Coś o współrzędnych

• 13 Odpowiedzi
  • 1106 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Coś o współrzędnych
« dnia: Grudzień 02, 2005, 13:02:45 »
Witam,
znacie może jakieś linki do miejsc, gdzie szeroko opisane są zagadnienia  począwszy od współrz. geograf  a na WGS 84, Pułkowach i "False Eastingach" kończąc?
Chciałbym ledwo tlącą się szkolną wiedzę o kartografii nieco zgłębić...

Palmas
palmus

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2005, 13:41:19 »
Na stronie GPSmaniaka byłeś ?

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2005, 13:45:09 »

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2005, 11:08:24 »
Cytat: robo
Na stronie GPSmaniaka byłeś ?

Od niej zacząłem;)
GPS dla początkujacych, a odwzorowania już dla uczniów po 6 klasie;)
Pozostałe linki bardzo ciekawe, o to chodziło-dziękuję!

Palmus
palmus

Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2005, 11:49:40 »
Cytat: palmus
Od niej zacząłem;)
Ale chyba przeglądałeś tylko obrazki ? ;)
Gdybyś poczytał artykuły o kalibracji map czy o ustawieniach GPS-u to znalazłbyś link do strony T.Syryjczyka. Jest u mnie w kilku miejscach.

Zobacz może jeszcze to: http://gps.put.mielec.pl/UserDatumGrid.htm
Tyle, że podobnie jak moja strona to też bazuje na Syryjczyku.

Jak to mówią: Wszystkie drogi prowadzą do Syryjczyka. :)) :))

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 05, 2005, 12:40:00 »
Cytat: gps maniak
Od niej zacząłem;)
Ale chyba przeglądałeś tylko obrazki ? ;)
" 1 obrazek równy tysiącu słowom"
Oglądałem i jedno i drugie;).Dorzuciełeś tam kilka  newsów od mojej ost. wizyty.Fajne, masa wiedzy, którą sobie muszę uporządkować.

1.Do rozgryzienia mam problem z mapką Czech (ukł.S42 a OziExp.)
2. Ponieważ niezbyt dokładnie ją skalibrowałem- powiem nawet: spieprzyłem;), zrobił mi się zapis tracka w absurdalnym miejscu.Czy jest  sposób na wstawienie tracka w odpowiednie miejsce na mapie i w taki sposób ja skalibrować?
Niejako od końca?

Palmus

palmus

Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 06, 2005, 00:39:57 »
Czy jest  sposób na wstawienie tracka w odpowiednie miejsce na mapie i w taki sposób ja skalibrować?
Nie mówię, że nie ma. Ale ja nie znam.
Rozumiem że to mapka SHOCARTU 1:50000 ?

Jeżeli tak, to spróbuj to skalibrować dokładnie tak jak Pułkowo:
Map Datum: Pulkowo 1942 (POL)
Map Projection: Transverce Mercator / E 15°,1,3500000,0

Zamiast Pułkowo 1942 oczywiście lepiej wstawić S42, tyle że ja tak nie mogę, bo mi potem GPSMapEdit nie potrafi tego prawidłowo otworzyć. Różnice pomiędzy Pułkowem POL, a S42 dla mnie przynajmniej są praktycznie nie zauważalne.

Mapki SHOCARTU mają siatkę kilometrową zatem należy w Ozim podać współrzędne punktów nie Lat/Lon a User Grid dodając do wartości z opisów siatki trzy zera. No i drobna uwaga - SHOCART to jednak mapy turystyczne i różnie z ich dokładnością bywa. Czasem tracki trafiają "w punkt", a czasem biegną klikadziesiąt metrów obok :(

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 06, 2005, 07:13:42 »
Nie mówię, że nie ma. Ale ja nie znam.
Rozumiem że to mapka SHOCARTU 1:50000 ?
W bólach przebijam sie przez te wszystkie zależności, ale prę do przodu;)
1.Wyedytowałem track, przeniosłem  współrzędne początku i końca na mapę i tak ją skalibrowałem.
Po wczytaniu i mapy i tracka zagrało.Ale dla śladu coś koło 17 km zaczyna się wszystko rozjeżdżać:(
2.Tak, Shocart 1:50k
Jeżeli tak, to spróbuj to skalibrować dokładnie tak jak Pułkowo:
Map Datum: Pulkowo 1942 (POL)
Map Projection: Transverce Mercator / E 15°,1,3500000,0
Zamiast Pułkowo 1942 oczywiście lepiej wstawić S42, tyle że ja tak nie mogę, bo mi potem GPSMapEdit nie potrafi tego prawidłowo otworzyć. Różnice pomiędzy Pułkowem POL, a S42 dla mnie przynajmniej są praktycznie nie zauważalne.
Zgadza się, mają  S42.W niektórych arkuszach tak podają.Ozie ma jeszcze do wyboru Pułkowo 1 i 2....

Mapki SHOCARTU mają siatkę kilometrową zatem należy w Ozim podać współrzędne punktów nie Lat/Lon a User Grid dodając do wartości z opisów siatki trzy zera. No i drobna uwaga - SHOCART to jednak mapy turystyczne i różnie z ich dokładnością bywa. Czasem tracki trafiają "w punkt", a czasem biegną klikadziesiąt metrów obok :(
Ok, poćwiczę jeszcze z tym wariantem.
Jeszcze jeden problem wylazł mi przy okazji.Skan mapy (1:50K) 300dpi, 256kolorów.Subtelny, delikatny ślad Oziego ;) w pełnej krasie widać dopiero przy absurdalnym powiększeniu.Przy dobrze czytelnej mapie jest gęsto zapunktowany, bez szczegółów:(
Co poprawić?

Palmus
palmus

Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 06, 2005, 11:29:09 »
Cytat: Palmus
Wyedytowałem track, przeniosłem  współrzędne początku i końca na mapę i tak ją skalibrowałem ......... coś koło 17 km zaczyna się wszystko rozjeżdżać:(
To normalne. Jezeli mapka jest skalibrowana w oparciu o małą ilość punktów zlikoalizownych blisko siebie i na dodatek jest skalibrowana w innym układzie to musi się rozjechać.

Cytat: Palmus
Tak, Shocart 1:50k
Jeżeli nie dasz rady z tą kalibracją a masz chwilę czasu, to w jakimś programie graficznym zmniejsz rozdzielczość tego pliku (np. do 72 dpi), tak aby nie miał więcej niż 4-5 MB i podeślij go do mnie, to Tobie skalibruję. Możesz też podesłać mi - w celach kontrolnych - na ten track z Oziego. Adres jest w sieci i jakoś spamowcy poza Viagrą niczego mi nie chcą sprzedawać, dlatego śmiało go przypominam:  lechrata@icpnet.pl

Sama obsługa oziego (np. to czy track ma taką czy inną szerokość) to już nie moja działka :( Ja Oziego używam wyłącznie do kalibracji.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 06, 2005, 14:35:40 »
Cieszę się,że chcesz pomóc, owszem skorzystam, lecz zdecydowanie bardziej chciałbym wiedzieć co źle robię:(
Podeślę jutro mapkę, i jej parametry.Nawet ze 2 tracki.
Hmm, może rzeczywiscie podanie współrzednych tylko 2 punktów to  za mało...
Dzięki:)

Palmus
palmus

Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2005, 15:09:25 »
... lecz zdecydowanie bardziej chciałbym wiedzieć co źle robię:(
Przy założeniu że skalibruję tę mapkę prawidłowo - będziesz miał porównanie swojej kalibracji i mojej. Wówczas stanie się jasność: Będziesz wiedział co było źle ;)

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 08, 2005, 10:58:41 »
Napewno skalibrujesz, umiesz to:)
Ja coś tam porobiłem i efekt nałożenia tracków trackgiczny;-(
Inny problem, to to, czy mapa się da:-o

Palmus
palmus

Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 08, 2005, 16:58:12 »
Jak widzisz kalibracja kalibracją, a dokładność mapy to odrębne zagadnienie.
Gdybyś jeszcze wiedział jak te mapy ludzie chwalą na pl.rec.gps !
Tzn. chwalą może nie samą dokładność map, ale to że są !
Że niby my Polacy to nie potrafimy wydać takich map. Otóż takie to właśnie potrafimy (Compass, Demart i inne wydawnictwa)
Tak samo zawodne jak mapy naszych południowych sąsiadów ;)
No cóż i Harmanec (który zawiódł mnie znacznie prędzej) i Shocart to tylko mapy turystyczne :(
Żeby było śmieszniej, na tej konkretnej mapie shocartu większość obiektów trafia idealnie z lokalizacją, co widać po trackach ze szlaków turystycznych. Czy to po stronie polskiej czy po czeskiej tracki trafiają w ścieżki i szlaki, ale szosy po stronie czeskiej "uciekają" ! Dziwna sprawa.
--------
A tak na marginesie jedyne mapy, które z punktu widzenia kalibracji i dokładności do tej pory mnie nie zawiodły to mapy topograficzne 1:50000 Głównego Geodety Kraju - te w układzie "PUWG-1992". Mam taki zbiór dla Puszczy Noteckiej i tracki wchodzą w nie jak w masło :))

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Coś o współrzędnych
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 09, 2005, 12:59:19 »
Ku wiadomości innych czytających wątek:
Za waszymi plecami wymieniliśmy się z Lechem trackami i kawałkami map, co doprowadziło/utwierdziło do/we wniosku, że ( w tym wypadku czeskie) mapy kłamią jak onegdaj reżymowa telewizja;-((
#####
Rzeczywiście  na pl.rec.gps chwalą. Zanim kupiłem satelitarny sprzecior, też bardzo mi się czeskie mapki podobały, zwłaszcza,że "podporujou GPS"!
Weryfikacja ich jakości była brutalna!

Palmus
palmus