MIO 168 w Peugeot 307 cz.II

• 2 Odpowiedzi
  • 690 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 19, 2005, 12:43:38 »
Dla przypomnienia. Testowałem MIO 168 w swoim Peugeocie 307 kombi. Gdy MIO był wewnątrz samochodu nie widział satelitów i nie dało się z niego korzystać. Właśn ie wróciłem z wakacji gdzie w Austrii spotkałem gościa z 307 kombi i MIO 168 za szybą. W jego samochodzie urządznie działa bez zarzutu. Nie pytałem z jakiego oprogramowanie korzysta. Nie potrzebuje anteny zewnętrznej. Dlatego spróbowałem przełożyć jego MIO do mojego 307 i o dziwo działa. Dlatego mam pytanie do znawców tematu: co mogło być przyczyną że MIO które planowałem zakupić (zakup w Polsce) nie działa a takie same użądzenie, tylko nie z kraju działa. Czy może była to wina urządzenia które testowałem. W dalszym ciągu zastanawiam się nad zakupem ale nie interesuje mnie ciągnięcie kabli do anteny zewnętrznej. Może ktoś ma 307 kombi i GPS u niego działa (jak to sprawdzić)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2005, 15:41:13 »
Rozumiem ze oba PDA byly montowane w tym samym miejscu? Jesli tak to moze masz po prostu jakis wyjatkowo felerny model (moze nie ma styku gdzies na zlaczu wbudowanej anteny) i czulosc jest oslabiona?

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2005, 09:50:42 »
Witam

Sam używam MIO 168 w Peugeot 307SW. Rzeczywiście ze względu na metalizowane szyby - przednią i w dachu - istnieje problem z użyciem wewnętrznej antenki. Sygnał jest bardzo słaby. Zastosowałem dodatkową antenkę i wcale nie jest to kłopot. Pocketa mam przytwierdzonego uchwytem do szyby przy lusterku wstecznym. Kabel od anteny poprowadziłem za osłoną przeciwsłoneczną pasażera, pod górną rączką przy drzwaiach i wyprowadziłem przez drzwi na dach, gdzie antena jest przyczepiona magnesem. Rozwiązanie to zupełnie nie przeszkadza pasażerowi nawet w używaniu osłony przeciwsłonecznej. Kabel jest właściwie niezauważalny. Zaletą anteny dodatkowej jest to, że ma większą czułość niż wbudowana w MIO.