Automapie sa juz paski sily sygnalu  :D :mrgreen: :proud:
Wartosci zmienialem programem Sirftech prosto z Toski, bo w CeMonitor nie bylo tego com'a do wyboru co chcialem, ale zasada jest taka sama. Ustawilem GSA i GSV na 5, a pozostale 3 na 1. Za kazdym razem set a potem juz tylko exit. Ciekawy tylko jestem jak bardzo bym musial wyladowac baterie zeby zgubilo te ustawienia, ale to chyba jest trudne. Poza tym mam ten programik na karcie pamieci, wiec zaden problem sobie to w razie potrzeby ustawic.
Okazalo sie dodatkowo, ze nie musze szukac zadnej ladowarki do niego, bo kabel usb->mini usb od mojej toski pozwala na bezproblemowe ladowanie z kompa :)
Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc!  :ok:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 29, 2009, 08:31:22 »
Ciekawy tylko jestem jak bardzo bym musial wyladowac baterie zeby zgubilo te ustawienia, ale to chyba jest trudne. Poza tym mam ten programik na karcie pamieci, wiec zaden problem sobie to w razie potrzeby ustawic.
Wszystko zależy od konstrukcji odbiornika - większość GPS'ów posiada podtrzymanie pamięci obliczone na jakieś 3 tygodnie, ale są też odbiorniki z wbudowanym flashem (pamięcią trwałą), w których ustawienia wogóle się nie kasują.

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 04, 2009, 09:04:51 »
No i niestety programem sirftech zmieniam te ustawienia, ale jak tylko wylacze odbiornik i wlacze go ponownie to musze to ustawiac od poczatku. W takim razie albo nie ma on zasilania wcale jak jest wylaczony albo trzeba go jakos zaprogramowac na stale, bo przeciez skads on musi widziec do jakich ustawien ma wracac na starcie. Sprobuje moze sirfdemo.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 04, 2009, 09:23:28 »
Raczej zmiana programu nie zmieni zachowania GPS'u, bo programowanie odbywa się zawsze tak samo (programy wysyłają do GPS'a sekwencje programujące typu $PSFSR czy jakoś tak). Wygląda na to, że odbiornik rzeczywiście nie ma żadnego podtrzymania ustawień, czyli jesteś skazany na progamowanie po każdym wyłączeniu.

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 11, 2009, 13:30:49 »
Mnie dziwi jedynie to, że odbiornik mimo to, że w AM nie pokazuje sygnału z satelit (jedynie napis signal: 3D), po zgraniu trasy posiada zapis wszelkich wartości, razem z ilością satelit:
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 13:46:04 wysłana przez >>Devasto>> »
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 11, 2009, 14:24:23 »
Pewnie dlatego, że akurat ten parametr o którym piszesz, zawarty jest w dwóch sekwencjach - GPGGA oraz w GPGSV (albo GPGSA - nigdy nie pamiętam w której). W zależności od tego, który program czyta z której sekwencji, poziom sygnału albo jest, albo go nie ma.

*

Offline >>Devasto>>

• 543
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 11, 2009, 16:14:47 »
Skoro ten parametr, jak piszesz jest zawarty w jednej z dwóch sekwencji, to czemu AM sobie z niej nie czyta ilości, oraz sygnału satelitów?
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 11, 2009, 16:50:53 »
Trzeba pamiętać, że programy nawigacyjne nie korzystają ze WSZYSTKICH sekwencji, a jedynie z wybranych (bo część informacji jest dublowana). I teraz wyobraź sobie taką sytuację, że AM korzysta na przykład z GSV do pokazania ilości widzianych satelitów i słupków, a jakiś inny program (np. Ozi explorer) może wykorzystać zapis z GGA. Zapis śladów (w Automapie) to tak naprawdę zapis wszystkiego co "wypluje" GPS. Czyli np wczytując do oziego ślad zapisany w Automapie masz taką sytuację jakby GPS był podpięty "bezpośrednio" do Oziego. Może za bardzo zagmatwałem ;) W skrócie - załóżmy że GPS nadaje sekwencje GGA, RMC, VTG - Automapa zapisze je wszystkie do pliku śladu, ale nie pokaże słupków sygnału, bo do tego musi mieć GSV. Taki ślad z Automapy wczytujesz teraz do innego programu, który to akurat z GSV do pokazania satelitów nie korzysta i informacje wyciąga z GGA, a to w zapisie jest dostępne. W miarę jasne?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 11, 2009, 16:55:40 »
Ilość śledzonych satelitów jest zawarta w sekwencji GGA,
konkretne numery satelitów wykorzystane do wyznaczenia pozycji zawiera GSA,
a poziom odbieranego sygnału tylko sekwencja GSV.
Jeśli odbiornik nie podaje sekwencji GCV program będzie widział że odbiornik ma fixa,
ale nie będzie znał poziomu sygnału, jak więc ma Ci go wyswietlić?
Ilość zatelitów w zasięgu to nie to samo co poziom sygnału,
w którym miejscu na wykresach, które przedstawiłeś widzisz poziom sygnału?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline >>Devasto>>

• 543
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 12, 2009, 11:54:22 »
Macie rację, doszedłem do podobnych wniosków co Wy po napisaniu swojego posta. ;)
Rzeczywiście ilość satelit, a ich sygnał to dwie różne rzeczy i mogą za nie odpowiadać dwa różne parametry.
Pozdr. Dev

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 29, 2009, 12:48:37 »
Wracajac do owej Motoroli; chcialem zapytac czy ktos z Was korzystal kiedys z programu Sirfflash ? Potrafi on zgrac oprogramowanie z urzadzenia i sflashowac je innym. Niestety program nie wykrywa chipsetu na ktorym jest zbudowana Motorola mimo wpisywania parametrow znalezionych w internecie. W zasadzie nie mam pojecia dlaczego Motorola wypuszcza tego GPSa ustawionego tak aby wysylal jedynie GGA i RMC, przeciez to nie jest problem dla nich zeby wlaczyc pozostale informacje. Odkrylem jeszcze taki myk, ze po dluzszym przytrzymania przycisku zapala sie na stale dioda od Bluetooth, moze to jakis tryb do flashowania wlasnie.
Jaka jest roznica miedzy T805 a T815 ?  :mysli: