banalne pytanie...

• 22 Odpowiedzi
  • 1589 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

banalne pytanie...
« dnia: Wrzesień 13, 2006, 21:21:44 »
TomTom czy Destinator?  ]:>

mieszkam za granicą, jeżdżę po niej sporo, ale do Polski także wpadam,

zależy mi głównie na dobrym pokryciu zagramanicy, ale Polska też niech będzie przyzwoita

co wybrać?

banalne pytanie...
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2006, 21:57:15 »
Polecam to, czego używam: TomTom.
Użyj forumowej wyszukiwarki. Takich postów bylo już co najmniej kilkanaście :)

banalne pytanie...
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2006, 23:45:05 »
Osobiście postawiłbym na iGO-2006.

banalne pytanie...
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2006, 07:03:02 »
Cytat: "P0rt0s"
Polecam to, czego używam: TomTom.
Użyj forumowej wyszukiwarki. Takich postów bylo już co najmniej kilkanaście :)

wiem, ale nie ma to jak nowy post ;)

szukałem w starych postach, trudno o szersze porównania, chyba trzeba na jakichś forach zagranicznych poszukać...

THX ;)

banalne pytanie...
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 14, 2006, 07:03:50 »
Cytat: "GPS maniak"
Osobiście postawiłbym na iGO-2006.

czy dlatego, że masz, czy dlatego, że tak wyszło z Twoich osobistych obserwacji?

banalne pytanie...
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 14, 2006, 09:45:32 »
Cytat: "Tytusdj"
czy dlatego, że masz, czy dlatego, że tak wyszło z Twoich osobistych obserwacji?

Czytam to i owo  ;)   :D

Generalnie bardzo mało jeżdżę poza Polską, a że mam bardzo dobre mapy Polski/Europy (CNE + GPMapa) dla Garmina, nigdy nie interesowałem się Desti czy TomTom-em (owszem widziałem ten soft, ale przyznaję nie używałem w praktyce). Kiedy jednak trafił mi się wyjazd w regiony (południe - Słowacja), których nie obejmuje CNE 8.o, a w tym samym mniej więcej czasie na rynku pojawił się iGO zbierający bardzo dobre recenzje na naszym Forum - postawiłem na iGO.

Program tak mnie urzekł, że chociaż (jak chyba we wszystkich produktach "EU") mapa Polski nie jest super szczegółowa i nie uwzględnia np. tzw. restrykcji na lewoskrętach - to jest to w chwili obecnej mój podstawowy program na Polskę !

Oczywiście program ma wady - jak każdy. Ale dla mnie nieistotne.

banalne pytanie...
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 14, 2006, 10:15:47 »
ja też polecam iGO 2006 ,podaj przykład jakieś ulicy i numeru w twoim mieście to sprawdze ci na igo i na destinatorze

*

Offline malik

• 257
banalne pytanie...
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 17, 2006, 03:05:39 »
nie jestem bardzo zadowolony z iGO, interface super, ale pokrycie polski srednie, jesli chodzi o mniejsze miasta. np knurowa nie ma a takie bukowno - wioska prawie jest. Ogolnie jestem zadowolony z iGo ale chce sprobowac jak sie inny sprawuje i mam dylemat co wybrac. No i zalezy mi na jak najlepszym pokrycu polski

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
banalne pytanie...
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 17, 2006, 08:05:52 »
pytanie do GpsManiaka: czy iGo daje się porównać z AutoMapą poza miastami pod względem szczegółowości dróg III-kategorii oraz duktów leśnych? Istnieje bowiem przekonanie że AM (sam jej używam) jest pod tym względem najlepsza. A tak na marginesie: niestety w słoneczny dzień dukty leśne są  w Automapie prawie niewidoczne. Cienka brązowa linia drogi leśnej niemal zlewa się całkowicie z zielonym tłem lasu (na Asusie n311 z Hi-resowym wyświetlaczem).  Jest to szczególnie bolesne dla rowerowiczów.

*

Offline lipciopda

• 6801
banalne pytanie...
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 17, 2006, 08:08:25 »
jak wybierasz miedzy w/w dwoma to Destinator z Polska na dzien dzisiejszy wypada lepiej

*

Offline oksok1

• 278
sprostowanko
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2006, 08:15:18 »
- na Acerze n311 , a nie na Asusie (jak to błędnie napisałem). Sorry!

*

Offline kwieto

• 2785
banalne pytanie...
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2006, 13:01:18 »
Cytat: "oksok1"
pytanie do GpsManiaka: czy iGo daje się porównać z AutoMapą poza miastami pod względem szczegółowości dróg III-kategorii oraz duktów leśnych? Istnieje bowiem przekonanie że AM (sam jej używam) jest pod tym względem najlepsza.

AFAIK iGo ma podobne pokrycie kraju jak TomTom - dla jednych jest to wystarczajaca ilosc (np. dla mnie) a dla innych nie.
Z tego co mowil GPSmaniak, najwieksze pokrycie ma w tej chwili GPMapa.

Cytat: oksok1
A tak na marginesie: niestety w słoneczny dzień dukty leśne są  w Automapie prawie niewidoczne. Cienka brązowa linia drogi leśnej niemal zlewa się całkowicie z zielonym tłem lasu (na Asusie n311 z Hi-resowym wyświetlaczem).  Jest to szczególnie bolesne dla rowerowiczów.

Pod wzgledem czytelnosci IMO bezkonkurencyjny jest TomTom. Nawiasem mowiac, jakby ktos chcial, to moge udostepnic dwie "skorki" do TomToma, zrobione przeze mnie specjalnie po to by zapewnic max czytelnosc (oraz, w przypadku kolorow nocnych, ograniczyc zmeczenie oczu swiecacym ekranem).
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

banalne pytanie...
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2006, 13:30:30 »
Cytat: "kwieto"
Z tego co mowil GPSmaniak, najwieksze pokrycie ma w tej chwili GPMapa.

No, niezupełnie. Wszystko zależy od regionu kraju (MOI mówi, że na ścianie wschodniej wyraźnie wygrywa AM) oraz od tego co rozumiemy przez szczegółowść mapy. Czy ilość POI wbudowanych, czy ilość ulic / dróg osiedlowych w miastach czy ilość ulic z bazą adresową, czy iloś dróg nieutwardzonych itp.
Należy też pamiętać, że upgrade AM wychodzi kilka razy do roku, a upgrade GPMapy raz na rok i tak jak w dniu premiery GPMapa 4.o w moim odzczuciu była bardziej szczegółowa od AM dziś już niekoniecznie. Zwracam też uwagę, że AM w ostatnim czasie bardzo mocno rozbudowuje swoją bazę adresową, a właśnie tu do niedawna zdecydowanie przegrywała z GPMapą.

Inna rzecz, że premiera GPMapy 5.o też coraz bliżej ........   :D

W sumie wg mojej opinii oba produkty (AM i GPMapa) są pod względem szczegółowości map w miarę zbliżone i porównywalne. Oba też zapewniają bardzo wysoki komfort nawigacji, zwłaszcza w mieście gdzie tak istotne są restrykcje związane z zakazami skrętu w lewo i zakazami zawracania (nie mylić z ulicami jednokierunkowymi !) a takich restrykcji nie mają ani znane mi produkty europejskie (iGO-2006) ani niektóre produkty typowo polskie: jak np. NAVIGO2.

Przy czym dla zwykłego "turystycznego" kierowcy robiącego kilka razy do roku trasy dłuższe i takie bardziej "przelotowe" niż częste karkołomne jazdy po obcym mieście, te restrykcje nie mają aż tak istotnego znaczenia. Dlatego też uważam że statystyczny Kowalski, który potrzebuje również mapy Europy nie ma powodu inwestować w mapy typu AM czy GPMapa. Naprawdę szkoda kasy. Wystarczą produkty typu TomTom, Desti czy mój faworyt iGO-2006.

banalne pytanie...
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 17, 2006, 13:47:11 »
pytanie do GpsManiaka: czy iGo daje się porównać z AutoMapą poza miastami pod względem szczegółowości dróg III-kategorii oraz duktów leśnych? Istnieje bowiem przekonanie że AM (sam jej używam) jest pod tym względem najlepsza.

:huh:  Oczywiście że nie można tego porównać. Skoro iGO ofcjalnie przyznaje, że ma dwadzieścia kilka procent pokrycia, to nie sądzisz chyba że będzie mógł być porównywalny z AM, zwłaszcza w takiej katergorii jak dukty leśne. Tu nie ma czego porównywać ! AM zdecydowanie przeważa !
----------------------------------------
Odrębnym też zagadnieniem jest sprawa porównania w tej materii GPMapy i AM. Tu kłania się filozofia Garmina, który od zawsze preferował dwa rodzaje map:
- samochodowe - do samochodu
- tzw. "topo" - dla turysty
Dlatego też idąc za tą filozofią GPMapa ma bardzo dobrą bazę POI wbudowanych, bardzo obszerną bazę adresową oraz siatkę ulic, dróg osiedlowych czy dróżek służących do dotarcia do danego sioła. Ale już dukty leśne są potraktowane w GPMapie marginalnie. Ba !!  W GPMapie nie ma wielu - wcale nie małych - jezior itp. itd. To jest po prostu bardzo dobra mapa samochodowa. Jej przydatność dla cykilsty czy piechura jest przeciętna. W tej materii AM jest znacznie lepsza !!!

W zasadzie w wersji 4.o GPMapy tylko region Wielkich Jezior ma solidne pokrycie duktami. Jak to będzie w wersji 5.o nie wiem. Na całe szczęscie dla mnie to nie ma znaczenia, bo ja i tak - zgodnie z filozofią "garminiowca" - do wędrówek używam innych map niż samochodowe.

*

Offline malik

• 257
banalne pytanie...
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 17, 2006, 14:42:11 »
GPS maniak a jako mapa samochodowa, to twoim zdaniem ktora najlepiej sie sprawuje? chcialbym miec cos jeszcze oprocz iGO a widze ze kolega ma spora wiedz  :))

banalne pytanie...
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 17, 2006, 16:21:25 »
Cytat: "malik"
widze ze kolega ma spora wiedz  :))

Może nie tyle wiedzę ile dość szerokie i nieco odmienne od ogółu spojrzenie na całość zagadnień.

Ta odmienność od ogółu polega między innymi na tym, że uważam iż każdy soft należy porównywać w określonych kategoriach ważnych dla danego usera. Każdy user sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie co mu jest naprawdę niezbędne, a w związku z powyższym nie istnieje jakieś obiektywne pojęcie: "najlepsza mapa / najlepszy soft".

Zwróć uwagę, że pracownik firmy spedycyjnej powinien mieć możliwość przygotowania sobie iluś tam punktów (Via) do odwiedzenia w danym mieście, a potem powinien mieć możliwość jednym kliknięcięm na: optymalizuj trasę wygenerować trasę naprawdę najszybszą. To tzw. funkcja komiwojażera. Jeżeli takich punktów masz w obcym mieście powiedzmy 10-20, to w miarę sensowne ich objechanie musi być wspomagane przez soft nawigacyjny i tylko taki soft może być uznany za dobry. Dla pracownika firmy spedycyjnej ważna będzie również jak najobszerniejsza baza adresowa i możliwość wstukiwania kodów pocztowych. Ludzie, którzy wyśmiewają funkcje kodów są po prostu pozbawieni wyobraźni  ;) No bo niby patrząc na listy przewozowe co łatwiej wpisać do pocketa ? "Poznań Aleja Armii Poznań" czy czy: 61-663 ?  :surprised:  Dlatego też nie zgadzam się z opinią, że bardzo dobra skąd inąd AutoMapa jest najlepszym produktem na Polskę. Otóż dla jednego jest, a dla innego nie koniecznie. Dla mnie nie jest, ale ........

Na pewno AutoMapa to bardzo dobry soft i dla kogoś kto potrzebuje dobrą mapę Polski to sensowny zakup. Co może wywołać pewne zdziwienie, to nie polecam GPMapy 4.o, którą uważam za bardzo dobry produkt, równorzędny, a może nawet nieco lepszy od AM. Ale GPMapy nie polecam przede wszystkim z powodów licencyjnych. Generalnie jest to jednak propozycja adresowana dla posiadaczy odbiorników Garmin (do odblokowania mapy potrzebny jest ID odbiornika). No i GPMapa jest w pockecie obsługiwana softem Garmin QUE, który m.in. nie obsługuje ostrzegania przed radarami, co jak zdążyłem się zorientować jest dla wielu userów bardzo ważne. Dla mnie nie. Zresztą oprócz pocketa mam turystycznego Garmina, który ma funkcję ostrzegania.  :proud:

MapaMap znam tylko z opisów. Mapa na pewno bardzo dobra - na poziomie GPMapy (ten sam dostawca map), ale interfejs (funkcjonalność) uboższy niż w AM. Chyba także nie ma funkcji ostrzegania, ale tego nie jestem pewien.

Pomimo zapewnień Zespołu Navigo, że chcą z NAVIGO2 konkurować z najlepszymi produktami - na razie uważam to za zbyt przedwczesne. Zarówno pod względem mapowym jak też pod względem interfejsu ten soft na dzisiaj odstaje od czołówki, ale za to jest bardzo tani. 99,- zł w promocji.

No i na koniec największa niewiadoma: AutoPilot. poczekamy co powie Adam. Jeżeli Adam powie, że to dobry produkt to będziesz miał dylemat.
------------------------
Sorry że nie odpowiedziałem wprost na Twoje, ale na to się nie da odpowiedzieć. Jedno jest pewne. Można nie mieć AutoMapy, a mimo to mieć bardzo dobrą nawigację na Polskę. Osobiście na codzień używam iGO-2006 oraz garminowską GPMapę i dla mnie jest to rozwiązanie idealne  :proud:  W kategorii niskiego budżetu oczywiście. Bo tak poważnie to uważam, że pocket nie jest najszczęśliwszym pomysłem na nawigację. Gdyby było mnie stać postawiłbym na nawigację fabrycznie wbudowaną, lub Garmina z górnej półki.

Najważniejsza uwaga: jeżeli na codzień używasz iGo-2006 nie będziesz zadowolny z żadnego softu. Każdy będzie się Tobie wydawał żółwiem  :(

*

Offline malik

• 257
banalne pytanie...
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 17, 2006, 17:29:57 »
GPS maniak dzieki za wyczerpujaca opdpowiedz, a ostatnia uwaga przekonala mnie zeby pozostac przy iGo bo w moim przypadku - Wizard, predkosc softu ma duze znaczenie, poza tym jasli Ty uzywasz iGo to dla mnie tym bardziej wystarczy - nie korzystam codzienni z nawigacji, poza tym sadze ze niewykorzystuje jeszcze calego potencjalu tego softu - chodzi o mozliwosci opracowania trasy - szybka trasa itp

*

Offline oksok1

• 278
banalne pytanie...
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 18, 2006, 14:13:12 »
Przede wszystkim chciałbym podziękować GPS Maniakowi za szerokie wyjaśnienia. Skoro iGo pokrywa tylko 26% to dla moich potrzeb - odpada. W tym też chyba leży tajemnica że nie jest żółwiem. Na marginesie chciałbym zauważyć, że AM posiada wersję na laptopa (TPC 3.2) wprawdzie od lat nie rozwijaną , ale zawsze. Ja jej n.p. używam jadąc samochodem. Również przerzucam tam zapis tras rowerowych. Na dużym panoramicznym 14" ekranie laptopa całkiem inaczej to wygląda (wada- zajmuje niestety cały przedni fotel). Bardzo duże znaczenie ma też pewna funkcjonalność AM której nie zauważyłem u Garmina: powiększanie i zmniejszanie widoku skali kółkiem myszki BT przy jednoczesnym utrzymaniu centrowania trasy u dołu ekranu (polecam mysz Bluetake- można ją zasilić z zapalniczki). Co do prędkości działania - na PDA AM muli niesłychanie - i paradoksalnie zauważyłem że jest to szczególnie dotkliwe jak ją zabieram na rower (z Acerem n 311).
Na Europę zgodnie z naukami GPS Maniaka zakupiłem Garminowski zestaw nRoute (laptop) + Que (PDA) + MapSource , bo jako jedyny taki zestaw otwiera droge na cały świat (te słynne setki darmowych map; gdybym się jednak mylił to proszę o mapę np. Dominikany - a tak ją mam! wprawdzie nieroutowalną ale zawsze).

banalne pytanie...
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 18, 2006, 15:38:26 »
Skoro iGo pokrywa tylko 26% to dla moich potrzeb - odpada.

Te 26% najbardziej widać w miastach średniej wielkości, które są potraktowane naprawdę po macoszemu. Brak bazy adresowej a nawet brak wielu nazw ulic czy czasem wręcz zarysu ulic. Niemniej jednak, dla "turystycznego" kierowcy - czyli takiego jak ja, to naprawdę bardzo dobry soft. Pisałem o tym w innym wątku. Ostatni zjeździłem trochę Beskid Żywiecki i iGO doprowadził mnie bezproblemowo do każdej wiochy, do której zaplanowałem dojechać.
W tym też chyba leży tajemnica że nie jest żółwiem.
Absolutnie nie. Szybkość tego softu widać nie tylko przy zoomowaniu czy przesuwaniu mapy, ale także w przejściach pomiędzy niemapowymi opcjami. Pamiętaj też, że nie wszystkie kraje w iGO-2006 są  potraktowane tak ubogo jak Polska (Czechy 100%, Słowacja 80%) i w niczym to nie spowalnia pracy iGO.

*

Offline kwieto

• 2785
banalne pytanie...
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 18, 2006, 18:09:40 »
Skoro iGo pokrywa tylko 26% to dla moich potrzeb - odpada.

Te 26% najbardziej widać w miastach średniej wielkości, które są potraktowane naprawdę po macoszemu. Brak bazy adresowej a nawet brak wielu nazw ulic czy czasem wręcz zarysu ulic. Niemniej jednak, dla "turystycznego" kierowcy - czyli takiego jak ja, to naprawdę bardzo dobry soft. Pisałem o tym w innym wątku. Ostatni zjeździłem trochę Beskid Żywiecki i iGO doprowadził mnie bezproblemowo do każdej wiochy, do której zaplanowałem dojechać.

Dokladnie. Ja od dluzszego czasu z powodzeniem uzywam TTN 5 (rowniez 26%) i nie narzekam. Ostatnio probowalem zrezygnowac z TTN na rzecz wskanowanych map w PathAway - i o ile do nawigacji rowerowej/pieszej jest to rozwiazanie bezkonkurencyjne, o tyle do samochodu sie nie nadaje - probujac jechac "gruba" droga zaznaczona na zeskanowanej mapie wjechalem w takie dziury ze musialem zawracac :"P
26% TomToma w zupelnosci wystarcza aby wiekszosc bocznych tras, wygodnie przejezdnych samochodem,  byla zaznaczona.
Na rower soft samochodowy generalnie sie IMO nie nadaje, wiec najlepiej byloby miec albo zwektoryzowane mapy do Garmina, albo skany map topograficznych.

W tym też chyba leży tajemnica że nie jest żółwiem.
Absolutnie nie. Szybkość tego softu widać nie tylko przy zoomowaniu czy przesuwaniu mapy, ale także w przejściach pomiędzy niemapowymi opcjami. Pamiętaj też, że nie wszystkie kraje w iGO-2006 są  potraktowane tak ubogo jak Polska (Czechy 100%, Słowacja 80%) i w niczym to nie spowalnia pracy iGO.

Znowu sie zgodze (co prawda w odniesieniu do TTN).
W przypadku TTN masz zawsze do czynienia z regionem (czyli albo np. DE_AT_CH_PL_CZ_PLUS, albo (nie do konca legalnie, przynajmniej w przypadku nawigacji na PDA) PL_CZ_SK_HU. Kazdy z tych regionow jest mimo wszystko wiekszy niz tylko Polska (chocby nie wiem jak szczegolowa) - a soft chodzi plynnie.
Ostatnio bawilem sie mapa Western_Europe (Mapa zawierajaca cala Zachodnia Europe - w tym Polske i Czechy - w jednym kawalku, zajmujaca 1,28GB) i dopiero tutaj zauwazylem pewne spowolnienie dzialania, np. przy wyszukiwaniu adresow. Ale i tak jest to Duuuuzo do przodu w porownaniu z predkoscia dzialania AM.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline malik

• 257
banalne pytanie...
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 18, 2006, 20:45:19 »
no to wyleczylem  sie z Am. skoro to taki zlow to tylko nerwy strace a nie ustale trase, moze jest jakis soft ktory ma w podobnym stopniu pokryta polske ale nie muli??

banalne pytanie...
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 18, 2006, 20:54:01 »
Cytat: "malik"
no to wyleczylem  sie z Am. skoro to taki zlow to tylko nerwy strace a nie ustale trase,

Nie w tym rzecz, że AM to żółw. To normalnie działający program.

To tak jak w tym słynnym skeczu z Poznania: Nie mówi się, że koło się zepsuło, ale że 3 koła są dobre  :D

Tu jest tak samo. Nikt chyba z ręką na sercu nie powie, że AM jest wolna. Po prostu zarówno iGO (moja opinia) jak też TTN (Kwieto) są szybsze.

*

Offline malik

• 257
banalne pytanie...
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 18, 2006, 21:56:28 »
jak dla mnie iGO ma predkosc w sam raz na moim sprzecie, wiec polowe wolniejszy program jeszcze ujedzie ale dwa razy wolnieszy i z bledami powodujacymi zawiasy to juz jest nie do przyjecia, wiecej zachodu niz pozytku. Pamietam ze w tescie Wizarda na filmiku Kuba bawil sie jakas nawigacja, moze to am musze wiec zobaczyc jak chodzi