MIO168 i zamykanie anteny

• 15 Odpowiedzi
  • 1423 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 03, 2004, 16:10:02 »
Witam,

właśnie stałem się posiadaczem MIO168 z wbudowanym gps. Wrażenia z jego używania są OK, ale dręczy mnie sprawa zamykania i otwierania anteny gps. Całość zamykana jest tak taki plastikowy zatrzask po stronie Anteny i po stronie plecków palma ....

moje wątpliwości związane są z żywotnością takiego rozwiązania, tj. wytrzymałością tego plastiku do czasu kiedy on nie pęknie .....
Co o tym myślicie ? -

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2004, 18:16:01 »
Ja gdy testowalem tego PDA mialem egzemplarz ktory byl juz u wielu roznych osob... rowniez na testy. Jakos to wszystko przezyl... wiec mysle ze i u Ciebie tez bedzie OK :)

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2004, 19:50:28 »
Też kupiłem mio 3 dni temu,to moje pierwsze urządzenie tego typu i musze przyznać ze jestem pod wielkim wrazeniem jego możliwosci,pozdrawiam.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2004, 21:45:25 »
Witam. Mam MIO 168 od 4 miesięcy ,Zaczep jest bardzo stabilny nic się nie wyrobił. A na marginesie, doskonale się spisuje z Automapą
Czułość GPS porównywalna z Germinem Vistą . Poza tym wszystkie programy Pocketowe działają tak szybko jak w Ipaqu 2210 .

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2004, 09:00:50 »
dzięki za te informacje ;)
pzdr
remek

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2004, 12:39:08 »
Przymierzam sie do zakupu Optipada 300 GPS (to samo co Mio168 tyle, ze firmowane przez Optimusa z Automapa XL) http://sklep.optimus.pl/C1256BFE0044EC05/($modelByID)/C0A509F92060BBFAC1256F2C0043925B?opendocument

Moje pytanie dotyczy wbudowanego ukladu GPS i jakosci nawigacji (czy zrywa, gubi, oszukuje pozycje). W tescie http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8608 Jakub napisal "Inna niedogodność to nieco zbyt słaba czułość wbudowanej anteny, która dobrze sprawowała się pod szybą, ale po cofnięciu ręki trzymającej PDA bardziej w stronę wnętrza pojazdu gubiła satelity". Nie chce anteny zawnetrznej bo chce uniknac dodatkowego kabla. Jak to urzadzenie sprawuje sie w "praniu". Szczegolnie zalezy mi na opini ALMAXa (duzy staz z tym sprzetem) oraz innych uzytkownikow. Dzieki.

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2004, 13:24:40 »
tak sie zastanawiam czy szyberdach w samochodzie nie poprawi dzialania gps w samochodzie? :)

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2004, 14:20:36 »
Pewnie poprawi ale jest to rozwiazanie niszowe. Nie kazdy bedzie robil sobie dziure w dachu.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2004, 15:38:12 »
Witam. Bez obawy w samochodzie GPS w MIO działa podobnie jak inne bez anteny, oczywiście musi byś nie dalej jak ok 40 cm od którejś szyby,ale to w zupełności rozwiązuje problem. Mam zestaw IPAQ 2210 + Gps Etrex Vista na kabelku  bez anteny i  MIO 168 z wbudowanym GPS-em Działają identycznie z tym że ze zrozumiałych względów MIO jest dużo praktyczniejszy.Nie będę tu mówił o pracy z Auto Mapą poza samochodem, bo w tym przypadku Pocket z wbudowanym GPS-em jest super. Pozdrawiam.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2004, 19:02:00 »
Dziekuje za odpowiedz.
Zaraz napisze skad wzielo sie moje pytanie. Otoz mialem juz w rekach Optipada i przez okolo 10 min moglem go uzywac (sloneczna pogoda). 5 minut przebywalem w pomieszczeniu (4 pietro, pomieszczenie przeszklone w polowie) i przy oknie uzyskalem fix z 4-5 satelitow. Nastepne 5 minut spedzilem w samochodzie zaparkowanym przy 4 pietrowym budynku trzymajac palmtopa w rece i rowniez bardzo szybko uzyskalem fix tym razem z 6-7 satelitow.
Dlatego tak bardzo zalezalo mi na opini osob stale uzywajacych tego sprzetu. Czy to co ja zobaczylem to jakis wybryk natury czy powtarzalny schemat.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2004, 21:39:11 »
Ilosc dostepnych satelitow niestety nie jest stalym schematem bo ich konfiguracja ciagle sie zmienia. Czasem mamy 9 silnych sygnalow... a czasem 5.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2004, 21:50:34 »
Tak wiem o tym. Zalezy to min. od pory dnia. Wybornie by bylo moc przetestowac Optipada w warunkach sniezycy, w lesie, w wysokiej zabudowie miejskiej. Jesli sie zdecyduje na takie rozwiazanie to postaram sie przedstawic moja opinie na temat tego sprzetu.
A swoja droga nie udalo mi sie znalezc w specyfikacji technicznej na jakim konkretnie chipsecie firmy SIRF oparty jest ten GPS. Moze ktos dotarl do tych danych?

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 19, 2004, 23:03:24 »
Cytat: Maap
Wybornie by bylo moc przetestowac Optipada w warunkach sniezycy....

Wybornie. Może jeszcze w ulewie ?
A potem będziesz mógł go tylko wyrzucić :))

Pamiętaj nie ma odbiorników uniwerslanych - dobrych do wszystkiego. To co dobre do samochodu na śnieżycę się nie nadaje.

Ponieważ ja właśnie używam GPS podczas jak to nazwałeś śnieżycy (wejdż na pierwszą stronę mojej www - zobacz zdjęcie powitalne) a nawet podczas ulewy, to kupiłem Garmina, a pocketa zostawiam w domu :)

Lechu

PS. Nie namawiam Ciebie do rezygnacji z zakupu pocketa, ale informuję że nie zawsze to się sprawdzi.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2004, 23:38:58 »
Lechu, bylem na Twojej stronie i zdjecie powitalne jest genialne w stylu National Geographic (poczytalem sobie tez troche i juz jestem o krok do przodu).

Ale chyba nie posadzasz mnie o to, ze ja bede w ulewie, sniezycy i innych ciekawych zjawiskach atmosferycznych uzywal bezposrednio tego urzadzenia. Otoz chodzi tylko o nawigacje w samochodzie w warunkach utrudnionych czyli wspomnianej juz wyzej sniezycy (w warunkach slonecznych sprawdzil sie przez 10 min).
Chodzi o to czy bedzie koniecznosc instalacji anteny zewnetrznej czy tez nie. Dlaczego tak uczepilem sie tej anteny. Ano dlatego, ze tego zestawu bedzie uzywala moja zona (glownie). A jak wiadomo kobiety sa zdolne do roznych rzeczy. Chcialbym uniknac dodatkowego osprzetu wlasnie po to aby oszczedzic niewiascie stresu i klopotu. Ja calkiem dobrze radze sobie z nawigacja za 15 zl (czyt. mapa papierowa).

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 19, 2004, 23:53:53 »
Czułem to, dlatego nie odradzałem zakupu pocketa :)

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 22, 2004, 12:36:51 »
Poniewaz nikt nie odpowiedzial na moje pytanie dotyczace zainstalowanego chipsetu w GPS Optipad 300 GPS (MIO168) wyslalem zapytanie do supportu MIO w Belgi. I oto jaka odpowiedz uzyskalem:

Dear Sir,

The used GPS Chipset is SirF XTRAC V2.

Best Regards,

Jan De Nef
Support Engineer
Mio-Tech

Wielka szkoda, ze sie tym nie chwala bo to chyba najnowsza versja tego chipsetu, ktory instalowany jest min. w legendarnych gpsach SysOn GPS CF Plus II.