MIO A201 a mapy wektorowe

• 10 Odpowiedzi
  • 906 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 22, 2006, 17:14:58 »
witam
przymierzam się do zakupy w/w palmtopa, ale z niepokojem przeczytałem wątki o delikatnie mówiąc małej kompatybilności tego pocketa z programem gpsproxy.
ponieważ chę kupić palmtopa również pod kątem turystyki pieszej (głównie góry) i rowerowej to mam pytanie czy ktoś testował na tym sprzęcie inne programy np GIS RUSSA, MAPOPOLIS czy OZIExplorer jak wygląda ich współpraca z MIO A201.
I drugie pytanie czy problemy z gpsproxy wynikają z systemu WM5 czy też jest to jakaś cecha tego konkretnego modelu.

PS. czy ktoś miał okazję testować gpsproxy lub jeden z pozostałych programów na MIO180 (praktycznie to samo co A201 ale WM2003SE)

pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2006, 16:32:47 »
Wobez takiego zbiorowego milczenia, mam rozumieć że nikt tych programów nie testował i nie używa, czy tylko nikomu nic się nie chce odpisać :(

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2006, 18:11:04 »
Jest tak IMHO dlatego, że Russa, Ozzie i Que z GPSProxy są dla koneserów, którzy rzadko bywają "na kupnie nówki". Męczą swoje mapki trochę w oderwaniu od topowych nowości sprzętowych.
Trzeba chyba trochę czasu, żeby prawdziwi pasjonaci przetestowali najnowsze urządzenia i pewnie tyle samo czasu musi upłynąć, by ci którzy taki sprzęt kupili, połknęli bakcyla TOPOwego.

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2006, 18:27:26 »
Cytat z wypowiedzi kolegi @mc (z innego forum)
W sprawie ustawien GPS dla QUE na MIO 201 wyglada to tak
1. w gpsgate poprzez menu wybieramy seting
w sekcji imput ustawiamy port com2 (na nim ustawiony jest
sprzetowo odbiornik gps)
w sekcji output ustawiamy wolny port np com5
(nalezy pamietac o ustawienu przycisku close/open
w sekcji input tak aby widać było close)
po kliknieciu ok pijawia sie w prawym dolnym rogu beżowa ikonka
2.instalacja i ustawienia gpsproxy - tutaj postępujemy tak jak
wcześniej to opisali koledzy klubowicze przyczym wskazujemy jako port
gps com5 .
Taka konfiguracja na moim a201 działa bez zarzutu.

Edit:
Opis dotyczy uruchomienia oprogramowania QUE na MIO 201 w kombinacji a201+que+gpsgate+gpsproxy i potwierdza skuteczność użycia takiego zestawu oprogramowania.

Pozdrawiam
julek

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2006, 00:12:38 »
Cytat: "rkarolek"
Wobez takiego zbiorowego milczenia, mam rozumieć że nikt tych programów nie testował i nie używa ...

Wiesz, jak mówią statystyki - Polska się rozwija, a ludziom żyje się coraz dostatniej, zatem do takich zastosowań o jakich napisałeś: do turystyki (w góry) ludzie nie oglądając się na koszty po prostu kupują normalne - turystyczne odbiorniki a nie pocketPC.

Jeżeli chodzi o zastosowania GPS-owe, to pocketa kupuje się głównie z myślą o AutoMapie. Zatem nie dziw się że nie ma wśród userów MIO_201 / 180 ludzi, którzy dobrze poznali soft do turystyki.

*

Offline endo

• 22
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2006, 07:22:18 »
Russa działa bez problemów, OziExplorerCe także (przynajmniej trial ktory testowałem).

Z Que i gpsproxy jest wiekszy problem - tutaj jest patent na ktorym to działa: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28251&start=0

W kazdym badź razie ja czekam na wersje gpsproxy 2.0 ktora mam nadzieje ten problem rozwiaze - producent deklaruje 2 tygodnie ;)

pzdr.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2006, 16:19:51 »
Dzięki za odpowiedzi, jednak wygląda na to że użycie A201 do turystyki pieszej jest w miarę realne
do GPSmaniaka: niestety w moim budżecie nie bardzo rejestruje ten rozwój (właśnie wypełniam PIT-a :() więc puki co musi mi wystarczyć jedna zabawka (a i tak musze jeszcze przekonać żonę :))

cieszę się że moja troszke uszczypliwa uwaga pobudziła was do odpowiedzi :) wszystki wielkie dzięki - chyba jednak kupie A201

pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2006, 21:43:13 »
Cytat: "rkarolek"
(a i tak musze jeszcze przekonać żonę :))

Taaaaak. Znam ten ból  :wink:

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2006, 08:43:45 »
na szczęście wszystko jest na dobrej drodze :)

*

Offline JuBE

• 26
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2006, 16:29:14 »
Ja również przetestowałem konfiguracje z GPSGate i GPSProxy + Que i działa dobrze.
Jeżeli nie zależy Ci na BT i WM 5.0 to jest tańszy o około 150 zł Mio180.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2006, 11:58:01 »
No właśnie jak już wcześniej pisałem wacham się pomiędzy tymi dwoma modelami, ale myślę że A201 jest bardziej rozwojowy (nowy SO i BT na pokładzie, (niestety brak IRDY))
chociaż pewnie cena (czytaj zona) może zaważyć na moim wyborze.

JuBE czy miałeś okazję bawić się 180 czy też znasz ten model jedynie z sieciowych opisów??, czy jest to dosłownie ten sam sprzęt co A201 a różnica w cenie sprowadza się do innego SO, braku futerału w ceni i IRDA zamiast BT.
A tak swoją drogą to czy futerał który jest w koplecie z A201 jest coś wart czy to raczej tandeta do  wymiany na coś porządnego?