widze ze kolega ma spora wiedz 
Może nie tyle wiedzę ile dość szerokie i nieco odmienne od ogółu spojrzenie na całość zagadnień.
Ta odmienność od ogółu polega między innymi na tym, że uważam iż każdy soft należy porównywać w określonych kategoriach ważnych dla danego usera. Każdy user sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie co mu jest naprawdę niezbędne, a w związku z powyższym nie istnieje jakieś obiektywne pojęcie: "najlepsza mapa / najlepszy soft".
Zwróć uwagę, że pracownik firmy spedycyjnej powinien mieć możliwość przygotowania sobie iluś tam punktów
(Via) do odwiedzenia w danym mieście, a potem powinien mieć możliwość jednym kliknięcięm na:
optymalizuj trasę wygenerować trasę naprawdę najszybszą. To tzw.
funkcja komiwojażera. Jeżeli takich punktów masz w obcym mieście powiedzmy 10-20, to w miarę sensowne ich objechanie musi być wspomagane przez soft nawigacyjny i
tylko taki soft może być uznany za dobry. Dla pracownika firmy spedycyjnej ważna będzie również jak najobszerniejsza baza adresowa i możliwość wstukiwania
kodów pocztowych. Ludzie, którzy wyśmiewają funkcje kodów są po prostu pozbawieni wyobraźni

No bo niby patrząc na listy przewozowe co łatwiej wpisać do pocketa ?
"Poznań Aleja Armii Poznań" czy czy:
61-663 ?

Dlatego też nie zgadzam się z opinią, że bardzo dobra skąd inąd AutoMapa jest najlepszym produktem na Polskę. Otóż dla jednego jest, a dla innego nie koniecznie. Dla mnie nie jest, ale ........
Na pewno
AutoMapa to bardzo dobry soft i dla kogoś kto potrzebuje dobrą mapę Polski to sensowny zakup. Co może wywołać pewne zdziwienie, to nie polecam GPMapy 4.o, którą uważam za bardzo dobry produkt, równorzędny, a może nawet nieco lepszy od AM. Ale GPMapy nie polecam przede wszystkim z powodów licencyjnych. Generalnie jest to jednak propozycja adresowana dla posiadaczy odbiorników Garmin
(do odblokowania mapy potrzebny jest ID odbiornika). No i GPMapa jest w pockecie obsługiwana softem Garmin QUE, który m.in. nie obsługuje ostrzegania przed radarami, co jak zdążyłem się zorientować jest dla wielu userów bardzo ważne. Dla mnie nie. Zresztą oprócz pocketa mam turystycznego Garmina, który ma funkcję ostrzegania.
MapaMap znam tylko z opisów. Mapa na pewno bardzo dobra - na poziomie GPMapy
(ten sam dostawca map), ale interfejs
(funkcjonalność) uboższy niż w AM. Chyba także nie ma funkcji ostrzegania, ale tego nie jestem pewien.
Pomimo zapewnień Zespołu Navigo, że chcą z
NAVIGO2 konkurować z najlepszymi produktami - na razie uważam to za zbyt przedwczesne. Zarówno pod względem mapowym jak też pod względem interfejsu ten soft na dzisiaj odstaje od czołówki, ale za to jest bardzo tani. 99,- zł w promocji.
No i na koniec największa niewiadoma:
AutoPilot. poczekamy co powie Adam. Jeżeli Adam powie, że to dobry produkt to będziesz miał dylemat.
------------------------
Sorry że nie odpowiedziałem wprost na Twoje, ale na to się nie da odpowiedzieć. Jedno jest pewne. Można nie mieć AutoMapy, a mimo to mieć bardzo dobrą nawigację na Polskę. Osobiście na codzień używam iGO-2006 oraz garminowską GPMapę i
dla mnie jest to rozwiązanie idealne

W kategorii niskiego budżetu oczywiście. Bo tak poważnie to uważam, że pocket nie jest najszczęśliwszym pomysłem na nawigację. Gdyby było mnie stać postawiłbym na nawigację fabrycznie wbudowaną, lub Garmina z górnej półki.
Najważniejsza uwaga: jeżeli na codzień używasz iGo-2006 nie będziesz zadowolny z żadnego softu. Każdy będzie się Tobie wydawał żółwiem