Cartall ----> mapopolis + GPS

• 13 Odpowiedzi
  • 2007 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 21, 2005, 00:11:09 »
Witam,
Zakupiłem ostatnio GPS-a na nemetrix do mojego Acera n50, jest on poprawnie wykrywany i działa w pełni z programem VisualGPSce.
Do kompletu kupiłem PDA Nawigatora od firmy CARTALL.
Cały program to MAPOPOLIS z mapami polski.
I tu pojawia sie problem program nie wykrywa GPS-a,
zastanawiające jest to ze pomimo zestawienia połączenia przez bluetooth, wybrania tego samego portu COM i predkości transmisji program stwierdza że niczego nie znalazł.
Autodetekcja tez niczego nie daje, no to mam problem albo kupiłem "kupę".
I co dalej ?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2005, 01:18:22 »
a nie masz uruchomionych naraz 2 programow do obslugi GPS? nie blokuje nic portu?

mozesz poeksperymentowac z programem GPSGate albo sciagnac jeszcze ze strony Mapopolisa soft i sprawdzic

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2005, 01:30:03 »
Elo,
Tylko mapopolis, nic innego nie działa w tym samym czasie, mapopolis dostałem w wersji 3.1 , sciągnąłem 3.27 ( nowsze nie obsługują tych map).
Niestety na obu wersjach "zima" brak połączenia z GPS-em.
Swoją drogą mam dwa pytania które nieco odbiegają od tematu, :)
1. co ty masz z tymi oczami ????
2. czy robi sie tak jak sie nie spi po nocach tylko odpisuje na posty takich łosi jak ja ? :P
co do GPSGate to nie wiem co to za program i do czego służy, ale poszukam.
Zastanawia mnie jeszcze jedno, GPS ma dwa virtualne comy, jedej in, drugi out, o ine out wiedomo służy do wypluwania danych to czy przez in można wysyłać cos do zmiany parametrów pracy samego GPS-a???
Czy istnieje jakies oprogramowanie za pomocą którego mozna pokopać cos w ustawieniach samego pudełka??
jak napisałem mój Gps to NEMERIX z niebieskim znaczkiem bez nazwy na obudowie.
Moze własnie w tym jest problem, moze trzeba cos przestawic w samym GPS-ie.
pozd,
redink

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 21, 2005, 01:42:01 »
Cytat: redink
1. co ty masz z tymi oczami ????
to sa takie specjalne filtry... ;)

2. czy robi sie tak jak sie nie spi po nocach tylko odpisuje na posty takich łosi jak ja ? :P
wcale nie siedze po nocach - u mnie jest 16:37 :D

co do GPSGate to nie wiem co to za program i do czego służy, ale poszukam.
jest to program, ktory przejmuje transmisje z jednego portu i przekazuje do innego (np. jakiegos wirtualnego) - potem w programie, ktory uruchomisz podajesz np. ten port wirtualny i dziala
http://www.pdaclub.pl/szukaj.php?PHPSESSID=5a28d53b35de0e609f0cbcfcf22315d0&str=gpsgate

Zastanawia mnie jeszcze jedno, GPS ma dwa virtualne comy, jedej in, drugi out, o ine out wiedomo służy do wypluwania danych to czy przez in można wysyłać cos do zmiany parametrów pracy samego GPS-a???
to nie sa wirtualne COM'y tylko prawdziwe :) tak - mozna np. uzywac programow do zmiany parametrow transmisji

Czy istnieje jakies oprogramowanie za pomocą którego mozna pokopać cos w ustawieniach samego pudełka??
mozna - a kupiles go nowego czy od kogos uzywanego?

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 21, 2005, 02:16:22 »
znoof ja,
Gps-a kupiłem nowego, niestety na plycie jest tylko dokumentacja i prosty programik na PC (cos jak VisualGPSce)
Masz moze jakies sugestie co do oprogramowania do zmiany ustawień pod NEMERIX-a ?, moze trzeba przełączyć tryb pracy lub zestaw danych który pudełko wypluwa z siebie????
Co do czasu to faktycznie mieszkasz baaaardzo daleko w kraju gdzie wszystko jest inne (godzina też:) szkoda bo nie bedzie Cię na najbliższym spotkaniu w Katowicach ( no coś za coś :)
pozd,
redink

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2005, 02:16:26 »
probowales wybierac COM6 ?

wlasnie sciagnalem Mapopolisa i sprawdzilem u siebie - dziala bezblednie z BT

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 21, 2005, 02:36:51 »
Jeszcze ja,
taaak, com6, z predkoscią auto, i kazdą z osobna.
MAM ACERA N50 CZY TO MOJA WINA???
na dzis to tyle z zabaw z pda bo mamy 2.35
a o 4.45 musze wstac bo od 6.00 mam 12 godzin służby
Wiec  jak wróce ok 19.00 to zapewne padne pyszczkiem na mordkę i do spania, ehhh moze jeszcze to poćwiczę ale narazie mykam.
Dzieki LIPCIO!!!

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 21, 2005, 10:49:00 »
Witam,
Sprawa sie rypla.
Wyrwalem baterie z gps-a i po ponownym zalaczeniu wszystko zagadalo, ciekawe dlaczego samo wylaczenie nie pomoglo?
Tak czy siak wielkie dzieki za szczere checi i pomoc jaka niesiesz zbłądzonym :)
Ty i ten "w masce" :) odwalacie kawal dobrej roboty!
Swiat sie kurczy jak mame kocham
pozd,
redink

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 21, 2005, 15:32:03 »
ciekawe dlaczego samo wylaczenie nie pomoglo?
temu, ze wylaczenie nie resetuje pamieci GPS, a wyjecie baterii tak
troche dziwne, bo mowiles, ze VisualGPS dzialal normalnie ale skoro pomoglo to na zdrowie :)

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 21, 2005, 17:25:00 »
Hm.
skoro działa mi już gps to mogę podzielic się uwagami na temat działania programu.
Kupa, 100lec, brak mi słów aby okreslic to czym jest ten produkt.
wiem ze niecala stowka to nie majatek, ale sposob w jaki zostaly wykonane mapy uraga jakimkolwiek standarta.
banda kopulujacych szympansow  jest w stanie wykonac je lepiej.
czytelnosc samej mapy jest porownywalna z mapa papierowa ktora ktos wczesniej podtarl sobie  miejsce gdzie pleca konczy sie ich szlachetna nazwa.
coz z tego ze siatka drog jest szczegolowa, skoro nie wiemy w jakiej miejscowosci aktualnie sie znajdujemy. szczegolem jest ze przy probie pieszego wykozystania trafila mi sie rzeka (ot taka malutka), brak jest praktycznie wszystkiego. program jest tak ubogi jak pchla  na d.... chwile po depilacji.
nie polecam tego programu nikomu, nawet tym ktorych nie lubie.
pozd,
redink

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 21, 2005, 18:00:19 »
Mapy wygladaja tragicznie, ale maja dosyc duzo ulic - co w tej cenie faktycznie moze byc ciekawa oferta. Oczywiscie Automapy ani nawet MapyMap nie zastapi.

*

Offline popej

• *
  • 99
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 22, 2005, 23:43:17 »
Być może konkurencyjny byłby GPS Nawigator tej samej firmy i do tego Russa Lite za 12zł. Tym bardziej, że GPS Nawigatora można skonwertować do formatu Mapopolis. Niestety nie wiem, jak Russa działa z odbiornikiem GPS, ja wykorzystuję ją do przeglądania map.
popej

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 23, 2005, 02:41:17 »
witam,
a jak lub czym przerobic mapy z nawigatora do formatu mapopolis? skad wziac mapy pod russe? jak narazie bawie sie programikiem beelineGPS fajna sprawa mozna sobie samemu mapke zrobic :)
pozd,
redink

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 23, 2005, 17:02:52 »
Nie są to pytania, na które można odpowiedzieć jednym zdaniem.
Konwertowanie mapek Garmina (bo GPS Nawigator to mapki dla odbiorników Garmin) opisał szczegółowo Andrzej P.:
http://www.anpo.republika.pl/palmtopy.html

Mapki Garmin to natomiast moje hobby. Jeżeli nie są kodowane to można je wczytać do programu GPS MapEdit (ten sam autor co autor GIS RUSSY) i zapisać jaki "RUS". W zasadzie mając pełną wersję Russy konwersja nie jest potrzebna, bo GIS RUSSA czyta mapki Garmin. Niemniej jednak do wykorzystania tzw. "atlasu" (automatyczne wczytanie mapki w zależności od lokalizacji kursora) o ile się nie mylę są potrzebne mapki w formacie "RUS".

Więcej na ten temat znajdziesz tu: http://gps.anv.pl/VISTA.htm
Zobacz m.in. artykuł:   GPS a PocketPC

No i koniecznie sekcja mapy !  Jest tam artykulik o wersjach demo/free map/softu na pocketPC.