MIO168 i zewnetrzny GPS

• 10 Odpowiedzi
  • 1125 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIO168 i zewnetrzny GPS
« dnia: Styczeń 28, 2005, 20:45:06 »
Czesc,

Czy do MIO 168 da sie podlaczyc zewnetrznego GPSa (RS232)?
Pytanie mzoe dziwne, ale mam Rikaline na kabelku i chcialbym porownac ich czulosc.
Wydaje mi sie ze ten wbudowany jest o mniej czuly.

Pozdrawiam

Piotr

MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2005, 23:30:48 »
Mam podobne pytanie:

Czy do MIO 168 da się podłączyć jakąś kartę WLAN (WIFI) na SD albo na kablu i kożystać z NETAa?

pozdrawiam

Dawid

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2005, 23:48:12 »
Mio posiada gniazdo SD/MMC kompatybline ze standardem SDIO, czyli mozesz tam podlaczyc karty Socket lub SanDisk WiFi na SD. Co do zlacza szeregowego to raczej palmtop ten nie jest w nie wyposazony.

*

Offline aigel

• 299
MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2005, 09:35:20 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Mio posiada gniazdo SD/MMC kompatybline ze standardem SDIO, czyli mozesz tam podlaczyc karty Socket lub SanDisk WiFi na SD. Co do zlacza szeregowego to raczej palmtop ten nie jest w nie wyposazony.

możesz podłaczyc GPS na kabelku

aigel

*

Offline Maap

• 737
MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 31, 2005, 10:39:26 »
Cytat: bilbolodz
... Wydaje mi sie ze ten wbudowany jest o mniej czuly ...

Wiem, że to trochę poza tematem ale czy nie lepiej podłączyć zewnętrzną antenę do MIO168 i ulokować ją w optymalnym miejscu?
Z pewnością uzyskasz poprawę sygnału.

Cytat: Jakub Kańczugowski
... Co do zlacza szeregowego to raczej palmtop ten nie jest w nie wyposazony.

Ze spec. tech.:
Port szeregowy (RS, COM, serial)   BRAK

Tak więc jak pisał Admin MIO168 nie jest wyposażony w zł. szeregowe ani USB.

Cytat: aigel
możesz podłaczyc GPS na kabelku

A co Aigel ma na myśli?

MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 31, 2005, 11:06:45 »
Cytat: Maap
... Wydaje mi sie ze ten wbudowany jest o mniej czuly ...
Wiem, że to trochę poza tematem ale czy nie lepiej podłączyć zewnętrzną antenę do MIO168 i ulokować ją w optymalnym miejscu?
Z pewnością uzyskasz poprawę sygnału.
A i owszem ale Rikaline na kabelku juz mam, antene musialbym kupic, zreszta niewazne skoro wniosek brzmi: nie da sie.

Piotr

*

Offline aigel

• 299
MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 31, 2005, 15:18:47 »

sprawdzałem i wiem  że Mio 168 może mieć podłaczony odbiornik GPS na kabelku np. HaiCom Hi 204E dla Mio. Gps chodzi na COM 1 . Jest to wygodne jesli uzywa sie uchwytów z podłaczonym na stałe GPS i ładowarka na kablu.  Wtedy klient nie musi nic kompinować tylko wkłada PDA  w uchwyt i jedzie..

poz
Aigel

MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2005, 12:33:38 »
Jezeli Haicom dziala na Mio 168 na COM1 rowniez Rikaline bedzie dzialal bez problemu.

Pozdrawiam
Piotr Majewski

MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2005, 12:38:18 »
Cytat: peterek
Jezeli Haicom dziala na Mio 168 na COM1 rowniez Rikaline bedzie dzialal bez problemu.
Zobaczymy. Czekam az przyjedzie jakis uchwyt Globalsata ktory mam zamoiony. Jeszcze tylko dorobienie przejsciowki (bo sie chyba pinologia nie zgadza) i bede testowal.

Piotr

MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2005, 13:08:47 »
Zobaczymy. Czekam az przyjedzie jakis uchwyt Globalsata ktory mam zamoiony. Jeszcze tylko dorobienie przejsciowki (bo sie chyba pinologia nie zgadza) i bede testowal.
Wiec, sprawdzone. MIO 168 ma wyprawadzonego COM1 na standardowych (dla MIO) pinach na zlaczu i daje sie do niego podlaczyc zewnetrznego GPSa. Podlaczylem Rikaline 6010-X5 i oczywiscie nie musze chyba dodawac ze czuloscia bije tego wbudowanego na glowe. W pomieszczeniu gdzie wbudowany nawet nie piuknal Rikaline widzial stabilnie 4 satelity.
Teraz pytanie: czy znacie jakis darmowy soft ktory by wisualizowal i pokazywal dane splywajace z GPSa (chodzi mi np o sile i ilosc widzianych satelit, fix DGPS, dokladnosc itp). Na Palma jest CetusGPS i wlasnie czegos takiego szukam na PPC.

Pozdrawiam

Piotr

*

Offline aigel

• 299
MIO168 i zewnetrzny GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 02, 2005, 13:55:31 »
[Wiec, sprawdzone. MIO 168 ma wyprawadzonego COM1 na standardowych (dla MIO) pinach na zlaczu i daje sie do niego podlaczyc zewnetrznego GPSa. Podlaczylem Rikaline 6010-X5 i oczywiscie nie musze chyba dodawac ze czuloscia bije tego wbudowanego na glowe. W pomieszczeniu gdzie wbudowany nawet nie piuknal Rikaline widzial stabilnie 4 satelity.

i brawo luśka jogibabu

poz
Aigel