MIO p550 - ile trzeba czekac na pierwszy fix w GPS??

• 2 Odpowiedzi
  • 1258 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 03, 2006, 00:55:38 »
witam!
mam mio p550 i taki oto problem:
Probuje sie polaczyc do satelit po raz pierwszy, ale ani tomtom ani WinFast wydaja sie nie odbierac sygnalow. znaczy sie WinFast na ustawieniach NMEA, 4800 baudrate i wybranym com2 (moj port GPS) odbiera jakies dane (kula u dolu ekranu miga na niebiesko-szaro). Jednak po wybraniu view->navigation zmienia sie tylko UTC. W polu position(m) mam tylko jedna wartosc, 2 pozostale to zera. Inne pola tez zawieraja taka wartosc.
oto jak wyglada ekran WinFast Navigatora przy prawidlowym sygnale: (nie u mnie:(() http://www.pocketnavigation.de/pictures/article/tn/471_1.gif

Dodam ze po wybraniu view->development widze ze jest ciagla transmisja jakichs danych, a view-> signal level pokazuje mi 4 czerwone kule, z ktorych jedna czsem zmienia sie na niebieska...

Co to wszystko ma znaczyc? czy po prostu tak dlugo czekac mam na Fixa? czekam juz w tej chwili ok 30 min i winFast ciagle stara sie zlapac Fixa (jestem na zewnatrz budynku).

Pozdrawiam, Robs...

PS. TomTom takze jakby probuje sie polaczyc ale caly czas widoczny jest komunikat "brak prawidlowych danych GPS"...

Re: MIO p550 - ile trzeba czekac na pierwszy fix w GPS??
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2006, 18:39:44 »
Hm - mam takie so urzadzonko. Probowałem TomToma 5.21 bo tylko taki ma chadzać na pod WMobile. Był to pierwszy program który zapakowałem ale tez nie chcial chodzic a ja bylem zupelna LAMA. Ale Destinator 6 poszedł jak burza a potem iGO 2006 i w końcu nawet viaGPS (dla Chorwacji). Do TomToma nie wracałem choć nadal go mam. Bardziej to informacja niz pomoc.  :))

*

Offline husky10

• 22
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2006, 17:44:01 »
Możetrochę stary temat ale spróbuj sie łączyć na dworzu nie z balkonu czy z okna  ;)