Tak jak pisałem wyżej - nie wiem jak to działa w Mapopolis, ale z moich doświadczeń na tym polu (w końcu jestem autorem kilku map z routingiem) to nie może być tylko kwestia paru bajtów.
Te mapy muszą być inaczej kreślone ! Dlaczego ? Wyobraź sobie skrzyżowanie dwóch dróg. W dwóch wariantach:
1. Wiadukt nad inną szosą, ale bez możliwości wjazdu na tę drugą szosę
2. Skrzyżowanie dróg na których można zmienić kierunek jazdy (wjechać na inną szosę).
Zastanów się. Tego problemu żaden soft sam nie rozwiąże !
To jak to ma działać - jak to wygląda w rzeczywistości czy jest możliwość skrętu, czy nie ma takiej możliwości musi zadeklarować autor mapy !!!
W pierwszym przypadku muszą to być linie bez wspólnych punktów, a w drugim wręcz przeciwnie - drogi muszą mieć wspólny węzeł. Jest też możliwe, że jedna z ulic jest jednokierunkowa i jest w nią zakaz wjazdu (np. w lewo) ale już w prawo skręcić można.
Uważasz że zmiana kilku bajtów w mapie opisane przeze mnie problemy rozwiąże ? Nonsens - ta mapa musi być inaczej kreślona, a wspólne węzły muszą być odpowiednio ponumerowane, aby soft "wiedział" że tam można przeskoczyć z drogi na drogę (skręcić).
Oczywiście (znam to również z Garmina) można sobie wyobrazić sytuację, w której mapa jest zrobiona z danymi do routingu ale te dane są przez producenta z (z takich czy innych powodów) zablokowane - wówczas przyznaję może być możliwe "złamanie" takiej mapy poprzez zmianę kilku bajtów.